TØFF KAMP: Line Sommer Hoel (25) gikk til sak mot hjemkommunen og vant. Foto: Privat.
TØFF KAMP: Line Sommer Hoel (25) gikk til sak mot hjemkommunen og vant. Foto: Privat.

Vant mobbesak mot kommunen: – Denne kampen har nesten kostet meg livet 

Line Sommer Hoel (25) vant fram mot hjemkommunen Malvik, og får nå erstatning etter å ha blitt mobbet hele ungdomstiden. Men kampen for rettferdighet kostet nærmest 25-åringen livet. 

Mandag avsluttet Line Sommer Hoel (25) sin kamp mot hjemkommunen i Sør-Trøndelag. 

25-åringen gikk i februar 2015 til sak mot Malvik kommune i Sør-Trøndelag, fordi hun ble utsatt for alvorlig mobbing på ungdomsskolen. 

Malvik kommune ble i Tingretten dømt til å betale Hoel erstatning. Men formannskapet i kommunen anket så saken like før jul. 

Mandag besluttet kommunen å trekke anken tilbake

En utmattende kamp kan derfor se ut til å snart være over for Line. Hun har vunnet fram med sin egen mobbesak. 

Ringte Odins mamma 

– Ordføreren ringte meg i 22-tiden mandag kveld. Hun sa de hadde trukket anken. Jeg klarte faktisk ikke tenke, og er fortsatt litt i sjokk, forteller Line Sommer Hoel (25) til TV 2.

Avgjørelsen betyr at Line har vunnet i retten, og at kommunen er erstatningsansvarlig etter det grove mobbingen. 

Rett etter at hun fikk servert gladnyheten ringte Hoel til Katrine Olsen Gillerdalen, moren til avdøde Odin (13), som også ble utsatt for grov mobbing. 

– Odin sa alltid at det ikke nytter å si ifra. Men nå kunne jeg endelig ringe Katrine for å si at det nytter. Jeg har kjent vekten av Odins ord over meg under hele denne saken, og jeg har selv sagt til Katrine at det ikke nytter fordi det føltes håpløst. Men nå er ordene til Odin motbevist, og det betyr utrolig mye for meg å kunne si at det nytter å si ifra, forteller Line. 

Saken om Odin, som ble utsatt for så grov mobbing at han tok sitt eget liv, har skapt enormt engasjement i hele Norge. 

Line forteller at Katrine Olsen Gillerdalen har vært en viktig støtte for henne.

– Hun har vist meg stor omsorg og støtte. Hun har et enormt hjerte og betyr mye for meg, sier Line.

Visse ikke hun overlevde 

Det var i februar i fjor at Line til slutt bestemte seg for å gå til sak mot kommunene. Mobbingen fra tenårene har ført til at 25-åringen i dag sliter med posttraumatisk stresslidelse, anoreksi og depresjoner. Hun har ikke klart å ta høyere utdanning, og har vært for syk til å jobbe. Line ante ikke hva som ventet henne. 

– Jeg og familien innså at det var sjansespill med min helsetilstand, men jeg visste at jeg ikke kunne leve med å ikke har prøvd. Jeg visste at det ville bli tungt - som enkeltperson å møte en hele kommune i retten, sier Line. 

De svært tøffe forberedelsene og dagene i retten ble svært tøff for Line. Det endte med et panikkanfall den tredje dagen i rettssalen.

– Denne kampen har nesten kostet meg livet. Hvordan jeg har klart det vet jeg nesten ikke. Det har gått på bekostning av alt annet, sier hun.

Lines spiseforstyrrelser ble ytterligere forverret i forkant av rettssaken, og i en periode måtte hun daglig få intravenøst. Hun hyller familie, venner, fastlegen og de ansatte på det lokale legekontoret.

– De har alle reddet meg. Gjennom tre år har jeg sett det verste i mennesker, og den oppfatningen har dessverre festet seg. Men nå har jeg fått se den andre siden også. Folk kan være fantastiske, sier Line. 

Kostet alt 

Den enorme påkjenningen har kostet mye for 25-åringen.

– Jeg kunne virkelig ønske jeg kunne si det var verdt det, og at jeg ville gjort det samme igjen, men det ville vært å lyve. Det har kostet alt jeg hadde, alt jeg er og enda litt til. Men på samtidig vil jeg jo oppfordre alle som har blitt utsatt for det samme å stille de ansvarlige til veggs, dersom det er riktig for dem. Men jeg må være ærlig - det koster mer enn man kan forestille seg, sier Line. 

Parallelt med at Malvik kommune trakk anken, har en annen tragisk sak berørt landet. Nyttårsaften ble en jente (13) funnet død på en hytte i Valdres. TV 2 vet at jenta i flere år var utsatt for grov mobbing. Hun utviklet spiseforstyrrelser, og moren hennes har forsøkt å skaffe datteren hjelp.

Ifølge Innlandet politidistrikt har jentas død sammenheng med avmagring.

For Line har det vært ekstra tøft å følge saken.

– Det er jo ikke til å legge skjul på at jeg kjenner meg igjen. Mandag ble en dag fylt med en helt uforventet seier for meg, jeg føler også på at det er dager med endeløse sorg for de pårørende som har mistet en 13-åring. Mine tanker går naturligvis dit, sier Line. 

– Dette viser bare at vi alle må ta tak. Vi kan aldri la det skje igjen, sier Line. 

Hør på barna 

Til tross for at Line gjennom hele ungdomstiden ga beskjed om at hun ikke hadde det bra, så ble hun ikke hørt. Mobbingen fortsatte. 

– Det viktigste vi kan gjøre er å høre på barna. Hvis et barn sier de ikke har det bra og at de blir mobbet så må vi høre på det. Det er ikke foreldre, lærere eller andre voksne som skal si om det er riktig, sier Line. 

25-åringen er ikke i tvil om at mobbing er et av vårs tids største samfunnsproblem. 

– Det har skjedd tragiske hendelser og det vil skje flere ganger. Vi må ta barna på alvor, for vi ser at liv kan gå tapt. Det må vi gjøre alt i vår makt for å hindre at skjer igjen, sier Line. 

Dette skriver Malvik kommune om beslutningen å trekke anken. 

– Vi er kommet til at vi mener Malvik kommune bør trekke anken og vil ta dette opp i et ekstraordinært formannskapsmøte snarest mulig. Selv om det kan finnes gode juridiske argumenter for en anke, så mener vi at belastningen på enkeltmennesket i denne saken er og har vært svært stor. Vi har stor respekt for at dette er en krevende sak å stå i. Ut ifra en ny helhetsvurdering av saken, trekker vi nå anken – og legger tingrettens dom til grunn.

Pressmeldingen er ifølge Adressa skrevet under av ordfører Ingrid Aune (Ap), Rakel Trondal (SV), Ole Herman Sveian (Sp), Matz Ulstad (Ap) og Heidi Stein (MDG).