Politiet ber om publikums tillit: – Vis forsiktighet i sosiale medier

Moren til 13-åringen i Valdres fremstilles for varetektsfengsling onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I saken hvor en 13 år gammel jente ble funnet død i en hytte på Beitostølen nyttårsaften, går Vestoppland politidistrikt nå ut med en usedvanlig oppfordring.

De tar til motmæle mot en del av de voldsomme reaksjonene som kommer til uttrykk i sosiale medier.

– Det er fremkommet opplysninger om at mor har slåss for sin datter over tid og politiet vil foreta en bred etterforsking for å sikre at alle sider ved saken blir belyst. I dette ligger også etterforsking av hva de ulike offentlige etater har visst, undersøkt og foretatt seg, sier Linn H. Fosso, påtalesjef ved Innlandet politidistrikt til TV 2. 

– Det er forståelig at en slik hendelse skaper sterke reaksjoner, men politiet ber om at publikum har tillit til at politiet vil finne ut hva som har skjedd i saken. Det manes til forsiktighet overfor yngre medborgere slik at ikke nye ofre skapes, legger hun til.

– Får rettigheter

Politiet ønsker å presisere at siktelsen for omsorgssvikt relateres til de vurderinger mor har gjort med hensyn til datterens helsetilstand.

– Når en person siktes i saken får vedkommende rettigheter som man ikke har som mistenkt. Når politiet har skjellig grunn til mistanke ligger det således en rettssikkerhetsgaranti i siktelsen. En siktelse er imidlertid ingen endelig konklusjon om at omsorgssvikt har funnet sted. Det er dette vi nå bruker alle våre ressurser på å etterforske, sier Fosso.

– Voldsomme reaksjoner

Tirsdag gikk Unicef Norge ut i TV2.no og ba folk besinne seg i sosiale medier.

– Det har vært mange reaksjoner i sosiale medier, også knyttet til hvilke vurderinger som gjøres i saken. Det som fremkommer i sosiale medier er ganske voldsomt. Det er derfor viktig å understreke at en siktelse ikke er en konklusjon. Vi etterforsker for å finne sannheten i saken, sier Fosso.

Mener skolen brøt løfte

13-åringen som ble funnet død nyttårsaften, hadde SMS-kontakt med sine besteforeldre samme dag som hun døde, ifølge morens forsvarer.

– Jeg har sett SMS-er på besteforeldrenes mobiler. De hadde kontakt med 13-åringen nyttårsaften og dagen før, sier advokat Aasmund Olav Sandland til NRK.

TV 2 fortalte tirsdag at moren hadde fått løfter om at de elevene datteren fryktet, ikke skulle begynne på samme ungdomsskole da den startet i fjor høst.

Men like før skolestart fikk moren beskjed om at løftet ikke ville bli overholdt.

Skolen skal ifølge moren ha svart at de ikke kunne gjøre noe med dette, men ville sørge for at de ikke kom i samme klasse.

Også det løftet skal ha blitt brutt i enkelte undervisningstimer.

Barnevernet vurderte det som ikke akutt

Barnevernet i Valdres mottok tre bekymringsmeldinger om 13-åringen som ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften. De mente det ikke var nødvendig å gripe inn med en gang.

– Innholdet ble vurdert til å være av en svært alvorlig karakter, men ikke så alvorlig at det ble vurdert å gripe inn akutt. Derfor ble det besluttet å opprette en undersøkelsessak, sier fungerende rådmann i Nord-Aurdal kommune, Jorun Ødegård Bjerke, til TV 2.

I tillegg til en melding fra Bærum kommune, mottok barnevernet en melding fra 13-åringens skole da hun ikke dukket opp, og en melding fra en ansatt i familiens hjemstedskommune, ifølge NRK.

Barnevernet forsøkte ikke å komme i kontakt med familien. Da moren meldte flytting til Oslo, tok det fire uker før Nord-Aurdal sendte en bekymringsmelding dit. Da den kom fram, var jenta død.

– I ettertid, når man er kjent med det tragiske utfallet i saken, er det selvfølgelig beklagelig at det tok så lang tid, sier Bjerke.

Barnevernet har tre måneder på seg til å vurdere bekymringsmeldinger som ikke vurderes som akutte.