Listhaug om asyl-kritikken: – Blir mye drittkasting 

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er mest redd for at den kritikken mot henne skal gå utover barna. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) presenterte i romjulen 40 nye tiltak for å stramme inn i innvandringspolitikken. 

Listhaug uttalte i den sammenheng blant annet at asylsøkere ikke skal bæres på gullstol inn i Norge. Det vekket sterke reaksjoner. 

Egeninnsats 

Listhaug angrer ikke på uttalelsene. 

– Mitt poeng er at norske politikere ikke kan vedta at noen skal bli integrert. Vi kan legge til rette, men man må selv gjøre en stor egeninnsats for å bli integrert, sier Listhaug da hun gjestet God Morgen Norge mandag. 

Referansen til «å bli båret på gullstol» mener Listhaug handler om egeninnsats. 

– Kommer du fra et annet kontinent og skal lære deg norsk, så skjer ikke det av seg selv. Det kreves enormt med egeninnsats. Det samme gjelder å komme inn i lokalsamfunnet. Det er ikke bare det norske samfunnet som kan legge til rette. Det kreves også egeninnsats, sier Listhaug. 

29. desember presenterte Listhaug 40 tiltak for innstramminger i asylpolitikken. Hun sier selv at de vil ha stor effekt.

– Da vil vi få en av de strengeste innvandringspolitikkene i Europa, sa Listhaug til TV 2 28. desember.

Vil stemple meg 

Tiltakene setter blant annet krav til økt kunnskap om Norge og norsk språk, at det vil ta fem og ikke tre år å få opphold, samt innsnevring av selve begrepet flyktning. 

– Tiltakene er et ekstra puff for å legge ned innsatsen som er nødvendig, sier Listhaug.

Samarbeidspartiene Krf og Venstre er blant dem som er kritisk til Listhaug. I tillegg fikk den ferske innvandringsministeren gjennomgå, både på sosiale medier og av politiske kommentatorer.  

– Det er alltid noen som velger å tolke det i verste mening. Mange på venstresiden vil stemple meg, og de har forsøkt å stemple Fremskrittspartiet så lenge jeg har vært med i partiet. Det må jeg bare leve med, sier Listhaug. 

– Jeg er veldig klar over at jobben blir tøff, og at det blir mye drittkasting. Jeg må tåle mange betegnelser og merkelapper på meg selv. Men det er bare noe jeg er nødt til å lære å leve med. Hvis ikke klarer jeg ikke stå i det, sier hun. 

Tøffest for familien 

Hun sier det til tider også blåste frisk da hun var landbruksminister. 

– Det var mange rare betegnelser og drittslenging da også. Men dette blir enda mer, og det er familien min klar over. Jeg tror det er mye verre for dem. Jeg bryr meg ikke, men for dem er det nok tøffere. Jeg er mest redd det skal gå utover barna mine og mine nærmeste, sier Listhaug. 

Selv fokuserer hun på hvor viktig hennes nye statsrådsjobb er. 

– Dette er en viktig jobb for landet, for hvis ikke får kontroll på asylstrømmen så kan det faktisk gå utover vårt velferdssamfunn. Det er en såpass viktig oppgave at jeg bare må stå i det, sier hun. 

Regjeringen tar høyde for at det kan komme opp mot 100.000 flyktninger til Norge i løpet av 2016. Listhaug mener det er essensielt å få innført tiltak før våren. 

 – Vi hadde klar en del innstramningsforslag som vi skal sende ut på høring, for å få til innstramminger når våren kommer. Vi vet at asylstrømmen går opp, og da er det viktig å få på plass strengere regler, sier Listhaug.