TILBAKE: Peyton Manning og Denver Broncos sikret seg første-seeding og hjemmebanefordel i sluttspillet etter seier i grunnspillets siste kamp. FOTO: Sean M. Haffey/Getty Images/AFP
TILBAKE: Peyton Manning og Denver Broncos sikret seg første-seeding og hjemmebanefordel i sluttspillet etter seier i grunnspillets siste kamp. FOTO: Sean M. Haffey/Getty Images/AFP

Manning returnerte og ledet Broncos til førsteplass

Noen jubler for plass i sluttspillet, mens andre mistet jobben.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Grunnspillet i NFL er over. Det betyr sluttspill og jakt på Super Bowl-trofeet for 12 av lagene – for resten er sesongen over og fremtiden usikker.

Tilbake i grevens tid
Blant dem som kunne juble høyest etter den siste runden i grunnserien var Denver Broncos og Peyton Manning.

Quarterback-legenden har ikke spilt siden han ble tatt av banen mot Kansas City Chiefs 15. november på grunn av en skade. Siden den gang har Brock Osweiler styrt Broncos-angrepet til seier i fire av sju kamper, men i søndagens kamp mot San Diego Chargers ble Osweiler plukket av banen.

På stillingen 13-7 til Chargers entret Manning, som var tilbake på sidelinjen som quarterback-reserve, gresset. Med Manning på banen hevet Broncos nivået både offensivt og defensivt og vant til slutt 27-20. 

Manning innehar rekorden for flest touchdown-pasninger og flest pasnings-yards i NFL-historien.

For Broncos del var kampen avgjørende for den videre veien i sluttspillet. Med tap ville laget fra Colorado måtte spille wild card-kamp allerede neste helg, men seieren gir dem førsteplass i AFC-divisjonen. Det betyr fri i første sluttspillsrunde og hjemmebanefordel gjennom hele sluttspillet. 

Nå gjenstår det å se om det er Manning eller Osweiler som starter for Broncos om to uker når enten Pittsburgh Steelers eller Kansas City Chiefs kommer på besøk.

Broncos er dermed det beste laget i AFC-divisjonen etter grunnspillet foran regjerende Super Bowl-vinner New England Patriots. I NFC-divisjonen ligger Carolina Panthers, NFLs beste lag denne sesongen, foran Arizona Cardinals etter grunnspillet. Panthers har bare tapt én kamp i grunnspillet og har hjemmebanefordel gjennom sluttspillet. 

Flere ble sparket
Sluttspill betyr at sesongen er over for mange lag. Det betyr også at flere trenere som regel får sparken. I USA har mandagen etter den siste grunnspillsrunden fått tilnavnet «Black Monday» som følger av den store mengden trenere som bruker å få sparken.

Men flere er allerede blitt avskjediget. Før helgens kamper fikk Philadelphia Eagles-trener Chip Kelly sparken. Søndag ble også Cleveland-Browns-trener Mike Pettine og San Francisco 49ers-trener Jim Tomsula sparket.

Mandag kan flere trenere ryke når USA våkner til liv.

Slik spilles wild card-runden:

AFC:
Houston Texans-Kansas City Chiefs
Cincinnati Bengals-Pittsburgh Steelers

Denver Broncos og New England Patriots møter henholdsvis det beste og nest best seedede laget fra wild card-runden.

NFC:
Minnesota Vikings-Seattle Seahawks
Washington Redskins-Green Bay Packers

Carolina Panthers og Arizona Cardinals møter henholdsvis det beste og nest best seedede laget fra wild card-runden.

Vinneren av AFC-siden av sluttspillet møter vinneren av NFC-siden i Super Bowl.