– Han er et av årets kjøp i Premier League

Ekspertene mener Toby Alderweireld har tilført Tottenham-forsvaret en ny dimensjon. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den belgiske midtstopperen noterte seg søndag for sesongens andre målgivende pasning da han slo en utsøkt langpasning i bakrom og traff Dele Alli. 19-åringen dempet ballen på brystet og la ballen i nettet på sin andre berøring. Målet og assisten var nesten en nøyaktig kopi av Tottenhams mål mot West Bromwich i desember i fjor. 

– Har stabilisert Tottenham-forsvaret
Sammen med landsmann og stopperkollega Jan Vertonghen har Alderweireld for alvor bidratt til at Spurs har sluppet inn færrest mål av samtlige i Premier League. 

– Først og fremst vil jeg si han er et av årets kjøp i Premier League. Han har endelig stabilisert det forsvaret til Tottenham som vi har snakket om i fem-seks år nå, sier TV 2s Premier League-ekspert Petter Myhre.  

Og legger til: 

– Han har gjort Verthongen mye bedre også. Hovedpoenget til en midtstopper må være å holde nullen. Men så ser vi at han også har dette at han er trygg med ball. Han har en dimensjon både offensivt og defensivt som Tottenham har nytt godt av.

Myhre får støtte fra den engelske Premier League-kommentatoren Jacqui Oatley.  

– Jeg kunne ikke vært mer enig. Han har satt sitt preg på det Tottenham-laget. Forsvaret har vært et problem for dem i flere år og dersom du ikke har et midtstopperpar som fungerer godt sammen påvirker det resten av laget, sier hun.  

Forrige sesong slapp Tottenham inn like mange mål som bunnlaget Burnley og to flere enn Hull, som også rykket ned. 

Ajax-samarbeid bak suksessen
Belgieren var en stor suksess i Southampton forrige sesong, der han var på utlån fra Atletico Madrid. Sørkystklubben var en av flere Premier League-klubber som ønsket seg 26-åringens tjenester på permanent basis i fjor sommer, men valget falt til slutt på Spurs.

Alderweireld, Vertonghen og Christian Eriksen sammen i Ajax i 2010.
Alderweireld, Vertonghen og Christian Eriksen sammen i Ajax i 2010.

Et valg som har vist seg å være et lykketreff for både Alderweireld og Tottenham. Ikke bare ble han gjenforent med sine lagkamerater fra tiden i Ajax, Vertonghen og Christian Eriksen, men også sine kamerater fra det belgiske landslaget, Moussa Dembele og Nacer Chadli. 

– Jeg kjenner Jan Verthongen godt fra tiden i Ajax. Det er bra å spille sammen med ham. Vi kjenner hverandre godt og det kan man også se på banen, sier Alderweireld om det belgiske samarbeidet til NBC Sports

– Utfyller hverandre bra
– Vi snakker mye sammen før kampene om hvordan vi skal gjøre det. Vi vet nøyaktig hvordan vi skal gjøre det i de ulike situasjonene. Det er veldig viktig. I tillegg vet vi at hvis den ene gjør en feil, så er den andre der og rydder opp etter deg. Det er derfor vi utfyller hverandre så bra.