Jente (13) fikk spiseforstyrrelser etter mobbing: Moren kjempet i årevis for at hun skulle få hjelp

BÆRUM/VALDRES/GJØVIK (TV 2): Jenta (13), som nyttårsaften ble funnet død i en hytte på Valdres, har i mange år slitt med spiseforstyrrelser, angivelig på grunn av mobbing på barneskolen.

Jenta (13) som nyttårsaften ble funnet død i en hytte i Valdres, bodde inntil i høst i Bærum kommune.

Jenta var elev ved Mølladammen ungdomsskole i Lommedalen.

  • Tlf/SMS/MMS: 02255
  • Fra utlandet: +47 915 02255
  • E-post: tips@tv2.no

Jenta (13) skal ifølge moren ha blitt mobbet på barneskolen og utviklet alvorlige spiseforstyrrelser som følge av det.

Kjempet for datteren

Jenta byttet barneskole, og fikk ifølge mor det bedre. Da hun begynte på ungdomsskolen i høst møtte hun igjen elever fra sin første barneskole.

I høstferien bestemte moren seg for å ta med datteren til hytta på Beitostølen, for å få en pause.

Flere kilder forteller til TV 2 at moren har kjempet en årelang kamp for datteren. De har søkt hjelp en rekke steder de siste årene.

Kilder forteller TV 2 at den siktede moren har vært svært engasjert i datterens helse. Hun har kjempet for at datteren skal få hjelp.

– Hun var en over gjennomsnittlig omsorgsfull mamma. Det bildet som tegnes av moren nå er så langt fra sannheten som man kan komme, forteller en tidligere nabo og bekjent av moren til TV 2.

Vil ha tilsyn

I en pressemelding skriver Bærum kommune at de vil be om tilsyn i saken.

– Når en tragisk hendelse skjer vil alle involverte spørre seg om de kunne gjort mer. Som kommune, der jenta bodde frem til høstferien i fjor, må vi også spørre om vi har gjort nok. Bærum kommune vil bidra med å løfte hver stein i politiets etterforskning. Vi vil også be om et statlig tilsynsmyndighet går inn i kommunens håndtering av saken, sier ordføreren.

Barnevernet i Bærum har kjent til familien, men kan ikke av hensyn til berørte og taushetsplikten informere om innholdet i saken. Det var barnevernet i Bærum som i slutten av november tok kontakt med barnevernet i Valdres. Bærum kommune har ikke tatt ytterligere initiativ etter dette, står det i pressemeldingen.

Døde av avmagring

På en pressekonferanse mandag ettermiddag opplyste politiet at jenta (13) trolig har dødd på grunn av avmagring.

Moren hennes, en kvinne i 40-årene, er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge. Kvinnen ble ivaretatt av helsevesenet fra 31. desember til 4. januar, men ble skrevet ut mandag.

Mandag ble hun pågrepet av politiet til Oslo, og sendt til Gjøvik for avhør.

– Overrasket over at hun er utskrevet

Hennes advokat, Håvard Fremstad, sier han er overrasket over at hun er utskrevet fra sykehuset.

– I den telefonsamtalen som jeg hadde med henne på formiddagen i dag så opplevde jeg det slik at hun var så dårlig at det ikke var tilrådelig å snakke om saken. Det forundrer meg at jeg nå får vi beskjed om at hun er utskrevet og pågrepet av politiet. Da er det en selvfølge at jeg må komme i kontakt med henne, sier Fremstad til TV 2.

Fylkesmannen åpner gransking

Fylkesmannen i Oslo og Akershus vil granske omstendighetene rundt dødsfallet til den 13 år gamle jenta i Valdres.

– Bærum kommune har bedt om at vi åpner tilsyn, og det vil vi gjøre, sier kommunikasjonssjef Liv Asta Ødegaard til NTB.

Akkurat hva som skal granskes, er for tidlig å si, men saken vil trolig ta tid, mener Ødegaard.

– Det tar ofte en del tid å få gjort en ordentlig jobb, det er ikke noe som går fort. Det viktigste er å være grundig, sier hun.

Den 13 år gamle jenta og moren var opprinnelig fra Bærum, men flyttet til familiehytta på Beitostølen i høst. Ordfører Lisbeth Hammer Krog i Bærum sier kommunen vil gjøre det de kan for å bidra i politiets etterforskning.