TRE NEVER MED SØLVPENGER: Fire danske skattejegere gjorde stort funn med hjelp av metalldetektorer. FOTO: MUSEUM MIDTJYLLAND /
TRE NEVER MED SØLVPENGER: Fire danske skattejegere gjorde stort funn med hjelp av metalldetektorer. FOTO: MUSEUM MIDTJYLLAND /

Gammel røverhistorie stemte – fant eldgammel sølvskatt

Oppsiktsvekkende funn i romjulen kan knyttes til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire menn med metalldetektorerer gjorde et oppsiktsvekkende funn på en eng ved den danske byen Tjørring i romjulen.

Gammelt sagn

En eldre dame hadde fortalt en av de fire vennene en historie om at det skulle ligge en sølvskatt begravd på et bestemt område.

De bestemte seg for å undersøke om sagnet kunne stemme, og i løpet av to-tre dager med søk i området, fant de hele 50 sølvmynter fra perioden 1586 til 1656.

Ingen av de fire vil fortelle eksakt hvor de gjorde funnet, ettersom de tror det skjuler seg enda mer sølv i området.

– Det er akkurat som med hobbyfiskere: Man forteller ikke andre om sitt beste fiskested før alle fiskene er halt i land, forteller en av mennene, Lars Hebsgaard, til TV Midtvest.

ELDGAMLE MYNTER: Slik ser et utvalg sølvpengene ut. FOTO: MUSEUM MIDTJYLLAND
ELDGAMLE MYNTER: Slik ser et utvalg sølvpengene ut. FOTO: MUSEUM MIDTJYLLAND

Kobles til Norge

Hos Museum Midtjylland jubler de over «nyttårsgaven» de har fått.  

– Det er et sinnssykt godt funn å avslutte året med, sier museumsinspektør Martin Olesen til TV Midtvest.

Museumsdirektøren er i fyr og flamme når han forteller TV 2 om funnet. Han mener bestemt at funnet kan ha sterke forgreninger også til Norge, som var underlagt Danmark på den tiden. 

– I aller høyeste grad. Med oppdagelsen av sølvårene i Numedal i 1620-årene og anleggelsen av Kongsberggruvene fikk Christian Kvart mulighet til å produsere store mengder med mynter av «sitt eget» sølv. Jeg er helt sikker på at enkelte av sølvmyntene som er funnet stammer fra Kongsberg-sølv, sier museumsinspektøren til TV 2.

Fryktet svenskekongen

– Hele funnet ligger hos oss nå og ender til slutt på på Nasjonalmuseet. Vi skal gjøre flere utgravinger, for dette er trolig bare en del av en av to skatter der ute. Vi tror at pengene ble gjemt fordi svenskekongen Gustav Adolf truet Danmark med krig i kjølvannet av trettiårskrigen. Dermed har folk fått panikk og gravd myntene ned.

Til sammen veier sølvpenge-funnet 850 gram, og pengene skal ha hatt en stor verdi i datidens samfunn.

Olesen forteller at myntene som er funnet ikke bare stammer fra Danmark, men også fra Tyskland og Nederland.

– Vekten og verdien på myntene viser på at dette er mynter av svært høy kvalitet, noe som tyder på at det var stor rikdom i dette området av Midtjylland, slår Olesen fast.