Vil FORBY salg av røyk og snus til alle født etter år 2000

Legeforeningen ønsker et røykfritt samfunn innen 2035, og foreslår forbud av salg av tobakk til alle født etter år 2000 som et første skritt på veien.

President i legeforeningen, Marit Hermansen, sier til Aftenposten at det ikke er noen menneskerett å få lov å til å begynne å bruke tobakk.

– Vi har lenge hatt som politikk at vi vil fase ut røyk innen 2035. Dette er et tiltak for å nå dette målet. Vi ønsker en tobakksfri generasjon. Det skal ikke bli et forbud mot å røyke, men vi vil at de unge ikke skal begynne med tobakk, sier hun til avisen.

ØNSKER FORBUD: Marit Hermansen er president i Legeforeningen. FOTO: THOMAS BARSTAD ECKHOFF / LEGEFORENINGEN
ØNSKER FORBUD: Marit Hermansen er president i Legeforeningen. FOTO: THOMAS BARSTAD ECKHOFF / LEGEFORENINGEN

Legeforeningen vil erstatte aldersgrensen på 18 år med et tobakksforbud for alle født etter 2000. 

– Da vil man til slutt kunne fase ut salget. Med en aldersgrense vil du stadig ha nye unge som begynner. Og statistikken viser at stadig yngre begynner med tobakk, spesielt snus. Dette er en gradvis utfasing av tobakk mot et tobakksfritt samfunn, sier Hermansen til TV 2.

Bekymret for jenter og snus

Legeforeningen er opptatt av at forbudet også skal gjelde snus.

– Det er klart at røyk er farligere enn snus og det finnes mer forskning på faren ved røyk. Men forskning viser at også snus er farlig, sier Hermansen.

Hun er spesielt bekymret for at stadig flere unge jenter snuser.

– For ti år siden snuste nesten ingen jenter. Nå snuser 12 prosent av jenter mellom 16 og 24. Vi vet at snus kan skade fosteret i magen. Snus er avhengighetsskapende og jentene vil få problemer med å slutte når de blir gravide. Selv om snus er mindre farlig enn røyk, ønsker vi ikke at noen skal begynne med det, sier hun.

Tror på forslaget

Hermansen tror forslaget deres kan bli norsk lov før 2000-årgangen rekker å fylle 18 år.

– Ja, også helseministeren ønsker å beskytte unge mot å starte med tobakk. Og Legeforeningen har frontet kontroversielle forslag tidligere som har blitt politikk, sier hun og peker på at forbudet mot røyking innendørs var svært omdiskutert i sin tid.

– Nå er det høyt verdsatt i befolkningen at vi har røykfrie arbeidsmiljø.

Aftenposten har snakket med fire sentrale helsepolitikere på Stortinget fra partiene Høyre, Ap, Sp og KrF, og ingen av dem tror foreløpig at et slikt forslag lar seg gjennomføre.

Men presidenten i Legeforeningen er glad for at flere politikere er positive til intensjonen med forslaget.

–  Jeg registrerer at de peker på at det ikke er flertall for et forbud på Stortinget, men hadde de gått sammen om det, kunne de ha fått det gjennom.

(TV 2/ NTB)