SKAPER OVERSKRIFTER: Legeforeningens forslag om å forby salg av tobakk for alle født etter år 2000 får oppmerksomhet i våre naboland. Foto: Scanpix/montasje
SKAPER OVERSKRIFTER: Legeforeningens forslag om å forby salg av tobakk for alle født etter år 2000 får oppmerksomhet i våre naboland. Foto: Scanpix/montasje

Norsk røykeforslag lager rabalder: «Dette vil ikke hjelpe en dritt»

Legeforeningen vil forby salg av røyk og snus til alle som er født etter år 2000. Reaksjonene er sterke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske Legeforeningen vekker oppsikt med sitt forslag om et forbud mot salg av røyk til alle født etter år 2000, som Aftenposten omtaler mandag.

VIL HA ENDRING: Legeforeningens president Marit Hermansen. Foto: Legeforeningen
VIL HA ENDRING: Legeforeningens president Marit Hermansen. Foto: Legeforeningen

Legeforeningen vil erstatte aldersgrensen på 18 år med et tobakksforbud for alle født etter 2000.

– Da vil man til slutt kunne fase ut salget. Med en aldersgrense vil du stadig ha nye unge som begynne, sier president Marit Hermansen til TV 2.

Og:

– Statistikken viser at stadig yngre begynner med tobakk, spesielt snus. Dette er en gradvis utfasing av tobakk mot et tobakksfritt samfunn.

Vekker oppsikt i nabolandene

Både svenske og danske medier har fattet interesse for forslaget:

«Förslaget: Förbjud tobaksköp för alla födda efter 2000» skriver svenske Nyheter24, mens Expressen skriver «Förslaget: 16-åringar ska aldrig få köpa tobak».

Aftonbladet skriver at den norske Legeforeningen med dette tar første steget mot en snus- og røykfri generasjon.

«Norsk forslag: Forbyd salg af tobak til alle født efter 2000» skriver danske TV 2.

«Burde vi gjøre det samme i Danmark?», spør danske Dagens etter å ha omtalt forslaget.

Engelskspråklige The Local, som har kontor i Stockholm, omtaler også forslaget.

Samme forslag i Australia og Danmark

I den australske delstaten Tasmania har det samme forslaget som Legeforeningen kommer med blitt foreslått i delstatsparlamentet.

I 2014 foreslo professor Knud Juel ved danske Statens Institut for Folkesundhed det samme.

– Ingen født etter år 2000 skal ha lov til å røyke. Det skal være helt forbudt. Også når de i 2018 blir 18 år. Deretter skal aldersgrensen for hvem som ikke kan røyke heves, slik at ingen under 25 år røyker i 2025. Det er en gratis lov. Den koster ikke samfunnet noe, men sparer mye i sykdom, lidelse og altfor tidlig død, sa han.

– Tåpeligste jeg har hørt 

TV 2s Facebook-side raser debatten, og meningene er delte:

«Det får f**n være grenser på hvor mye dette nisselandet skal bestemme over folk!», skriver en mann.

«Hvis noen på 15 år spør om jeg kan kjøpe snus eller røyk for dem, så sier jeg ja med eneste gang. Det er deres liv og dem må få lov til å gjøre hva dem vil med det, likevel om de tar dårlige valg. Alle vi har tatt dårlige valg og mange har advart oss..», skriver en mann.

«Det er det tåpeligste jeg har hørt noen gang.. det betyr bare at de ber folk født før år 2000 til å kjøpe for dem istedenfor. Så dette vil ikke hjelpe en dritt på lang sikt», skriver en kvinne.

«Hvorfor ikke... Man må jo begynne et sted, og tobakk hadde aldri vært lovlig om det hadde vært et nytt produkt som plutselig dukket opp nå i dag», skriver en mann.

En kvinne skriver dette: «Jeg er røyker å har vært det i 20 år. Skulle ønske at et slikt forbud var da jeg begynte. Tobakk er noe svineri og helt unødvendig å selge i butikkene».

«Noe slikt vil skape et ulovlig marked for det, og på den måten bidra til tobakk som ikke er kontrollert av noen i Norge. Å slutte å selge tobakk i dagligvarebutikker derimot, ville nok vært mer fornuftig, som et første skritt på veien», skriver en mann.

– Dårlig og tullete

Unge Høyre er svært kritiske til forslaget. leder Kristian Tonning Riise kaller det tullete.

– Det er dårlig både praktisk og prinsipielt. Det legeforeningen egentlig ønsker er et totalforbud for alle, men også det er tullete, sier Riise som mener det vil være umulig å gjennomføre et slikt forbud.

– Det ville bare ført til økt smugling. Prinsipielt er jeg også motstander av et tosidig regelverk der man behandler generasjonene annerledes, sier han.

Sosialistisk Ungdom mener forslaget er diskriminerende.

- Å lage egne forbud og lover med tvang for ungdom er ungdomsdiskriminering. Vi skal ha samme friheter som alle andre enten det er for å ta lure eller dumme valg, sier SU-leder Nicholas Wilkinson.

Leder i KrFU, Ida Lindtveit avviser ikke forslaget, men er skeptisk til å skille mellom aldersgrupper som røyking er tillatt for.

– Men det er et interessant forslag, for vi må tørre å tenke mer ytterliggående enn vi har gjort til nå, hvis vi skal klare å redusere antallet unge som begynner å røyke, mer enn vi har gjort til nå, sier Lindtveit til TV 2.

AUF-leder Mani Hussaini støtter ikke et tobakksforbud for ungdom født etter 2000. AUF har større tro på andre virkemidler for å få ned andelen unge som begynner med røyk og snus.

– Blant annet er vi for et fortsatt høyt avgiftsnivå, holdningsskapende arbeid og strengere omsetningskontroll, sier han til TV 2.

Tror på forslaget

Til tross for massiv motbør tror Legeforeningens president deres kan bli norsk lov før 2000-årgangen rekker å fylle 18 år.

– Ja, også helseministeren ønsker å beskytte unge mot å starte med tobakk. Og Legeforeningen har frontet kontroversielle forslag tidligere som har blitt politikk, sier Marit Hermansen og peker på at forbudet mot røyking innendørs var svært omdiskutert i sin tid.

– Nå er det høyt verdsatt i befolkningen at vi har røykfrie arbeidsmiljø.