OVERGRIPERE: Mannen til venstre dømt for en overgrep mot barn og dyr, mannen i midten dømt for overgrep mot syv jenter i Bergen og mannen til høyre tiltalt for 17 overgrep i Tromsø. FOTO: PRIVAT / TV 2
OVERGRIPERE: Mannen til venstre dømt for en overgrep mot barn og dyr, mannen i midten dømt for overgrep mot syv jenter i Bergen og mannen til høyre tiltalt for 17 overgrep i Tromsø. FOTO: PRIVAT / TV 2

Skrekktallene: Kraftig økning i antall seksuelle overgrep mot barn i Norge

Aldri før har så mange seksuelle overgrep mot barn blitt avdekket. Kripos forteller om en økning på over 100 prosent. Se oversikten over alle overgriperne som har blitt dømt i år. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av året som har gått har politiet, organisasjoner, rettsvesenet og journalister hørt og skrevet «seksuelle overgrep mot barn» flere ganger enn tidligere. Nordmenn har kunnet lese om noen av norgeshistoriens verste overgrepssaker og flere kampanjer for å forebygge og avdekke kriminaliteten er lansert. 

Lena Reif, leder, seksjon for seksuallovbrudd i Kripos. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Lena Reif, leder, seksjon for seksuallovbrudd i Kripos. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Vi ser en stor økning i saker som omhandler seksuelle overgrep mot barn i 2015. Den kraftigste økningen er seksuelle handlinger mot barn under 16 år, med en økning på 82 prosent i 2.tertial fra 2013. Det er også en økning på over 100 prosent når det gjelder saker som omhandler besittelse og distribusjon av overgrepmateriale på internett, sier Lena Reif, leder for seksjon for seksuallovbrudd i Kripos, til TV 2.

– Viser den kraftige økningen at det er flere overgrep nå enn tidligere, eller at man er blitt flinkere til å avdekke dem?

– Det er nok en kombinasjon. Det er vanskelig å si om det skjer flere fysiske overgrep mot barn i nære relasjoner nå enn tidligere, fordi de ofte avhenger av at noen varsler, men det foregår mer overgrep mot barn på internett enn tidligere – som også førere til flere overgrep. Tilgangen på barn er større enn før fordi de fleste barn har en smarttelefon og bruker med tid på nettet, forteller Reif.

Svært grove overgrep gjør ekstra inntrykk

Tall fra Kripos viser at én av tre av overgriperne som befinner seg på internett også begår fysiske seksuelle overgrep mot barn.

– Er det noen saker fra i år som har gjort ekstra sterkt inntrykk på deg?

– Ja, det er flere. Men overgrepssaken som har blitt ført i Tromsø tingrett nå i november, hvor en tidligere barnehageansatt er tiltalt for å ha forgrepet seg på flere av barnehagebarna, har gjort inntrykk. Også saken gikk i Gjøvik i desember hvor en familiefar sto tiltalt for en rekke seksuelle overgrep over en 10 års periode, har vi jobbet mye med. Sånne saker er jeg glad for at blir avdekket – fordi det er viktig å stoppe serieovergriperne så de ikke gjør mer skade enn de allerede har gjort, forteller Reif.

Har du erfaringer i tilknytning til denne saken som du ønsker å dele, åpent eller anonymt? Kontakt vår journalist her.

Ikke nok etterforskningskapasitet

De fleste fysiske overgrepene, ofte i nære relasjoner, avdekkes gjennom graving i saker som etterforskes i politidistriktene. Reif sier at hver eneste sak er svært omfattende å etterforske og at det ikke ligger nok ressurser og kompetanse hos politidistriktene.

– Norge er tilknyttet Interpol sin bildedatabase, og Norge har identifisert 253 fornærmede barn og 68 overgripere som ligger i denne databasen.

Reif har store forventninger til at sammenslåingen av politidistriktene vil bidra til mer ressurser og kompetanse, slik at enda flere overgrepssaker vil bli avdekket neste år.

TV 2 har samlet en rekke overgrepssaker som har vært i mediebildet i 2015 og som har endt i dommer. Overgrepssaker som er anmeldt, som ikke har endt i dom eller som ikke er omtalt i media, er utelatt. Oversikten et tydelig bevis på det enorme omfanget – og mørketallene er store.