Mener ny MR-undersøkelse kan avsløre ukjente nakkebrudd

Tusenvis av nordmenn sliter med sterke nakkesmerter, uten at legene klarer å finne noen skader. Årsaken kan være at MR-maskinene ikke tar gode nok bilder. 

Birgitte Molin har levd med kroniske nakkesmerter i 17 år, etter at hun krasjet med en elg i en alvorlig motorsykkelulykke.

– Det er intense, brennende smerter, sier hun. 

Nå venter hun på flyet til London, hvor en ny undersøkelsesmetode kan gi nytt håp.

– Jeg regner ikke med å bli smertefri, men jeg kan bli så mye bedre, sier Molin. 

Mens norske sykehus kun tilbyr liggende MR-undersøkelser, kan pasienter i London bli undersøkt med en maskin som tar bilder mens pasienten sitter oppreist. 

– Bedre å undersøke stående

OPPREIST ER BEST: Professor Francis Smith mener oppreist MR av nakke er nødvendig for å trigge smerter og dermed påvise skade. FOTO: TV 2.
OPPREIST ER BEST: Professor Francis Smith mener oppreist MR av nakke er nødvendig for å trigge smerter og dermed påvise skade. FOTO: TV 2.

På flyplassen i London møter hun Mari-Ann Sæle. Hun er sykepleier fra Stavanger og daglig leder i Inova Medical. Sæle slet selv med nakkesmerter i mange år. 

De siste to årene har hun tatt med 140 nordmenn til klinikken i Kensington i London og professor i radiologi, Francis W. Smith. Målet er å finne nakkeskader som ikke er påvist i Norge. 

– De fleste som opplever smerte gjør det når de står oppreist og utfører daglige gjøremål, ikke når de ligger i sengen, forklarer Smith. 

– Det er mye bedre å gjøre undersøkelsen stående, for å se tyngdekraftens påvirkning på ryggraden, mener han. 

Tilbys ikke i Norge

I Norge tilbys foreløpig ikke sittende eller stående MR-undersøkelser, verken på private eller offentlige sykehus. 

– Den undersøkelsen er litt omstridt og omdiskutert, og ikke en standardundersøkelse enda, sier Per Kristoffersen, seksjonsoverlege ved Haukeland universitetssykehus. 

– Er økonomi en faktor som gjør at dette ikke er tilgjengelig i Norge? 

Sannsynligvis ikke direkte. Man har nok valgt å velge maskiner som man kan bruke til flest mulig pasienter. Men har man et godt nok pasientgrunnlag, så vil en slik maskin være nyttig for ganske mange pasienter, sier Kristoffersen. 

Fem brudd i nakken

Tilbake i London er bildene av Birgitte klare. 

– Leddbåndene er intakte, men løse, forklarer professor Smith, mens han peker på skjermene. 

Undersøkelsen har påvist skader i nakken som ikke har blitt oppdaget i Norge. Molin blir henvist til videre behandling i England.

Ifølge Smith er dette et skremmende vanlig resultat. 

– Halvparten av pasientene som kommer fra Norge har problemer med overgangen fra nakke til hodet. De små leddbåndene har blitt skadet, og ikke blitt oppdaget ved vanlig MR, sier Smith.