13-åringen som ble funnet død bodde i Bærum 

GJØVIK/OSLO (TV 2): Politiet etterforsker et mistenkelig dødsfall etter at en 13 år gammel jente ble funnet død på en adresse i Valdres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Vestoppland ble nyttårsaften varslet om at en jente på 13 år var funnet død i Valdres. 

– Politiet ble varslet på nyttårskvelden av Norsk Luftambulanse om et dødsfall de anså som mistenkelig. Vi startet umiddelbart etterforskning. Videre har vi hatt bistand fra Kripos, og vi fortsetter med de kriminaltekniske undersøkelsene, sier politiadvokat Julie Dalsveen.

Mølledammen skole søndag kveld. Her var 13-åringen elev fram til september. FOTO: FINN ERIK ROBSTAD / TV 2
Mølledammen skole søndag kveld. Her var 13-åringen elev fram til september. FOTO: FINN ERIK ROBSTAD / TV 2

Politiet kan ikke si noe nærmere om dødsårsaken nå. 26. november sjekket barnevernet samme adresse etter en bekymringmelding.

Fra Bærum

Mor og datter har ifølge politiet oppholdt seg i Valdres i noe tid, men er opprinnelig fra Lommedalen i Bærum. De er norske statsborgere. 

– Dette er en elev som gikk på Mølladammen ungdomsskole i Bærum fram til høstferien, bekrefter kommunikasjonssjef Lisa Bang i Bærum kommune til TV 2.

– Etter det ble hun ble utskrevet, sier Bang.

Kommunen setter kriseteamet i beredskap.

– Det er helt forferdelig trist å få en slik beskjed. Nå skal det være minnestund i kirken i kveld og skolen åpnes for medelever som ønsker det, sier Bang.

Avventer obduksjon

Jenta skal nå obduseres og trolig vil politiet få visshet om dødsårsak førstkommende mandag når den foreløpige obduksjonsrapporten er klar.

Kriminalteknikere fra Innlandet politidistrikt har gjennomført undersøkelser på stedet med teknisk bistand fra Kripos.

Det er gjennomført rundspørring i det aktuelle området og det er foretatt flere vitneavhør.

Det er seks kommuner i Valdres, og TV 2 har vært i kontakt med kommunen der jenta ble funnet død.

De ønsker ikke å kommentere saken, og avventer at politiet vil ta kontakt mandag.

Omsorgssvikt

Moren i 40-årene ble fredag 1. januar 2016 siktet i saken. Påtalemyndigheten mener det foreligger skjellig grunn til mistanke om grov omsorgssvikt med døden til følge. 

Politiet sjekket en adresse i Valdres på oppdrag for barnevernet 26. november 2015. På samme adresse ble 13-åringen ble funnet død nyttårsaften, melder NRK.

– Kvinnen ble siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge, og for å ikke ha gitt denne 13-åringen den helsehjelpen som påtalemyndigheten mener hun burde hatt, sier Dalsveen.

Jentas mor har i tiden etter dødsfallet vært under behandling hos helsevesenet. Hun ble orientert om siktelsen lørdag, men er ikke avhørt på grunn av hennes helsetilstand.

– Vi gjorde et forsøk på å avhøre siktede lørdag, men det lot seg ikke gjøre. Vi vil forsøke å gjennomføre et avhør mandag, sier Dalsveen.

Bare de to på nyttårsaften

– Dette er spørsmål vi nå skal undersøke, sier Dalsveen.

På nyttårsaften var det bare moren og datteren som var sammen. Det var moren selv som kontaktet helsevesenet for å få hjelp til datteren. 13-åringen ble erklært død på stedet da luftambulansen kom.