Kommuner trosser Helsedirektoratets anbefaling:

Dropper tilbud til nybakte mødre

Nybakte mødre sendes så tidlig hjem fra sykehus at de må få hjelp av jordmor hjemme. Men de kommunale jordmødrene har ikke tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Normal melkeproduksjon for nybakte mødre er ikke i gang før tredje dag etter fødselen, men da har de aller fleste dratt hjem fra sykehuset og har ingen å spørre om hjelp. 

Dette er bare én av utfordringene ved at barselomsorgen på sykehusene er kraftig redusert de siste tiårene.

– De fleste har en lang liste med spørsmål når vi kommer hjem til dem for første gang, sier jordmor i Asker kommune, Anne Brustad, til TV 2.

– Betryggende med hjemmebesøk

Hun jobber i en av kommunene som følger Helsedirektoratets anbefaling; at alle nybakte mødre skal ha hjemmebesøk av jordmor én til tre dager etter at de har kommet hjem fra sykehuset.

– Vi startet med det i 2012, men vi ser at det er svært mange både på sykehusene og ellers i helsetjenesten som ikke er klar over at dette er en rettighet, sier hun.

HJEMMEBESØK: Jordmor Anne Brustad er hjemme hos Hannele Tonna og lille Ida for å gi råd. FOTO: TV 2 /
HJEMMEBESØK: Jordmor Anne Brustad er hjemme hos Hannele Tonna og lille Ida for å gi råd. FOTO: TV 2 /

TV 2 møter henne hjemme hos Hannele Tonna, som nettopp har kommet hjem med lille Ida. De var på sykehuset i to dager etter fødselen, og var da klare for å dra hjem, vel vitende om at de skulle få raskt hjemmebesøk av den kommunale jordmoren.

– Det er veldig betryggende å vite at det kommer en fagperson hjem, ellers ville jeg sikkert ha lett etter svar på internett, sier hun.

– God samfunnsøkonomi

Jordmor Anne Brustad tar frem vekten og veier Ida. Hun spør om Hanneles opplevelser fra fødselen og barnets søvnrytme. Hun sjekker også ammingen og gir råd om ammestillinger.

Hun er spesielt oppmerksom på barnets søvn og vekt.

– Et barn foreldrene kan tro har godt sovehjerte, kan i noen tilfeller være et underernært barn. I noen tilfeller avdekker vi at barn er dehydrert og bør inn til konsultasjon på sykehus, sier den erfarne jordmoren. Dette kan unngås ved å være tidlig hjemme og gi skikkelig oppfølging, ifølge Brustad.

Derfor mener hun dette er god samfunnsøkonomi, selv om mange kommuner dropper å følge Helsedirektoratets anbefaling.

Raskere hjem

Barselomsorgen i Norge har gått drastisk ned de siste tiårene. På 40-tallet lå nybakte mødre to uker på sykehus før de dro hjem. På 60-tallet cirka én uke, på 80-tallet fire til fem dager og nå bare ett til to døgn.

Det kan være nok, mener Brustad.

– Ja, dette er et trygt og godt tilbud, så lenge det finnes jordmødre i kommunene som følger opp.

Blir ikke gjennomført

TV 2 har fått hjelp av Jordmorforbundet med å samle inn tall fra 70 kommuner.
Ikke en gang halvparten svarer at de gjennomfører hjemmebesøk innen tre dager. Og det til tross for at Stortinget har bevilget 660 millioner kroner til formålet.

– Det er ikke greit, sier leder i Jordmorforbundet, Hanne Schelderup-Eriksen.

– De har valgt å bruke pengene på andre ting, fordi pengene ikke har vært øremerket, fortsetter hun.

Hun opplever at mange kommunale jordmødre fortviler fordi de ikke har kapasitet til å gjennomføre hjemmebesøkene slik de gjerne vil. Mange kommuner har jordmødre i lave stillingsbrøker, og rekker ikke annet enn å være på helsestasjonen.

Jordmorforbundet mener kommunene gjemmer seg bak at helsesøster drar på hjemmebesøk innen åtte dager, men lederen presiserer at det ikke inngår i barselomsorgen, som har større fokus på både mor og barns helse.

Jormorforbundet og Jordmorforeningen står nå sammen om å kreve at kommunene sørger for å ansette flere jordmødre.

– Vi ser at ammefrekvensen går ned, fødselsdepresjoner øker, og små babyer må legges inn med spørsmål om dehydrering, sier Schelderup-Eriksen.

Øremerker midlene

Regjeringen har nylig pålagt kommunene å bruke pengene til å bedre helsesektoren i kommunen, men det er likevel ingen garanti for at kommunene velger å styrke jordmortjenesten framfor for eksempel skolehelsetjenesten. Dermed vil mange fortsette å bryte Helsedirektoratets krav, tror jordmor Anne Brustad i Asker.

– Barselkvinnene etterspør jo ikke et tilbud de ikke vet at finnes. Vi opplever at ikke en gang sykehusene er klar over dette kravet. Dermed er det mange som går glipp av en viktig del av den nye barselomsorgen, sier hun.

– Finnes det mange nok jordmødre til å gjennomføre dette?

– Ja, jordmødrene finnes, men det må bevilges penger til det, sier Brustad.