VILLE UTNYTTET TYNGDEKRAFTEN: Petter Northug tror han ville vunnet Tour de Ski sammenlagt mange ganger om den siste etappen hadde vært utforkjøring.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
VILLE UTNYTTET TYNGDEKRAFTEN: Petter Northug tror han ville vunnet Tour de Ski sammenlagt mange ganger om den siste etappen hadde vært utforkjøring. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Northug: – Jeg hadde vært storfavoritt om vi skulle kjørt ned monsterbakken

Den avsluttende monsterbakken har ridd Petter Northug som en mare i ni år. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Northug er en av to løpere i den eksklusive gruppen av herreløpere som har fullført Tour de Ski ni ganger. På ni forsøk har Northug blitt nummer to fire ganger. To ganger har han blitt nummer tre. Men førsteplassen har Northug ennå til gode å ta.

Hovedgrunnen er den avsluttende monsterbakken. Northug har flere ganger hatt et forsprang før den siste etappen, men i bakken har det sagt stopp.

Like sikkert som at det blir jul klager Northug hvert år over at han er for tung til å vinne Tour de Ski. Også før årets Tour de Ski mener Northug at vekten vil bli et problem.

Mosbyggen mener alt ville forandret seg om løperne skulle kjøre ned monsterbakken i stedet for å gå opp den.  

– Da kunne jeg ligget langt bak før siste etappe. Jeg hadde vært storfavoritt om jeg hadde ligget to minutter bak, gliser Northug.

Han har år etter år sett lette klatrespesialister parkere ham opp Alpe di Cermis. Den følelsen er ikke god, forteller Northug.

– Jeg vet hvordan det føles for andre når de blir spurtslått av meg i sprint. I Tour de Ski pleier jeg å ha en bra utgangspunkt før bakken, men i bakken har jeg ikke sjanse. I fjor gikk jeg bra opp bakken. Jeg må gå like fort i år i tillegg til å ha et bra utgangspunkt, sier Northug. 

På dagens sprint er Northug en av de store favorittene. Det er også en mulighet for å skaffe seg en luke ned til Martin Johnsrud Sundby før lørdagens 30 km klassiske fellesstart.

– Jeg må innfinne meg med at jeg er en outsider, men jeg er klar for å gå mine beste løp i vinter i Tour de Ski, sier Northug.