JULESTEMNING: Karen Hesseberg inviterte syriske Ahmad (til høyre) hjem til seg og familien i Haugesund. Første gang de møttes var da han kom i land som båtflyktning på Lesvos. Her er de fotografert sammen med Karen sønn, Ruben Hesseberg. Foto: Privat
JULESTEMNING: Karen Hesseberg inviterte syriske Ahmad (til høyre) hjem til seg og familien i Haugesund. Første gang de møttes var da han kom i land som båtflyktning på Lesvos. Her er de fotografert sammen med Karen sønn, Ruben Hesseberg. Foto: Privat

Karen hjalp Ahmad i land på Lesvos – det ble starten på et helt spesielt vennskap

De møttes tilfeldig da journalist Karen Hesseberg var på jobb på greske Lesvos i september. Nå bor Ahmad på asylmottak i Rogaland, og Hesseberg inviterte han hjem til Haugesund for å hilse på familien.

– Hadde noen spurt meg tidligere om jeg ville invitert en enslig, ung, muslimsk asylsøker hjem til oss i julen, så vet jeg ikke hva jeg hadde svart, forteller lokal-tv journalisten Karen Hesseberg ærlig. 

Men et opphold på øya Lesvos i september skulle forandre på akkurat dette. Sammen med en fotograf dro hun til den greske øya hvor rundt en halv million flyktninger har kommet i løpet av året. 

– Jeg laget reportasjer om lokale haugalendinger som gjorde en innsats i hjelpearbeidet. Da jeg var ferdig med jobben, gikk jeg rundt og snakket med folk og forsøkte å være medmenneske, forteller Karen.

Tok imot Ahmad på stranden

Det var da Ahmad (29) dukket opp. Han ble reddet i land, våt og livredd, etter en dramatisk tur over havet fra Tyrkia. Gruppen han var med i hadde forsøkt å ta seg over havet dagen i forveien også, men gummibåten deres ble senket av den tyrkiske kystvakten. De som var om bord ble pågrepet, men sluppet fri like etter. 

Dette bildet la Karen ut på Facebook med teksten: «Nå er han på besøk hos oss og svinger opp med selvkomponert middag og brød. En rikdom for hele familien å få en ny venn 😍 PS lovet å si at det er mitt forkle 😉  FOTO: KAREN HESSEBERG / KAREN HESSEBERG
Dette bildet la Karen ut på Facebook med teksten: «Nå er han på besøk hos oss og svinger opp med selvkomponert middag og brød. En rikdom for hele familien å få en ny venn 😍 PS lovet å si at det er mitt forkle 😉 FOTO: KAREN HESSEBERG / KAREN HESSEBERG

Ahmad er fra Aleppo i Syria. Han er ingeniør og fram til juli 2012 anså han og familien byen som et trygt sted å være. Men sommeren 2012 ble han og tre brødre så redde for at de måtte inn i Assads hær, at de flyktet. I halvannet år oppholdt Ahmad seg i Istanbul.

– Istanbul var ikke et bra sted å være. Jeg ringte min mor og fortalte at jeg ville forsøke å ta meg over havet til Hellas. Da sa hun: «Jeg skal be for deg. Jeg skal be for at du møter noen gode mennesker», forteller han. 

Ba en venn ringe for å berolige

Den første personen han møtte da han steg i land på Lesvos var Karen Hesseberg.

Ahmad snakker godt engelsk, og de to kom i prat. Da Karen så hvor redd og bekymret 29-åringen var, ba hun om telefonnummeret hans. Hjemme i Haugesund hadde hun en venn fra nettopp Aleppo. Hun tenkte vennen kanskje orket å ta seg bryet verdt med å ringe den unge mannen som akkurat hadde satt sine føtter på gresk jord. 

– Jeg tenkte han kunne komme med noen beroligende ord, forteller Karen. 

De to syriske mennene snakket på telefon, og samtidig hadde Karen telefonnummeret til mannen som i løpet av de neste månedene jobbet seg nordover mot Norge. 

Karen Hesseberg jobber som journalist i TV Haugaland i Haugesund, og møtte første gang Ahmad på reportasjetur til Lesvos.  FOTO: HAAKON NORDVIK / HAAKON NORDVIK
Karen Hesseberg jobber som journalist i TV Haugaland i Haugesund, og møtte første gang Ahmad på reportasjetur til Lesvos. FOTO: HAAKON NORDVIK / HAAKON NORDVIK

– Jeg har hatt litt kontakt med ham. Vi gjorde et intervju med han på stranden på Lesvos, og jeg har hatt i bakhodet at vi kanskje skulle lage noen nye saker på han etterhvert som jobbet seg gjennom Europa, forteller Karen. 

Invitert til hjemmekos i Haugesund

Nå bor Ahmad på et asylmottak på Jæren, sør i Rogaland. Det er to og en halv time fra Haugesund, hvor Karen og familien bor. I tre dager, fram til lille julaften, åpnet Karen hjemmet sitt for den syriske mannen. Sammen har de laget mat, sett på tv og spilt sjakk. 

– Det har virkelig gått opp for meg at flyktninger er akkurat som deg og meg. Han er muslim, men det er så utrolig mye mer som er likt, enn det som er ulikt, forteller Karen. 

– Var du bekymret for å ha en fremmed mann i huset ditt? 

– Nei, det tenkte jeg ikke over. Det var en berikelse, forteller hun.

I tre dager, fram til lille julaften, var syriske Ahmad (29) på besøk hos Karen og familien hennes i Haugesund. FOTO: RUBEN HESSEBERG / RUBEN HESSEBERG
I tre dager, fram til lille julaften, var syriske Ahmad (29) på besøk hos Karen og familien hennes i Haugesund. FOTO: RUBEN HESSEBERG / RUBEN HESSEBERG

Også Ahmad forteller om en flott opplevelse hos familien Hesseberg. Han kaller Karen for tante, og da Karens mor fortalte Ahmad under en middag at hun alltid har ønsket seg et barnebarn til, kjente han på en følelse av lykke. 

Delte på sosiale medier

Hesseberg valgte å dele bilder fra besøket på sosiale medier. 

– Jeg var usikker på om jeg skulle dele bildene, men kan dette være med på å bygge ned frykt hos andre, så gjør jeg det gladelig, sier hun. 

Hesseberg håper Ahmad kan fungere som en brobygger på mottaket. Mange av dem som bor der føler seg utilpass, og ifølge Ahmad er flere av beboerne redde for fremmedfiendtlige holdninger fra nordmenn. 

– Det er uten tvil en jobb å gjøre, på begge sider, sier Hesseberg.