Slik forbereder du dyrene dine på nyttårsfeiringen

Mange dyr er livredde for raketter. La for all del ikke redde dyr være alene, råder dyrlegen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For de fleste av oss mennesker er nyttårsaften preget av fest, raketter og moro. Men for mange dyr er kvelden med høye lyder og smell bare skremmende.

Flere eiere tar nå affære for å hjelpe hundene sine med å takle nyttårsrakettene.

Treningsprogram på cd

Hunden Hippie var livredd for raketter, men har nå rett og slett gått gjennom et treningsprogram for å takle kvelden bedre. Eier Lise har hjulpet ham med en trenings-cd med rakettlyder. 

– Jeg fikk et tips om å prøve, så da håper vi det blir bedre. Det er enklere det enn å ha en hund som er redd hver eneste gang sier hun, og viser hvordan han nå reagerer mindre og mindre på de skarpe lydene fra cd-spilleren. 

For de som ikke har rukket å benytte denne form for trening, er redningen ofte beroligende medisin.Veterinær Monica Heggelund ved Evidensia dyreklinikk i Oslo merker stor pågang nå like før det braker løs. 

– Vi merker det veldig godt de siste dagene før nyttårsaften, sier hun til TV 2.

Ikke la dyrene være alene 

Hun påpeker at man for all del ikke må la redde dyr være alene når rakettene sendes opp. 

– Veldig redde hunder kan skade klørne sine, de prøver å grave seg ut. Da kan de slite ned alle klørne til blods fordi de er redde. Å forlate en redd hund er det dummeste man kan gjøre, sier hun. 

Også veterinær Monica Heggelund påpeker at dyrene ikke må være alene denne dagen. 

– Man må passe på at når selskapet går ut så må man ikke la hundene være alene fordi man ønsker å oppleve nyttårsaften ute sammen med de andre. Det at de ikke skal være alene er det aller viktigste, sier hun til TV 2. 

– Hvorfor er mange hunder redd for raketter år etter år, når de foreksempel ikke blir redde når hagla går av under jakt? 

– Under jakt tar nok instinktet overhånd, men det som er skremmende med nyttårsraketter er at det er et enormt støynivå. Dessuten er det en veldig unaturlig situasjon, de forstår ikke hva som skjer og da blir ofte dyr engstelige. Samtidig har du dette med lysinntrykkene sammen med lydinntrykkene, forklarer veterinæren. 

Også katter blir redde

Hun sier at det er lyd og lys samtidig, samt at eierne også oppfører seg annerledes, som gjør dagen til et skrekkscenario for mange dyr.

– Så dette dreier seg ikke bare om lydfobi. Denne svisj-lyden sammen med lys, det  blir den enorm effekt på dyrene. Samtidig er det mange som merker at eier er litt oppspilt, og det gir heller ikke en beroligende situasjon, sier Heggelund. 

– Hva med katten?

– Nå er det jo ikke slik at alle dyr blir redde. Men katter kan også absolutt bli skremt. Mitt råd er å holde katten inne, også utekatter. For blir de skremt så kan de skade seg. 

Det kritiske tidspunktene for dyrene blir i kveld mellom klokken 18.00 og 02.00. Det er tidspunktet hvor raketter lovlig kan sendes opp. Før og etter dette tidspunktet er privat fyrverkeri ikke lov. Byene har egne regler for hvor det er lov å sende opp raketter i privat regi. Det er ikke lov med raketter med styrepinne, kun bakkebatterier, men de må være kjøpt i Norge.