TO TOUR-FAVORITTER: Martin Johnsrud Sundby (t.v) og Petter Northug jr. er to av de største favorittene i Tour de Ski.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
TO TOUR-FAVORITTER: Martin Johnsrud Sundby (t.v) og Petter Northug jr. er to av de største favorittene i Tour de Ski. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Her er alt du trenger å vite om Tour de Ski 2016

Nytt program kan favorisere Petter Northug.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1. januar starter den tiende utgaven av Tour de Ski. I mange år virket det som om det hvilte en norsk forbannelse over Touren. Til tross for gode resultater i verdenscupen maktet ingen nordmenn å vinne Tour de Ski før Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby vant i 2014.

Også forrige sesong ble det norsk dobbeltseier. Johnsrud Sundby vant for andre gang på rad, mens Marit Bjørgen gikk til topps for kvinnene.

Bjørgen, som nettopp er blitt mamma til en liten gutt, deltar naturlig nok ikke i år. Johnsrud Sundby er blant favorittene i herrenes konkurranse. Han kan bli den første herreløperen til å vinne Tour de Ski tre år på rad.

Suverene Northug
Kun to utøvere har fullført samtlige etapper (67) de ti årene Tour de Ski har blitt arrangert. Petter Northug og Giorgio di Centa er de to Tour de Ski-veteranene, men ingen av dem har klart å klatre til topps i konkurransen.

Northug har vært på pallen sammenlagt seks ganger. Fire ganger er Northug blitt nummer to i Tour de Ski. Til tross for at Northug år etter år har fått det tungt i den avsluttende monsterbakken har han imponert underveis. Mosbyggen har hele 13 etappeseirer i Tour de Ski. Ingen andre utøvere er i nærheten av å matche 29-åringen. Dario Cologna (5  etappeseirer) og Lukas Bauer (5 etappeseirer) er nummer to og tre på listen.

Stokket om på etappene
Årets Tour de Ski starter i Sveits. Lenzerheide er vertskap for andre gang i Tour de Ski. Etter tre etapper i Sveits (se faktaboks) beveger Tour de Ski-sirkuset seg videre til tyske Oberstdorf. Snømangel gjorde at det lenge var uklart om Obertsdorf kunne arrangere de to etappene, men for noen dager siden ble det bekreftet at det var nok snø til å arrangere skiløp. Arrangøren så seg imidlertid nødt til å legge den klassiske sprinten til 4. etappe. I tillegg ble skiathlon-konkurransen byttet ut med 10 km klassisk fellesstart for kvinner og 15 km klassisk fellesstart for menn.

Etter etappene i Tyskland reiser løperne til Italia. I Toblach venter 5 km (kvinner) og 10 km intervallstart (menn). Til forskjell fra tidligere år er langløpet fra Cortina til Toblach (35 km) borte fra programmet. Det er også fridagen løperne har pleid å ha før avslutningshelgen i Val di Fiemme, som avsluttes med jaktstart opp monsterbakken.

Langløpet fra Cortina til Toblach har tidligere ført til at feltet har samlet seg før avslutningshelgen. Endringene betyr at det blir enklere for løperne i tet å beholde forspranget de har opparbeidet seg underveis. For Petter Northug vil dette trolig være en stor fordel. I begge sprintkonkurransene deles det ut 60 bonussekunder til vinneren. Om Northug klarer å opparbeide seg et solid forsprang på Martin Johnsrud Sundby før den avsluttende bakken, kan det være duket for Northugs første sammenlagtseier i Tour de Ski.

Rekordmange bonussekunder
Som vanlig deles det ut bonussekunder underveis. I de to sprintkonkurransene vanker det bonussekunder til alle utøverne som går videre fra prologen (se faktaboks). På etappe 2, 3, 5, 6 og 7 deles det ut 15 bonussekunder til vinneren av etappen. Nummer to får ti bonussekunder, mens nummer tre får fem bonussekunder.

På andre etappe er det hele fire innlagte spurter for herrene og to innlagte spurter for kvinnene. På 5. etappe og 7. etappe er det to innlagte spurter for herrene og én innlagt spurter for kvinnene.