USA: Ti IS-ledere drept – planla nye terrorangrep

Ti av lederne i den ytterliggående islamistgruppen IS er drept i flyangrep den siste måneden, hevder en amerikansk militærtalsmann.

DREPT: Dette bildet viser Charaffe al Moudan, som ifølge Pentagon ble drept i et flyangrep på julaften. FOTO: AFP
DREPT: Dette bildet viser Charaffe al Moudan, som ifølge Pentagon ble drept i et flyangrep på julaften. FOTO: AFP

– I løpet av den siste måneden har vi ved hjelp av målrettede angrep drept ti lederskikkelser i ISIL, blant dem flere som har planlagt angrep i utlandet, og noen som kan knyttes til Paris-angrepene, sier oberst Steve Warren.

– Flere andre av dem som er drept, hadde planer om ytterligere angrep i Vesten.

Planla nye angrep

En av dem som ble drept, var Abdul Qader Hakim, som ifølge Warren var knyttet til IS' operasjoner i utlandet, og som hadde tilknytning til Paris-terroren.

IS-lederen ble ifølge obersten drept i et målrettet flyangrep i Mosul 26. desember.

Den 24. desember ble IS-medlemmet Charaffe al Mouadan drept i et flyangrep i Syria, skriver nyhetsbyrået. Charaffe al Mouadan blir knyttet til Abdelhamid Abaaoud som er blitt pekt ut som hovedmannen bak terrorangrepene i Paris. 

Mouadan planla nye angrep mot Vesten, ifølge Steve Warren.

Ga direkte instruksjoner

Både Hakim og Warren hadde tilknytning til terrorangrepene i Paris, hvor 130 personer mistet livet. Ni personer er så langt pågrepet etter angrepene. 

I vitneforklaringer har det kommer frem at hovedmannen, Abdelhamid Abaaoud (28), gå direkte ordre og instruksjoner til terroristene som drepte 90 personer i konserthallen Bataclan.

– Vitnet beskrev ham som oppskaket, han ropte inn i mobilen og hadde øretelefon. Vitnet kom og gikk til bilen flere ganger, og hver gang var Abaaoud fortsatt der. Etter angrepet kom vitnet tilbake en siste gang, så Abaaoud i fullt lys i enden av gaten og ble slått av hans karakteristiske ansikt med en lang nese, sier terroreksperten Jean-Charles Brisard i en artikkel i CTC Sentinel.

Den belgiske statsborgeren med marokkanske røtter hadde planer om å slå til mot jødiske mål og å ramme skoler og transportsystemet i Frankrike. Han ble drept 18. november i en skuddveksling med politiet i en leilighet nord for Paris.

NTB/TV 2

 

 

Mer innhold fra TV 2