Jenny (16) bruker mobilen fire timer hver dag:  – Jeg har brennende smerter i ryggen og nakken 

Barn helt ned i tiårsalderen oppsøker kiropraktor med nakkesmerter etter å ha lent seg over nettbrett og mobil i timesvis i strekk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

16 år gamle Jenny Engebretsen har de to siste årene vært plaget av sterke smerter i nakken og ryggen. 

– Det er brennende smerter, som er der hele tiden, sier Oslo-jenta til TV 2. Hun vet selv godt hvorfor hun plages, men likevel er det ikke så lett å få gjort noe med problemet.

Fire timer hver dag 

Jenny bruker minst fire timer på mobilen hver dag.  FOTO: KJERSTI JOHANNESSEN  / TV 2
Jenny bruker minst fire timer på mobilen hver dag. FOTO: KJERSTI JOHANNESSEN / TV 2

– Fra jeg våkner om morgenen og til jeg legger meg, bruker jeg nok minst fire timer på mobilen hver dag. Jeg sitter mye foroverlent, og det er da disse smertene oppstår. Men jeg klarer likevel ikke å være så bevisst på hvordan jeg sitter. 

– Men må du bruke mobilen din så mye? 

– Ja, som de fleste andre ungdommer så vil jeg være tilgjengelig, og følge med på sosiale medier. Men mye er jo så klart bortkastet tid. Likevel har det blitt en vane. Men jeg merker jo at jeg blir bedre i nakken og ryggen om jeg ikke bruker den så mye noen dager. 

– Er det så viktig å ikke gå glipp av noen at det er verdt å ofre helsa for det da? 

– Hehe, ja. Det er vel faktisk det, sier Jenny, som går i 1. klasse på Oslo handelsgym. 

–Kom dere ut! 

Kiropraktor Martin Grimsrud på Din Helse Bjølsen har de siste årene fått stadig flere yngre pasienter som sliter med smerter i nakke og rygg. Han er skremt over utviklingen og ber foreldre ta grep. 

Jenny går til kiropraktor Martin Grimsrud for å knekke opp nakken og ryggen. Hans pasienter blir stadig yngre.  FOTO: STEINAR SALTVIK / TV 2
Jenny går til kiropraktor Martin Grimsrud for å knekke opp nakken og ryggen. Hans pasienter blir stadig yngre. FOTO: STEINAR SALTVIK / TV 2

– Det er ikke farlig å sitte en time eller to med en ipad eller å sjekke sms på telefonen. Men det er det langvarige bruken over mange timer som er problematisk. Det har blitt altfor lett for foreldre å gi barna ipad for å få fred, og jeg oppfordrer dem til å redusere tiden barna bruker på nettbrett og mobil. 

– Heldigvis responderer unge mennesker godt på behandling. Men dersom man ikke fjerner problemet, vil man raskt få vondt igjen.

Grimsrud oppfordrer til fysisk aktivitet og lek i stedet, og ber foreldrene ta med ungene ut. 

– Og dersom de må sitte lenge med et nettbrett, må foreldrene passe på at de varierer sittestillingen. Å ligge på magen kan være bedre enn å kun sitte og se rett ned i fanget.  

Kiropraktoren sier at for hver tomme hodet skyves frem, dobles vekten som nakken må bære for å holde hodet oppe.  I seg selv er ikke dette problematisk. Nakkemuskulaturen er laget for å bøye seg fremover og å holde seg i bevegelse. Men dersom man blir sittende med nakken fremoverlent i en lengre periode kan det oppstå smerter og hodepine.    

Grimsrud sier at de unge pasientene ofte blir bedre hvis de klarer å kutte ned på ipad- og mobilbruken. 

– Noen vil jo kanskje si at barn alltid har sittet foran bøker og lekser. Men forskjellen er at det er et hav av apper og filmer der ute. Dette undeholdningstilbudet tar aldri slutt og fører til at barn og ungdom blir sittende foran nettbrettet og mobilen mange timer i strekk flere ganger i uken. 

Usikre tall i Norge 

Akkurat hvor mange norske barn som sliter med nakkesmerter på grunn av nettbrettbruk vet vi ikke sikkert. Tall fra Storbritannia viser at 45 prosent av unge mellom 16 og 24 sliter med smerter.  I 2014 var det 28 prosent som oppga at de hadde smerter, så økningen er stor.  Av de som har smerter, sier en av fire at de har vondt hver eneste dag. 

Mamma Lena-Marie må begrense barnas bruk av nettbrett og mobil. Datteren Alma (2) vil gjerne bruke mye tid foran skjermen.  FOTO: KJERSTI JOHANNESSEN  / TV 2
Mamma Lena-Marie må begrense barnas bruk av nettbrett og mobil. Datteren Alma (2) vil gjerne bruke mye tid foran skjermen. FOTO: KJERSTI JOHANNESSEN / TV 2

– Det er et problem at vi ikke har oversikt over hvor mange unge som har smerter i Norge, sier forsker Heidi Haavik til TV 2. Hun er utdannet kiropraktor og har senere tatt en doktorgrad i nevrofysiologi. 

Hun sier hun er bekymret for hvordan det skal gå med disse ungdommene senere i livet.

 – Forskning fra Danmark viser at barn som har vondt i nakke og rygg fortsetter å ha disse smertene når de blir voksne. Resultatet kan bli at kroppen lærer seg og leve med kroniske smerter, og det er ikke alltid en god ting. 

Hun understreker at hun ikke er ute etter å skremme foreldre, men oppfordrer dem til å ta mer ansvar for barns holdninger og sittestillinger. 

– Bevegelse er det beste. Norsk kiropraktorforening har et motto: Et liv i bevegelse! 

Må begrense bruken

Hjemme hos familien Digre Tørresvold på Slattum i Nittedal er ipad og telefon svært populært, også blant barna Olivia (4) og Alma (2). 

– Ungene får bruke nettbrett omtrent en time hver dag. I helgene kan det blir litt lenger. Vi er nødt til å begrense det, selv har de bare lyst til å fortsette så lenge som mulig, sier Lena-Marie (30)  til TV 2. 

Hun sier at det gjelder å forberede barna på at nettbrett-tiden snart er over, ellers kan det bli sure miner. 

Småbarnsmoren, som deler hverdagsøyeblikk på bloggen Mammahverdagen, innrømmer at hun aldri har tenkt over sittestillingen til barna. 

– Men nå kommer jeg nok til å være mer bevisst på det fremover, ler Lena- Marie. 

Hun sier at det er mange fordeler med at barna bruker nettbrett. 

– Det er en bra barnevakt, som gir meg anledning til å lage middag. Og ikke minst så lærer de seg jo teknologi. Men vi kommer jo til å passe på så det ikke gjør at de blir passive. 

– Hva tenker du om at enkelte tiåringer må gå til kiropraktor? 

– Det er bekymringsverdig. Da lurer jeg jo rett og slett på hvor foreldrene har vært.