UENIGE: Louis van Gaal (til venstre) og Arsène Wenger har forskjellig syn på det hektiske juleprogrammet i Premier League. FOTO: NTB Scanpix / Montasje.
UENIGE: Louis van Gaal (til venstre) og Arsène Wenger har forskjellig syn på det hektiske juleprogrammet i Premier League. FOTO: NTB Scanpix / Montasje.

Elsket og hatet: Romjulsfotball gir klubbene hodebry

– Det er strålende for oss, men en risikosport for klubbene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mye er blitt sagt om det beinharde kampprogrammet i Premier League. Mange er kritiske, mens andre forsvarer tradisjonen med nebb og klør.

– Det mest ondskapsfulle ved den engelske fotballkulturen, sa Louis van Gaal i oktober, og anklaget kampprogrammet for å være årsaken til at det engelske landslaget aldri lykkes i mesterskapene sommeren etter.

En annen utlending, Arsène Wenger, har en helt annen oppfatning.

– Jeg hadde de samme tankene som ham da jeg kom til England, men nå ville jeg begynt å gråte hvis det ble endret. Det er en del av engelsk tradisjon og engelsk fotball.

Stor belastning

Romjulens første kraftanstregelse kommer på Boxing Day, årets største fotballdag i England. Den tradisjonsrike fotballdagen innleder en rekke med tre kamper på åtte dager, men det er fremfor alt de første to kampene som byr på problemer for klubbene.

Etter andre juledag får de fleste klubbene nemlig bare én dag med hvile før neste kamp. Leicester og Manchester City får en ekstra dag med hvile, mens Sunderland og Liverpool kan juble for tre dagers pause etter Boxing Day.

Lars Engebretsen, professor i idrettsskader ved Olympiatoppen, er ikke i tvil om at kampprogrammet gir Premier League-klubbene en stor utfordring.

– Professor Jan Ekstrand, som i mange år jobbet for det svenske landslaget, har vist at skadefrekvensen øker dersom man får færre enn tre treninger per kamp. Det er tilfelle her. Man får attpåtil også flere kamper enn treninger i denne perioden, sier Engebretsen til TV 2.

Fotball annerledes enn andre idretter

Mange vil gjerne peke på Tour de France eller Tour de Ski og hevde at dette neppe bør være et problem for fotballspillere. Det avviser Engebretsen.

– Den store forskjellen mellom Tour de France, Tour de Ski og Premier League er at fotballspillere i en helt annen grad blir utsatt for støt og vridninger. Selv om tempoet i en kamp kan være lavt, vil nesten samtlige spillere være involvert i kraftige dueller, harde landinger og belastende spurter. Det er umulig for sener og bånd å hente seg inn igjen på så kort tid, sier Engebretsen, som påpeker at den vanligste årsaken for en ny skade er at man slår opp igjen en gammel skade.

– Hvis man spiller både 26. og 28. desember vil kroppen være skjør og utsatt for skader. 

Av topplagene ligger Liverpool, Leicester og Manchester City an til å få best fordeling av belastningen. Liverpool har først tre dagers hvile frem til den 30. desember og deretter to dager hvile før neste kamp, mens Leicester og Manchester City har to og tre dagers hvile mellom disse serierundene. Manchester United har kun én dag først, men til gjengjeld fire dager etterpå.

– Det er ingen tvil om at for eksempel Liverpool kommer bedre ut med to og tre dagers hvile enn for eksempel Manchester United gjør med én og fire. Samtidig er både én og to dager for kort, så alle klubbene må sjonglere en del. Det er ikke noen annen måte enn å bruke mange spillere i denne perioden, men de beste spillerne ender vel opp med å spille uansett, sier Engebretsen.

– Liverpool får den i trynet senere

Også TV 2-ekspert Petter Myhre tror Liverpool kommer litt bedre ut av kampprogrammet rent fysisk, men mener oppsettet også gir dem en ulempe sportslig.

– Men én dag mellom kampene får du ikke gjort noe som helst annet enn restitusjon. Men legg merke til at de bare får to dager mellom den 19. og 20. serierunden. West Ham får fire dager og dermed mer tid til å justere seg inn mot kampen, poengterer han.

Og mens Engebretsen på det sterkeste anbefaler rotasjon i troppen, har også Petter Myhre vanskelig for å se at dette blir gjort i praksis.

– Årets sesong har utviklet seg på en såpass merkelig måte at det nesten ikke er klubber som ikke er under press. Med dette presset er det ikke enkelt for en manager å rullere mye i laget. Leicester er bortimot de eneste som spiller uten press og kan rullere, men de har omtrent ingenting å rullere med.

Petter Myhre mener de tre kommende kampene kan gi helt avgjørende indikasjoner på hvordan resten av sesongen vil fortone seg. Ikke bare i form av poeng, men også med hensyn til skader.

– Dette juleprogrammet er strålende for oss som elsker fotball, men det er samtidig en risikosport for klubbene. De kommende dagene handler om å bruke troppen på en smart måte og krysse fingrene for at man kommer helskinnet gjennom det. Ferguson sa ofte at man har en sjanse så lenge man henger med til nyttår, og det er et godt poeng. På høsten konkurrerer man gjerne på fire fronter, i tillegg til at spillerne er opptatt med landslagene. Hvis man henger med etter alt det, så er situasjonen veldig lys.

Tror Arsenal går forbi Leicester

TV 2-eksperten tror Arsenal ligger an til å gå forbi Leicester i løpet av den kommende uken. Leicester har nemlig en bortekamp mot Liverpool etterfulgt av en hjemmekamp mot Manchester City.

– På papiret ser det tøft ut for Leicester. Samtidig har ikke Liverpool skremt noen slik de har sett ut i desember. Jeg kan imidlertid se for meg at Liverpool, etter kampen mot Watford, er revansjelystne og vil kunne matche Leicester på intensitet. Jeg tror også Manchester City vil komme med en positiv reaksjon snart. Men hvis Leicester skulle plukke seks poeng på disse to kampene har man ikke lenger noe annet valg enn å ta dem på fullt alvor i tittelkampen.

– Jeg synes Arsenals kampprogram ser overkommelig ut. Bortsett fra to bortekamper mot lag som spiller på høy intensitet, noe de ofte kan slite med, har også City et brukbart program. Jeg er som sagt spent på å se om City kan treffe bedre på intensiteten i spillet fremover.