Ukjent kvinne reddet Arnt Vegar og familiens jul

Familien stod uten hjem etter at de ble evakuert på grunn av snøskredet på Svalbard. Julen ble reddet av en kvinne de aldri har møtt før. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På bordet er en skål med hasteinnkjøpt julesjokolade. På kjøkkenet står et par pappbokser med julemat. Det var ikke slik familien Jensen hadde forventet at årets jul skulle bli.

– Dette er vår julestemning i år. Vi har julegodteri, det er vel det nærmeste vi kommer, sier far Arnt Vegar Jensen, med et forsiktig smil.

For familien Jensen er dette en annerledes jul. Han viser oss soverommet til samboerparet.

– Her inne i barnesengen har vi lagt oss, sier han og peker mot en to-etasjes barneseng.

Arbeidet i skredet

Arnt Vegar var selv en av de mange som bidro i kaoset etter snøskredet.
Nå feirer han og familien jul i en fremmed persons stue.

– Den siste som lå begravet var akkurat funnet da jeg fikk beskjed om at vår leilighet måtte evakueres. Jeg ga beskjed til samboer og barn som sprang ut. Like etterpå fikk jeg beskjed om at noen hadde tilbudt oss en leilighet, og fikk en lapp med et telefonnummer på, forteller han.

Elin reddet julen

Telefonnummeret tilhørte Elin Amundsen. Hun bor halve året i Longyearbyen, men satt i Trondheim da skredet rammet. Hun tok straks opp telefonen, og ringte til skadestedsledelsen i byen. Meldingen var klar:

– Hvis noen trenger husvær, så er leiligheten min klar.

– Hjelpeløs

Å se hvordan byen hun kaller hjem så ut etter skredet, gjorde sterkt inntrykk på Elin.

– Det er helt ufattelig. Det er kjempesterkt å sitte her og se på dette, sier Elin da TV 2 viser henne noen av bildene fra forrige lørdag.

Elin var ikke i tvil. Hun måtte hjelpe.

80 personer er fortsatt evakuert etter snøskredet. De får tidligst flytte hjem igjen førstkommende mandag. Da kommer skredeksperter fra NVE tilbake til Svalbard, for å gjøre en ny risikovurdering.

– Svalbards beste side

Det er liten tvil om at julefeiringen til familien Jensen ble annerledes enn de hadde sett for seg. Men de tenker mest på dem som har det enda verre.

– Det at vi ikke har særlig julestemning er ikke det viktigste. Det er ikke oss det er synd på, det er andre som har det mye verre. Våre tanker går til de, sier Arnt Vegar.

Arnt Vegar og familien ønsker å takke Elin.

Familien har sett en side av Svalbard-samfunnet de er stolte av. Her, på 78 grader nord, hjelper man hverandre, forteller de.

– Det finnes mange gode mennesker der ute. Når Svalbard-naturen har vist seg fra sin verste side, så har menneskene her helt klart vist seg fra sin beste, sier Arnt Vegar.