Slik ser skredet på Svalbard ut fra luften 

Bildene viser hvilke enorme krefter som har vært i sving da skredet rammet Longeyarbyen lørdag formiddag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildene fra Svalbardposten viser hvor store skader skredet fra Sukkertoppen gjorde da det rammet lørdag formiddag.  

Klokken ti lørdag formiddag fikk Sysselmannen beskjed om at et stort skred hadde rammet flere hus i Longyearbyen. Politi, brannmannskaper og andre hjelpemannskaper reiste til stedet. Sysselmannen opprettet krisestab og satte inn alle tilgjengelige ressurser i området. Dramatiske bilder fra stedet viser hvordan det så ut akkurat da skredet gikk. 

To mistet livet

To mennesker mistet livet i skredet. Atle Husby (42) var det første offeret. Han ble funnet i sitt eget hus og ble fraktet livløs til sykehuset i Longyearbyen. Gjenoppliving ble forsøkt uten hell, og mannen ble erklært død på stedet. To år gamle Nikoline Røkenes ble gravd frem etter to timer sammen med storesøster Pernille (3). De to jentene ble fraktet til sykehuset, men bare storesøster overlevde. 

Enorme krefter

Geolog Kjetil Brattlien gransket skredet natt til søndag.

– Ødeleggelsene var overraskende store, sa han da til TV 2. 

Han rapporterte om bruddkanter på halvannen til fire meter. Bruddkanten er den øvre grensen på skredområdet, der hvor snømassene har løsnet. Jo høyere bruddkant, dess større snømasser har rast ut. Det betyr at flere hundre tonn har truffet hvert av husene i stor fart, som er årsaken til de enorme ødeleggelsene. 

Skredet kom uten forvarsel, og rammet de såkalte spisshusene i Longyearbyen. Husene er bygget på påler på grunn av frosten i bakken. Skredet var et såkalt flakskred,  og kom seilende ned på vestsiden av fjellet Sukkertoppen. Bruddkanten er 200 meter lang, og skredet falt omtrent 80 meter før det traff bebyggelsen.