BOWLINGKJEGLE? KJEVLE? DILDO? Denne gjenstanden skapte hodebry etter at den ble funnet på en kirkegård i Tel Aviv i Israel. Først et halvt år etter funnet – og ved hjelp av Facebook – ble mysteriet løst.  FOTO: ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY /
BOWLINGKJEGLE? KJEVLE? DILDO? Denne gjenstanden skapte hodebry etter at den ble funnet på en kirkegård i Tel Aviv i Israel. Først et halvt år etter funnet – og ved hjelp av Facebook – ble mysteriet løst. FOTO: ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY /

Mystisk gullgjenstand funnet på kirkegård skapte ville spekulasjoner

Gull ble bare tull – helt til ekspertene spurte folk på Facebook om hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For seks måneder siden ble denne 8,5 kilo tunge og glinsende gjenstanden funnet delvis begravd på en kirkegård i Tel Aviv i Israel.

Umiddelbart fryktet man at det kunne være en bombe, og det mystiske objektet ble derfor forsøkt sprengt i luften. Men dynamitt hadde ingen effekt. Objektet var like helt, men fortsatt skjønte ingen hva det var. Politiet overlot dermed gjenstanden til landets fremste eksperter.

De måtte klø seg kraftig i hodet.

Oldtidsfunn

– For å være ærlig hadde jeg aldri sett noe lignende, sier Amir Ganor til NBC News.
Ganor er leder for antityveriavdelingen i Israel Antiquities Authority, Israels svar på Riksantikvaren.

Stedet der gjenstanden ble funnet er et viktig arkeologisk område. En har gjort oldtidsfunn der tidligere, og derfor var myndighetene oppsatt på å finne ut hva dette var.

Så langt kom de: Gjenstanden var dekket av 24 karat gull, og røntgen viste at den var av metall tvers gjennom. Noe mer visste man ikke.

Ville forslag

I et halvt år grublet ekspertene – uten resultat. Først denne uken fant de på å be Facebook om hjelp

Det manglet ikke på forslag og teorier: Dette er et kjevle, mente noen.

Nei, dette er et seksuelt hjelpemiddel, mente mange.

Nei, dette er faktisk et instrument til bruk i inseminasjon av storfe, hevdet en av Facebook-brukerne.

Alle tok feil, men mysteriet ble tirsdag løst av italieneren Micah Barak.

Alternativ forklaring

Den kjegleaktige tingen er laget av et firma i Tyskland, kalles en «Isis Beamer», og er ifølge produsenten ment å gi en slags «energisk beskyttelse» for eksempel på arbeidsplassen eller i bilen.

Nå vil de arkeologiske myndighetene gjerne høre fra dem som hadde gjemt gjenstanden på kirkegården, for å finne ut hvorfor. Italieneren som løste mysteriet har de bedt på besøk.