RÅSTERK: Kun Martin Johnsrud Sundby gikk fortere enn Alexander Bessmertnykh.  FOTO: FABRICE COFFRINI / AFP
RÅSTERK: Kun Martin Johnsrud Sundby gikk fortere enn Alexander Bessmertnykh.  FOTO: FABRICE COFFRINI / AFP

Råsterk Johnsrud Sundby vant beinhard sekundstrid

– Jeg er nødt til å slenge noen komplimenter til russeren. Det var en kul fight.

Søndagens 15 km klassisk i Toblach ble en sekundstrid av de sjeldne mellom Alexander Bessmertnykh og Martin Johnsrud Sundby. 

De to fulgte hverandre tett hele veien, men på blanke ski skaffet Johnsrud Sundby seg en fem sekunders luke inn mot passering ved ti kilometer. 

På de siste kilometerne skulle Martin Johnsrud Sundby vise sin enorme styrke og gå i mål 12,6 sekunder foran Bessmertnykh – til tross for at russeren hadde gått voldsomt fort på slutten.

Sjur Røthe gikk inn til tredjeplass. 

– Jeg er utrolig fornøyd. Jeg har oppnådd et stort mål, nemlig å vinne på blanke ski. Det har jeg trent beinhardt mot. Men jeg er nødt til å slenge noen komplimenter til russeren. Han gikk ekstremt bra i dag. Det var en kul fight, men jeg er glad det gikk min vei, sier Johnsrud Sundby til NRK.

Norsk-russisk sekundstrid

Alexander Bessmertnykh åpnet uforskammet hardt på søndagens 15 km klassisk og parkerte nesten samtlige konkurrenter fra start.

Allerede ved 2,1 km lå Petter Northug hele 28,5 sekunder bak russeren, mens formsterke Martin Johnsrud Sundby gikk betydelig raskere. Verdenscuplederen passerte 1,6 sekunder bak Bessmertnykh.

Etter fem kilometer hadde Johnsrud Sundby snudd det til en knapp ledelse, men snaut to kilometer senere var russeren tilbake i ledelsen.

Bessmertnykh fortsatte i voldsomt tempo på de siste kilometerne og overtok ledelsen fra landsmann Volzhentsev med 53 sekunder. Sjur Røthe gikk også et godt renn og kom i mål på andreplass, 36 sekunder bak russeren.

Johnsrud Sundby hadde fem sekunders ledelse ned til russeren med fem kilometer igjen og ved 12,1 kilometer var luken redusert til 2,1 sekunder. På slutten viste imidlertid Martin Johnsrud Sundby hvorfor han regnes som verdens suverent beste skiløper og parkerte resten – inkludert Bessmertnykh.

Petter Northug hadde ingen lett dag i sporet og kom i mål 3 minutter og 55 sekunder bak Martin Johnsrud Sundby. 

Niklas Dyrhaug ble Norges tredje beste med sin åttendeplass – 1:15 bak vinneren.