E16 står under vann – veien stengt

Nedbørsmengdene har fått elven til å flyte over. E16 mellom Voss sentrum og Vinje er stengt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En tipser har sendt bilder til TV 2 av en oversvømt E16, der bilene knapt klarte å komme seg gjennom vannmassene i veibanen.

Like etter meldte både Hordaland politidistrikt og Statens vegvesen at veien er stengt.

Stengt inntil videre

Oversvømmelsen er ved Sundve. Veien vil være stengt inntil videre, opplyser vegvesenet på sine nettsider. Operasjonsleder Morten Kronen henviser til andre makter enn ordensmakten når TV 2 spør hvor lenge veien vil være stengt.

– Da må du spørre Vår herre om hvor lenge vi skal bli dynket av regn, sier Kronen.

– Det vi har fått meldinger om, er at vannstanden er stigende. Det regner mye, og nedbøren kommer ned som regn også oppe i fjellet. Da smelter snøen, så det blir enda mer vann i elvene, sier operasjonslederen.

UTOVER BREDDEN. Tvindefossen ved Tvinde campingplass. FOTO: TV 2-TIPSER / TIPS@TV2.NO
UTOVER BREDDEN. Tvindefossen ved Tvinde campingplass. FOTO: TV 2-TIPSER / TIPS@TV2.NO

Ingen omkjøring

Tidlig søndag ettermiddag var det ikke noen sikre omkjøringsmuligheter, og Kronen utelukker ikke at veien kan bli stengt flere steder. 

– Det er noen mindre veier i området, men jeg tror ikke de lar seg bruke. Per nå tror jeg faktisk vi må si at E16 er stengt, sier han. 

Han oppfordrer bilister til ikke å kjøre i området, med mindre det er helt nødvendig. E16 er hovedveien mellom Oslo og Bergen, og ikke minst veien hjem for tusenvis av bergenske hyttefolk. 

Flomvarsel

Norge vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte søndag ut flomvarsel for Vestlandet. Nivået for Hordaland er oransje, som er nest høyeste på skalaen.

For Sogn og Fjordane og Rogaland er varselet satt til gult, ett nivå under. 

– Oransje nivå på flomvarselet er et alvorlig nivå. Det er en flom som inntreffer sjelden og som kan gjøre vesentlig skade, sier kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

MASSE VANN: Slik så det ut fra bilvinduet for dem som klarte å kjøre forbi oversvømmelsen søndag. FOTO: TV 2-TIPSER / TIPS@TV2.NO
MASSE VANN: Slik så det ut fra bilvinduet for dem som klarte å kjøre forbi oversvømmelsen søndag. FOTO: TV 2-TIPSER / TIPS@TV2.NO

– Ta det på alvor

Flomvarselet gjelder alle Hordalands 33 kommuner for søndag og mandag. For hele Rogaland og Sogn og Fjordane gjelder gult flomnivå i helgen.

– Folk bør ta det på alvor og sikre eiendelene sine, passe på hvor man parkerer og holde seg unna vassdrag, sier Hillestad.

Nedbøren vil falle som regn også høyt til fjells. Noen elver er allerede flomstore og mer regn vil føre til at vannføringen fortsatt øker.

Reguleringer vil i noen tilfelle virke flomdempende, og varselet vil derfor ikke nødvendigvis gjelde i regulerte vassdrag, opplyser NVE på sine nettsider.