SUVEREN: Aksel Lund Svindal var utilnærmelig i Val Gardena og tok sin andre seier på to dager. FOTO: ARMANDO TROVATI / SCANPIX
SUVEREN: Aksel Lund Svindal var utilnærmelig i Val Gardena og tok sin andre seier på to dager. FOTO: ARMANDO TROVATI / SCANPIX

Historisk Aksel Lund Svindal smadret verdenseliten i utfor

Kjetil Jansrud tok tredjeplassen.

Fredag skapte Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde verdenscuphistorie da tre nordmenn for første gang kom på pallen i Super-G.

Lørdag skrev Aksel Lund Svindal ny historie  da han – med sin ellevte utforseier – gikk forbi Lasse Kjus i antall norske utforseirer i verdenscupen.

Stolt rekordmann

– Det er sjukt, sier Lund Svindal til TV 2 om rekordene.

– Det må jeg være fornøyd med. Man kan ikke si noe annet enn at det flyter bra nå. Dette var vel også min verdenscupseier nummer 30, så det er fett. Fra verdenscupåpningen har vi vært gode på alt. Og da mener jeg ikke bare meg, men resten av laget. Inntil videre er jeg et lite hode foran.

– Konkurrentene dine fortviler når de studerer deg på video, for de klarer ikke å se hvordan du henter hundredelene. Hva er hemmeligheten?

– Det er det som er digg å tenke på. Det er jevn og god skikjøring som er nøkkelen. Full innsats og god teknikk. 

Lund Svindal overlegen

Utforen i Val Gardena fikk en ubehagelig start da Matthias Mayer, med startnummer 16, fikk en uheldig rotasjon ut av et hopp og landet på ryggen. Østerrikeren måtte fraktes bort med helikopter etter det stygge fallet.

Heldigvis skal skaden, ifølge nyhetsbyrået AP, ikke ha vært av den alvorlige skaden – mye takket være de nye airbagene som kjørerne bruker.

Kjetil Jansrud var neste kjører og ble sterkt forsinket av fallet. Også Jansrud fikk utfordringer over kulen som forårsaket Mayers fall, men han overtok ledelsen med 26 hundredeler foran italienske Peter Fill. 

Ingen av de påfølgende kjørerne var i nærheten av Jansrud, men Aksel Lund Svindal, med startnummer 21, leverte et nytt praktfullt renn og overtok ledelsen med 46 hundredeler. 

Aamodt Kilde kjørte ut

Jansrud måtte også gi fra seg andreplassen til Guillermo Fayed med bare tre hundredeler, mens Aleksander Aamodt Kilde kjørte ut. Det ble dermed to nordmenn på pallen og en ny norsk jubeldag i Val Gardena.

– Jeg hadde noen småfeil hele veien og kom i stor fart, men var for sen på å legge over. Jeg fikk en rotasjon, og hvis jeg hadde fortsatt da så hadde jeg enten falt eller røket noen bånd, sier Aleksander Aamodt Kilde om eget løp.

I fjor falt han i Val Gardena, men dagens feil bekymret han ikke noe særlig.

– Nei, det går bra. Jeg har sluttet helt å tenke på det fallet.