Lav kronekurs og juletørste nordmenn redder rødvinssalget

Ikke siden 1996 har det vært en større reduksjon i rødvinssalget ved Vinmonopolet. Svekket kronekurs og en heftig julehandel på polet kan snu trenden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Paller med vin settes fram, det klirrer i flasker og stadig flere hyller merkes med «utsolgt». Desember er polets travleste måned.

– Vi forventer en salgsvekst på 70 prosent for desember, sier pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.

Stor nedgang i vinsalget

Men årets elleve første måneder viser en stor nedgang i salget ved norske pol.

Størst nedgang i volum har rødvin: 738 434 færre liter solgt enn i fjor. Musserende vin og sterk øl har derimot en betydelig vekst, med en oppgang på henholdsvis 193 940 liter og 238 824 flere liter fra i fjor.

Likevel ligger det an til en salgsnedgang på polvarer på to prosent.

– Ikke siden 1996 har vi hatt en slik stor svikt i vinsegmentet. Det er ganske historisk. Mye av årsaken er økt grensehandel og taxfree handel, sier pressesjef Jens Nordahl.

Men den påstanden er ikke riktig skal vi tro pressesjefen i Norges største taxfree-leverandør.

– De største taxfree-butikkene solgte 10.00 flasker mindre rødvin i november enn året før, så det kan ikke være sånn at vi er skyld i polets fallende salg, sier Haakon Dagestad, kommunikasjonssjef i Travel Retail Norway til TV 2.

De leverer taxfree-butikkene ved flyplassene i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondhiem.

– Det kan være slik at økt grensehandel er en årsak. En annen forklaring kan være at nordmenn rett og slett kjøper mindre vin, sier Dagestad.

Svensk vin ikke så billig

Uansett er Vinmonopolet optimistiske. Foreløpig salgstall for desember viser at salgsnedgangen kan bli mindre enn beregnet.

– Svekket kronekurs gir vanligvis økt salg for Vinmonopolet. Det er ikke lenger like mye å spare på å kjøpe vin i Sverige. Det ser nå ut til at salget hos oss nå ikke lenger går ned men en liten oppgang, sier Nordahl.

1, 5 millioner nordmenn på polet

Nå setter polet sin lit til julesalget. Køene kan bli lange om du er av de mange som ennå ikke har julevinen i hus.

– De siste tre dagene før julaften anslår vi at 1,5 millioner nordmenn handler om lag tre millioner liter polvarer. Det ser ut til at nordmenn holder på tradisjonen om at til jul kjøper de fleste dyrere rødvin på flaske, både til julemat og som gaver under treet. Men vi ser også at musserende vin blir stadig mer populært, også til mat, sier Nordahl.