En omkom i skred i Longyearbyen

En mann i 40-årene er bekreftet omkommet etter snøskredet i Longyearbyen. Tilstanden er kritisk for et barn.

SISTE: Universitetssykehuset i Nord-Norge opplyser klokken 18.45 at tilstanden for et av de skadde barna er kritisk. Totalt fem skadde sendes i løpet av lørdag kveld til UNN i Tromsø.

Lørdag ettermiddag opplyser Sysselmannen at hele Nybyen i Longyearbyen evakueres, i tillegg til det gamle sykehuset og husrekka som ligger i fjellsiden der raset gikk.

– Vi vil være helt sikre og har også fått opp eksperter fra fastlandet som skal hjelpe oss med å vurdere skredfaren. Inntil den er gjennomført, fant vi det riktigst å evakuere området vi var usikre på, sier sysselmann Kjerstin Akerholt til TV 2 klokken 18.30.

En døde

Klokken 15.45 kom beskjeden om at skredet hadde krevd liv. Den omkomne mannen i 40-årene var fastboende i Longyearbyen.

Han ble funnet i sitt eget hus og ble fraktet livløs til sykehuset i Longyearbyen. Gjenoppliving ble forsøkt uten hell, og mannen ble erklært død på stedet.

Lørdag kveld er det ingen som er meldt savnet etter skredet. Lavinehunder og mannskaper fra fastlandet skal imidlertid gå gjennom området en ekstra gang for å være sikker på at ingen ligger begravet i snømassene.

To barn alvorlig skadd

Ti hus ble rammet av skredet i Longyearbyen lørdag formiddag.

Ti personer ble sendt til sykehuset i Longyearbyen. Tre var alvorlig skadet. En mann døde. De to øvrige hardt skadde er barn. Lørdag kveld opplyser UNN at et av barna fortsatt er alvorlig skadd, mens tilstanden til det andre barnet er kritisk.

Av de skadde er det fire barn og fem voksne. Alle unntatt de to barna har lettere skader.

Politi, brannmannskaper og andre hjelpemannskaper reiste til stedet etter at raset gikk lørdag formiddagSysselmannen på Svalbard opprettet krisestab og satte inn alle tilgjengelige ressurser i området.

Tre ambulansefly ble sendt fra Tromsø til Svalbard. Flyene fraktet med seg et avansert team med kirurg, anestesilege og spesialist i hjerte- og lungeredning.

Redningsleder Øyvind Aadde ved Hovedredningssentralen Nord-Norge sa lørdag ettermiddag at de var i ferd med å organisere transport av søkehunder og personell til Svalbard. Norwegians fly som egentlig skulle gå direkte fra Oslo til Longyearbyen, gikk ned i Tromsø for å ta med seg redningsutstyr og personell.

– Vi fikk en forespørsel fra Hovedredningssentralen, og det sa vi så klart ja til, sier presseansvarlig Daniel Kirchhoff i Norwegian til TV 2.

Har åpnet kirke og barnehage

Lokalstyreleder Arild Olsen sa til TV 2 like før klokken 13 at mannskaper jobbet med å få kontroll over situasjonen og hvem som var i husene på tidspunktet da skredet gikk.

– Det er omfattende skader, det kan jeg bekrefte, sier Olsen.

– Kan du beskrive rasområdet?

– Det er et relativt stort område i tilknytning til bykjernen. Jeg har et hus bare fem meter unna selve skredområdet, så da jeg kikket ut i morges, ble jeg mildt sagt sjokkert. Vi satte krisestab umiddelbart i lokalstyret for å håndtere situasjonen.

– Hva er status akkurat nå?

– Vi har opprettet pårørendesenter, kirka er åpen og vi har også åpnet den ene barnehagen. Mange av innbyggerne er involvert i leting, så det er behov for barnepass, sier Olsen. 

Lokalstyrelederen sier det virker som om det er nok ressurser på stedet og ber folk holde seg unna rasområdet så redningsmannskaper kan jobbe i fred.

Hele huset flyttet på seg

Eva Grøndal er en av dem som bor i området. Hun krabbet ut av sitt ødelagte hus, og fikk se at naboens hus hadde flyttet seg helt ned til hennes. 

– Jeg bare holdt meg fast og håpet at jeg ikke skulle bli sittende fast i noe, sier Grøndal.

– Jeg skjønte etter hvert at det var et skred. Så var eneste tanken på å komme meg ut. Da var hele sidebygget borte, så jeg kom meg ut der. Jeg klatret opp snømengdene, sier hun. 

– Der var det kommet et nytt hus, som egentlig står i husrekka i rekka ovenfor oss. Det hadde seilt ned til meg. Der kom det naboer ut. Men jeg vet ikke hvordan det har gått med dem. Jeg er veldig bekymret for naboene, sier Eva Grøndal, som ikke ble skadet, men likevel var preget av opplevelsen.

Kjenner seg nesten ikke igjen

Journalist i Svalbardposten, Christopher Engås, var tidlig på stedet. Han sier han har møtt flere panikkslagne beboere i området. Det var Svalbardposten som først omtalte skredet.

Klokken 13.30 sier Engås til TV 2 at redningsarbeidet virker mer systematisk.

– For en time siden marsjerte det fullt av frivillige inn med hver sin spade, og politiet synes å koordinere dette på en god måte etter hvert, sier Engås.

– De driver og måker snø og leter i et område, spesielt i et område på 45-50 kvadratmeter oppe i fjellsida. Jeg sitter på kontoret mitt nå og har utsikt rett opp til fjellsida.

– Stemmer det at dette området er stedet hvor ett av husene befant seg før skredet gikk?

– Det kan godt være, men alt er så ugjenkjennelig nå at jeg klarer nesten ikke å orientere meg. Jeg har bodd her i to og et halvt år og regner meg som rimelig godt kjent i Longyearbyen, men det er så mange hus som er flyttet og står på skakke, og noen hus er regelrett borte, de er knust. Reisverket har klappet i hop. Det kan godt hende at de leter på et sted hvor det har vært et hus for å søke etter skadde eller i verste fall omkomne.

Svalbard var rammet av et kraftig uvær natt til lørdag, med kraftig vind og store snømengder. 

– Holdt seg fast mens huset flyttet seg

Fotograf Dan Celius har hus i nærheten av rasstedet. Han ble kontaktet av en venninne som bor i ett av de rasrammede husene. 

Dan Celius sier det sjelden er skredfare på fjellet Sukkertoppen. 

– Det har gått ras tidligere også, men det er sjeldent. På Sukkertoppen fester det seg sjelden masse snø, sier han.

Professor i geovitenskap ved Universitetet i Bergen, Atle Nesje, bekrefter at området ikke regnes som spesielt rasutsatt. Han er godt kjent på Svalbard.

– Det legger seg lite snø i dalsida der, for i utgangspunktet er det i utgangspunktet ganske lite nedbør på Svalbard. Det er nesten en ørken. Men med den vindretningen som var i natt, har det lagt seg opp snø der, og vi hører Sysselmannen sier at det er fare for ras lenger oppi dalen, opp mot det som heter Nybyen der de fleste studentene som studerer på Svalbard bor. Det er veldig viktig å få sjekket ut området før de starter trafikken på veien der, sier Nesje til TV 2.

Personer som ikke har fått kontakt med sine pårørende i Longyearbyen, kan ringe dette nummeret: 815 02 800.

(TV 2 / NTB)

Artikkelen oppdateres.