– Jeg har kastet bort tre timer av livet mitt. Dette er ikke idrett. Nå må IHF be til høyere makter

Og her er Jørn Sundbys forslag til hvordan problemet kan løses i fremtiden.

Se Norge-Romania 20.45 på TV 2 og følg kampen i vårt livesenter

– Dette er ikke idrett. Det er ikke dette idrett handler om. Når bare ett av to lag på banen vil vinne, er poenget borte. Jeg har kastet bort tre timer av livet mitt.

Jørn Sundby var så klar som det går an å bli etter de mildt sagt mistenksomme resultatene i håndball-VM fredag. 

– Alle som har sett en kamp i sitt liv før, ser det
Som TV 2 skrev om tidligere på dagen, var det nemlig i både Frankrikes og Montenegros interesser å tape plasseringskampene.

Det gjorde de begge ettertrykkelig. 

– Det er jo helt tydelig (at de taper med vilje, journ.anm.). Alle som har sett en kamp i sitt liv før, ser det. Montenegro skal være et av de tøffeste lagene i mesterskapet, men i kampen mot Danmark (tapte 20-28) får de totalt bare to to-minuttere. Og den første kommer etter hele 25 minutter. Det er danske spillere som bare kan spasere opp på ni meter og skyte. Ingen av montenegrinerne løfter armene engang! Og storscorer Katarina Bulatović bommer på sine første seks skudd, sier Sundby, og fortsetter:

– Det er ikke sånn at de bare gir bort ballen og åpner for at motstanderen skal score, men det er ingen aggressivitet. Det er halvhjertet, akkurat som med Frankrike. Det var to helt like kamper, bortsett fra at Frankrike tok seg litt sammen i andreomgang. 

Frankrike tapte til slutt «bare» 25-31 etter å ha begynt kampen sjokkerende svakt.

Sundbys forslag til IHF
– Hvem sin feil er dette?

– Dette er en konsekvens av et OL-kvalifiseringsoppsett av Det internasjonale håndballforbundet (IHF) som ikke er gjennomtenkt. Men det er jo vanskelig å tenke på alle eventualiteter, og det er mange overraskende resultater som har fremprovosert dette, men det er mulig å lage et opplegg som ikke åpner for slike saker.

– IHF har hundrevis av regler, men å unngå slike situasjoner i en OL-kvalifisering, som jo er noe av det viktigste i idretten, klarer de ikke.

Sundby har imidlertid et forslag klart til IHF.

– Konkret kan de fordele ut de antatt svakere nasjonene i kvalifiseringen ved å la flere lag gå direkte til OL fra VM. Så kan de ha to, og ikke tre, kvalifiseringsgrupper. Da vil de ikke-europeiske landene bli fordelt jevnt. To lag i hver gruppe, og ikke to lag i én gruppe og ett lag i de to andre slik det er nå.  

– Ikke korrupsjon det er snakk om
De franske kvinnene antydet etter tapet mot Russland at de visste om de noe spesielle forutsetningene før kampen.

Sundby er likevel opptatt av ikke å skylde på lagene.

– Jeg vil ikke kritisere lagene. Når det står om muligheten for en OL-plass, da gjør man det som er best for laget sitt. Man kan nesten ikke kritisere de for det. De har ikke bedt om å havne i denne situasjonen. Det hadde vært annerledes om de hadde fått penger eller noe for å tape, men her er det ikke korrupsjon det er snakk om, poengterer han. 

Skulle Norge nå gå og tape mot Romania fredag kveld, vil farsen være komplett.

– Det smeller skikkelig om Norge taper. Da vil det lønne seg å tape både for Frankrike og Montenegro i plasseringskampen. Hele håndballverdenen bør håpe, og IHF bør be til høyere makter, om at Norge vinner den semifinalen, sier Sundby.