8 AV 19: Oppe fra venstre: Kim Salazar Sævdal, Brian Stangnes Kjeldsberg, Ulrik Yttergård Jensen, Kjetil Haug, Julian Kristoffersen, Dennis Tørset Johnsen, Morten Thorsby og Bersant Celina.  Foto: NTB Scanpix/Twitter/til.no/fck.dk. Montasje: TV 2.
8 AV 19: Oppe fra venstre: Kim Salazar Sævdal, Brian Stangnes Kjeldsberg, Ulrik Yttergård Jensen, Kjetil Haug, Julian Kristoffersen, Dennis Tørset Johnsen, Morten Thorsby og Bersant Celina.  Foto: NTB Scanpix/Twitter/til.no/fck.dk. Montasje: TV 2.

Slik går det med de 19 norske tenåringene i utlandet: – Sjelden vi har så mange offensivt gode spillere

Norske talenter mellom 15 og 19 år prøver lykken i ni forskjellige land. Få oversikten over statusen på samtlige her!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En rekke norske talenter i tenårene spiller for tiden fotball i utlandet.

Her har du den fullstendige oversikten over alle 18 i aldersgruppen 15-19 og hvordan det går med de.

Og det er langt fra bare Martin Ødegaard og Martin Samuelsen som utmerker seg.

Se fullstendig oversikt lenger nede i saken!

– En del veldig spennende prospekter
Få kjenner det som rører seg i norsk fotballs yngre aldersgrupper bedre enn landslagssjefen for G18/G19.

– Vi misset akkurat i to EM-kvalikker for 17- og 19-årsgruppene, så resultatmessig er vi ikke fornøyde. Men det er en del spennende prospekter, spesielt i 97-kullet. I denne gjengen er det veldig mange offensive spillere som markerer seg og er gode én mot én. Det er sjelden vi har så mange offensivt gode spillere, sier Eirik Horneland, og legger til:

– På G19-landslaget som var i Nederland i EM-kvalifisering i vår er det også mange spennende spillere, men mange av de er litt andre spillertyper. 

ENOCK MAWETE. Foto: Twitter.
ENOCK MAWETE. Foto: Twitter.
TORD JOHNSEN SALTE. Foto: brynefk.no
TORD JOHNSEN SALTE. Foto: brynefk.no

I 97-kullet Horneland nevner finner vi blant andre Martin Samuelsen i West Ham (utlånt til Peterborough), Eirik Haugan i Marseille, Brian Stangnes Kjeldsberg i Köln og Julian Kristoffersen i København.

Legg til Martin Ødegaard fra 98-kullet, og du skjønner hva Horneland snakker om med tanke på offensiv kvalitet.

BIRK RISA. Foto: sandnesulf.no
BIRK RISA. Foto: sandnesulf.no
KIM SALAZAR SÆVDAL. Foto: futchile.cl
KIM SALAZAR SÆVDAL. Foto: futchile.cl

– Det er flere veier til målet
– Opplever du en forskjell på spillere som prøver seg i utlandet kontra de som spiller her hjemme?

– Jeg kan ikke si at jeg har lagt merke til en veldig stor forskjell, men de som er ute er gjerne vant til et tøffere klima. I Norge har vi ofte en mer kollektiv tankegang. De som er ute kan være mer herda med tanke på det å stå alene og tåle en del, sier han.

Meningen om når, hvor og hvorfor unge spillere bør flytte til utlandet splitter ekspertene. Enkelte mener de unge har best av å utvikle seg i norske klubber, mens andre mener et høyere nivå i utlandet er plassen å bli god.

Horneland mener ikke at det ene nødvendigvis er bedre enn det andre.

– Jeg er av den oppfatning at det er flere veier til målet. Jeg synes det er veldig personavhengig hvem som bør dra ut og hvem som bør bli. Det er et tøft miljø der ute med veldig tøff konkurranse, og noen blir litt alene. Det passer for noen, og det passer ikke for andre. 

Født i 2000:

Enock Mawete, FC Midtjylland (DAN):
Keeper på godt over 1.90 som ble hentet fra FK Fyllingsdalen til den danske klubbens akademi i sommer på en treårskontrakt. Har spilt og trent på akademiet.

Født i 1999:

MARTIN ØDEGAARD. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.
MARTIN ØDEGAARD. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.
MARTIN THORSTENSEN. Foto. Twitter.
MARTIN THORSTENSEN. Foto. Twitter.
KJETIL HAUG. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.
KJETIL HAUG. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.
DENNIS TØRSET JOHNSEN. Foto: sc-heerenveen.nl
DENNIS TØRSET JOHNSEN. Foto: sc-heerenveen.nl
BRIAN STANGNES KJELDSBERG. Foto: Nils-Jarle Sætre/til.no
BRIAN STANGNES KJELDSBERG. Foto: Nils-Jarle Sætre/til.no
EMIL HANSSON. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.
EMIL HANSSON. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.
EIRIK HAUGAN. Foto: moldefk.no
EIRIK HAUGAN. Foto: moldefk.no
JULIAN KRISTOFFERSEN. Foto: fck.dk
JULIAN KRISTOFFERSEN. Foto: fck.dk
MARTIN SAMUELSEN. Foto: Adam Davy.
MARTIN SAMUELSEN. Foto: Adam Davy.
ULRIK YTTERGÅRD JENSEN. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.
ULRIK YTTERGÅRD JENSEN. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.

Tord Johnsen Salte, Lyon (FRA):
Var i kamptroppen til Bryne i OBOS-ligaen i én kamp uten å få spilletid, før han ble hentet til Lyons akademi i sommer. Signerte da en kontrakt som strekker seg over fire år. Spilte lite den første halvannen måneden på grunn av en lyskeskade, men har siden fått godt med spilletid på G17-laget til den franske storklubben. Skal etter planen bli en del av G19-laget etter nyttår.

Johnsen Salte er også kaptein på Norge G16.

Født i 1998:

Birk Risa, FC Köln (TYS):
Signerte treårskontrakt med Köln sommeren 2014, etter tidligere å ha vært på prøvespill hos Arsenal. Sola-gutten forlot da Sandnes Ulf, og nå trener og spiller han med U19-laget til klubben. Han spiller også mer eller mindre fast på U17-landslaget.

– Birk har fortsatt utviklingen sin fra U17-laget til Köln og oppover til U19, og han er en utfordrer til alle de offensive posisjonene på det laget. Han har brukt litt tid på å kjenne seg til rette, med tanke på nytt språk, ny skole og alt det der, og har jobbet med å integrere seg. Vi er veldig stolte av Birk i Sandnes Ulf, og vi har ukentlig kontakt med ham gjennom faren, sier utviklingsansvarlig i Sandnes-laget, Erik Løland, til TV 2.

Kim Salazar Sævdal, Almería (SPA):
Fra Radøy/Manger utenfor Bergen. Reiste til Spania for å gå på Valencias akademi sommeren 2014. Spilte første sesong for Levante, og i sommer meldte han overgang til Almería. Rev en lårmuskel i høst, slik at han knapt har spilt første halvdel av sesongen.

Sævdal har fått en henvendelse fra Universidad de Chile, og reiser dit på prøvespill i januar i stedet for tilbake til Almería.

Martin Ødegaard, Real Madrid (SPA):
Trenger ingen videre presentasjon.

Martin Thorstensen, Levante (SPA):
Thorsteinsen er fra Nordhordland utenfor Bergen, og han har fortid i NBK og Åsane. 17-åringen er inne i sin andre sesong for det internasjonale ungdomslaget til Levante. Utviklingen har vært meget positiv, og det er signaler som tyder på at det er høyaktuelt for ham å bli tilbudt profesjonell kontrakt i klubben.

Kjetil Haug, Manchester City (ENG):
Sarpsborg-gutten er inne i sin andre sesong i Manchester City. Han går gradene, men har enda ikke fått entret treningsfeltet til a-laget. Spiller på akademiets U18- og U19-lag, og har spilt for både Norge G98 og G97 denne sesongen.

Dennis Tørset Johnsen, Heerenveen (NED):
Tiller-gutten ble hentet fra Rosenborg til Heerenveen i sommer. Han har i høst spilt for U19 laget.

Emil Hansson, Feyenoord (NED):
Han gikk til Feyenoord i høst etter å ha hospitert med klubben i flere år. Gutten har også spilt for både norske og svenske U-landslag, men han har bestemt seg for at det er Norge han vil spille for. Hansson spiller for U19 i Feyenoord, og for det norske U17-landslaget. Hansson er en offensiv midtbanespiller som etter sigende er i meget god utvikling i Nederland.

Født i 1997:

Brian Stangnes Kjeldsberg, Kaiserslautern (TYS):
Spissen fra Skjervøy forlot Tromsø til fordel for Kaiserslauterns U19-lag i august, og han markerte seg tidlig ved å score i debuten for U19-laget i midten av september. Trener og spiller fast med U19-laget, men har ikke spilt for aldersbestemte landslag.

– Det har vært et veldig lærerikt halvår. Det har vært en utfordring med ny kultur og nytt språk, men jeg føler det går bedre og bedre. Spillemessig har jeg scoret mer her i Kaiserslautern enn jeg gjorde for TIL, så det er bra. Målet neste år er å spille meg til en fast plass på reservelaget, sier han til TV 2.

Eirik Haugan, Olympique Marseille (FRA):
Forsvarsspilleren fra Molde signerte en treårskontrakt med den franske storklubben i august. G18-landslagsspilleren spiller fast på Marseilles U19-lag, men trener også med andrelaget. Målet neste år er å trene med førstelaget.

– Det har vært mye opp og ned. Det er et helt nytt land, få som prater engelsk, ny kultur... Så det har vært litt tøft. Det er en tøffere spillestil her nede enn jeg er vant til fra Norge, så jeg har fokusert mye på fysisk trening det første halvåret, sier Haugan på telefon fra Frankrike.

Julian Kristoffersen, FC København (DAN):
Spissen fra Horten forlot FK Ørn-Horten sommeren 2013 for å bli en del av FC Københavns akademi: School of Excellence. Den 1.95 meter høye hortenseren har stort sett spilt med klubbens aldersbestemte lag, men er nå ofte å se på a-lagets treninger. Debuterte for a-laget i en treningskamp mot Odense i august og scoret like så godt to mål. Har også en rekke kamper for flere aldersbestemte landslag, og er for øyeblikket med G18-landslaget.

– Jeg hører de er veldig fornøyde med ham i København. Han trener også mer eller mindre fast med a-laget nå, sier Eirik Horneland, landslagstrener for G18/G19.

Martin Samuelsen, West Ham – utlånt til Peterborough (ENG):
Trenger ingen utfyllende presentasjon. Ble sendt på lån til Peterborough på nivå tre i England i november etter ikke å ha fått spilletid i Premier League. Har dog tidvis briljert for både Norge U21 og West Hams U21-lag. Fikk sin debut for Peterborough borte mot Scunthorpe i slutten av november.

Født i 1996:

MARTIN HUMMERVOLL. Foto: Carina Johansen  / NTB Scanpix.
MARTIN HUMMERVOLL. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix.

Ulrik Yttergård Jensen, Lyon (FRA):
Tromsø-gutten, som er bror av Ruben Yttergård Jensen, gikk til Lyon i januar 2013. Han har vært på akademiet i klubben i snart tre år, og i følge rapportene har han nærmet seg a-laget skritt for skritt. Midtstopperen ble kastet til løvene på Emirates Stadium i en treningskamp i sommer som venstreback, en kamp Arsenal vant 6-0.

Selv om han ennå ikke har klart å kapre en plass i Lyons førstelagsstall, har han etter hvert spilt seg til fast plass på Norge U21. Yttergård Jensens utvikling og status i Lyon har vært fulgt tett av flere norske klubber over tid, men hittil har spilleren selv ytret en klar ambisjon om å slå seg fram i den franske klubben.

MORTEN THORSBY. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.
MORTEN THORSBY. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.

Martin Hummervoll, Keflavik (ISL):
Hummervold har vært utlånt fra Viking til Keflavik på Island siden i sommer. Han spilte ni kamper og scoret tre mål for jumbolaget i den islandske toppserien. Utlånet ble gjort for å gi Hummervoll verdifull a-lagserfaring i stedet for spill for Viking 2. Utlånet er avsluttet, og Hummervoll er tilbake i oljebyen.

Morten Thorsby, Heerenveen (NED):
Etter fire kamper i Stabæks opprykkssesong i 2013, og 10 kamper og én scoring før halvspilt Tippeliga i 2014, ble Morten Thorsby solgt til Nederlandske Heerenveen for rundt åtte millioner kroner sommeren 2014.

VAJEBAH SAKOR. Foto: Twitter.
VAJEBAH SAKOR. Foto: Twitter.

Thorsby spilte 16 kamper som indreløper for Heerenveen i Eredivisie i debutsesongen. Denne sesongen har han hatt litt skadeproblemer, men han har startet de siste syv kampene. Totalt har han spilt ni kamper. Thorsby er den spilleren som spiller mest på klubbens førstelag av våre tenåringer ute.

Spiller også på Norge U21.

BERSANT CELINA. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.
BERSANT CELINA. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.

Vajebah Sakor, Juventus (ITA) – på utlån i Westerlo (BEL):
Som Asker-spiller var Sakor linket til mange europeiske storklubber etter at han sommeren 2012 ble den daværende yngste spilleren i en kamp i Norges to øverste divisjoner. Arsenal så lenge ut til å kapre talentet, men Juventus kom på banen og hentet den sentrale midtbanespilleren i januar 2013. Etter å ha spilt mest på U19-laget til Juventus i halvannet år, en del reservelagsfotball og trent en god del med a-troppen, lånte Juventus Sakor ut til den belgiske eliteserieklubben Westerlo i sommer. En kneskade har hittil ødelagt en del av låneoppholdet, slik at Sakor fremdeles ikke har debutert i belgisk Jupiler Pro League.

Bersant Celina, Manchester City (ENG):
Spissen Celina har delt nasjonalitet mellom Norge og Kosovo. Han har spilt to uoffisielle landskamper for Kosovo, i tillegg til aldersbestemte landskamper for Norge. Han debuterte for Norge U21 i kampen mot England i september.

ANDREAS BREIMYR. Foto: www.cpfc.co.uk
ANDREAS BREIMYR. Foto: www.cpfc.co.uk

Celina kommer opprinnelig fra Strømsgodset, men han ble tilbudt akademiplass hos Manchester City i 2012. Sommeren 2014 skrev han under en treårig proffkontrakt med klubben. Ved siden av spill for reservelaget og i Champions League for juniorer, har han vært inkludert i a-lagets treningsleirer både i Abu Dhabi i fjor vinter og i USA i sommer. Selv om han ikke har spilt for a-laget i offisielle kamper, har han spilt tre treningskamper og vært ubenyttet reserve i Manchester Citys to siste Champions League-kamper i høst.

Andreas Breimyr, Crystal Palace (ENG):
Breimyr dro til Crystal Palace fra Bryne i sommer, etter å ha signert allerede i januar. Tilhører U21-utviklingslaget, men kom inn som innbytter i tre av a-lagets treningskamper i sommerens oppkjøring. Hans bror, Henrik Breimyr (Start), spilte flere sesonger for ungdomslaget til Reading og Aldershot, samt for a-laget til Eastleigh i de lavere divisjoner i England.

I høst har Andreas Breimyr spilt sentral midtbane for Palace sitt U21-lag, men han har ikke vært med Premier League-laget verken i cup eller seriespill.