Prostitusjonsdrap i Oslo: Galina (28) funnet død i bil 

Politihuset, Oslo (TV 2): 28 år gamle Galina Sandeva beskrives som ressurssterk, språkmektig og hyggelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er sterke reaksjoner i prostitusjonsmiljøet selvfølgelig, men også blant ansatte hos oss som kjenner henne godt, sier Olav Lægdene til TV 2.

Lægdene er virksomhetsleder ved Nadheim, Kirkens bymisjons senter for kvinner og menn med prostitusjonserfaring. Han beskriver Galina som en flott person med mye ressurser.

– Hun var språkmektig, alltid hyggelig å prate med og vi er i dyp sorg over plutselig å få denne beskjeden om at nå er hun drept, sier Lægdene.

Ber om tips

Politiet har kalt inn ekstra mannskaper som nå blant annet leter etter en eventuell gjerningsperson på innsamlet videomateriale fra området rundt Bispekaia i Oslo sentrum. 

Galina Sandeva ble funnet død i denne bilen. FOTO: ROAR DALMO MOLTUBAK / TV 2
Galina Sandeva ble funnet død i denne bilen. FOTO: ROAR DALMO MOLTUBAK / TV 2

– Vi jobber intenst med å finne ut hva som har skjedd etter siste observasjon onsdag kveld 20.30 ved parkeringsplassen ved Stena Line i Oslo, sier politinspektør Grete Lien Metlid ved seksjon for vold- og seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt.

Metlid ber fremdeles personer som kan ha opplysninger i saken om å tipse politiet på telefon 22669600. Ifølge NTB skal politiet allerede har fått inn rundt 40 tips i saken.

– Vi har fått inn en del tips, men vil at alle som vet noe tar kontakt, sier Metlied. 

Ukjent gjerningsmann

28 år gamle Galina Sandeva fra Bulgaria ble funnet død på Bispekaia i Oslo sentrum torsdag ettermiddag. Politiet ble varslet like før klokken 17.30. Kvinnen ble funnet død i en bil. 

Politiet opplyser at de leter etter en eller flere ukjente gjerningsmenn. Motivet er ikke kjent. 

Politinspektør Grete Lien Metlid sier at de har brukt tiden i natt til identifisering av kvinnen og varsling av pårørende i Bulgaria. Familien er inneforstått med at politiet går ut med navn, bilde og kvinnens tilhørighet i prostitusjonsmiljøet. 

Galina ble funnet her, på Bispekaia i Oslo. FOTO: ROAR DALMO MOLTUBAK.
Galina ble funnet her, på Bispekaia i Oslo. FOTO: ROAR DALMO MOLTUBAK.

– Bekjente av kvinnen har vært bekymret for henne, og har lett etter henne. De fant henne død på denne parkeringsplassen. Hun var ikke savnet hos politiet. 

Etter at kriminalteknikere undersøkte åstedet, ble det satt i gang drapsetterforskning. Et omfattende team jobber med saken.

Brutalt drept

Kvinnen var en del av et prostitusjonsmiljø og hun skal ha brukt bilen til å selge sex. Det er en grå Ford Fiesta med bulgarske skilt. 

Den siste kjente observasjonen er gjort av Galina på onsdag kveld ved 20.30-tiden. Det var da ved kaia til Stena Line i Oslo. 

– Det er et brutalt drap av en ung kvinne og vi ber om alle mulige opplysninger om Galina. Vi ønsker informasjon om alle hun har vært sammen med og hvor hun har vært, sier Metlid.

Metlid sier at det kan være en sexkunde som har utført drapet, men at det også kan ha vært en person med andre hensikter. 

– Vi har tidligere vært i kontakt med Galina fordi hun var en del av prostitusjonsmiljøet, men vi kjenner ikke til at hun har blitt utsatt for trusler, sier Metlid.

MINNESTUND: Det er planlagt en minnestund ved åstedet fredag kveld kl. 18.00. Foto: Ola Haram / TV 2
MINNESTUND: Det er planlagt en minnestund ved åstedet fredag kveld kl. 18.00. Foto: Ola Haram / TV 2

Ventet med å varsle

Det er ikke kjent nøyaktig hvor lenge Galina har vært i Norge, men ifølge politiet har hun vært her i «noe tid». 

Politiet fikk melding om den døde kvinnen kl 17.19 torsdag, men først kl 22.42 slo de drapsalarm på Twitter. På pressekonferansen sa Metlid at hun hadde forståelse for at mange syntes de ventet for lenge, men at de ønsket å samle informasjon før de gikk ut i media.