Norsk professor krystallklar: – Vitaminvann er en bløff

Farsotten Vitamin Well lover oss bedre immunforsvar, økt konsentrasjon og penere hud og hår. Bare tull, mener norsk ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden de etablerte seg her til lands i 2009 har svenske Vitamin Well bare blitt større og større.

– Vi selger stadig mer i Norge, sier eksportsjef Jan Enhager.

Norge er ikke den eneste suksesshistorien til firmaet. I tillegg til Skandinavia, selges Vitamin Well i Tyskland, Spania og Estland, med Frankrike og Tsjekkia for tur.

Med store kjendiser  i stallen og titler som «Focus», «Reload», «Care» og «Upgrade» skal vi ikke bare slukke tørsten, men holde oss friske. Hver drikk er nemlig tilsatt ulike vitaminer og mineraler, og fremsetter spesifikke helsepåstander. Men er det hold i dem?

– Reklamemessig gimmick

Christian Drevon er lege og professor i ernæring ved Universitetet i Oslo. Matkontrollen ber ham kommentere noen av leskedrikkprodusentens påstander:

Vitamin Well Hydrate skal «opprettholde kroppens væskebalanse og fuktbalansen i huden».

– Dette er et tvilsomt utsagn, sier Drevon.

SKEPTISK: Professor Christian Drevon mener Vitamin Well ikke har noen innvirkning på et sunt kosthold. FOTO: TV 2 HJELPER DEG / TV 2
SKEPTISK: Professor Christian Drevon mener Vitamin Well ikke har noen innvirkning på et sunt kosthold. FOTO: TV 2 HJELPER DEG / TV 2

– Dosen vitaminer i denne drikken er veldig moderat, og har ingen innvirkning på et sunt kosthold, fortsetter han.

Vitamin Well Care bidrar blant annet til «normal celledeling i kroppen». Men hva er unormal celledeling?

– Unormal celledeling er først og fremst forbundet med kreftutvikling, sier Drevon.

– Så dette produktet kan forebygge kreft?

– Nei. Tilskudd av vannløselige vitaminer som B og C, forebygger i slike former og doser ikke kreft.

Vitamin Well Everyday skal «bidra til normal metabolisme» (stoffskifte, journ. anm.). Men har ikke nordmenn normalt stoffskifte fra før av?

– Jo, vi har det, ler Drevon. – Dette blir bare en reklamemessig gimmick. Man trenger ikke dette hvis man har et normalt, sunt kosthold.

– Grovt villedende

I en perfekt verden lever vi jo alle veldig sunt. Men har nordmenn i realiteten et godt nok kosthold?

– Ja, det har vi, med to unntak, sier Drevon. – Første unntak er D-vitamin som vi får gjennom fisk og tran i tillegg til at det blir dannet i huden ved soleksponering. Det andre unntaket er folsyre, som gravide kvinner skal ta i løpet av de tre første månedene av svangerskapet. Og i begge disse tilfellene trenger man mer enn hva som er i disse flaskene.

Matkontrollen ber Drevon legge godviljen til: Duger noen av disse drikkene til noe som helst?

– Nei. Ingen av disse produktene har noen berettigelse ut fra en helsemessig, ernæringsmessig synsvinkel.

– Vil du si at det er en bløff?

– Ja, dette er en ernæringsmessig og helsemessig bløff, helt klart. Hvis man trenger tilskudd av B-vitaminer på grunn av konsentrasjonsvansker, da er det en medisinsk tilstand som krever noe helt annet enn å kjøpe en plastflaske med vann tilsatt litt spor av vitamin B, sier Drevon, og avslutter med en utfordring:

– Dette er noe Mattilsynet burde ta tak i. Dette er grov villedning av forbrukerne.

Norge tapte mot Kellogg’s

I Norge var det lenge forbudt å tilsette ekstra næringsstoffer i mat og drikke – med mindre det forelå gode folkehelsemessige grunner til å gjøre det, for eksempel folsyre til gravide.

Men i 2001 reiste Kellogg’s sak mot Norge fordi de ville selge cornflakes beriket med jern, og Norge tapte i EFTA-domstolen i Luxembourg (ekstern lenke). EUs behov for «fri bevegelse av varer» trumfet norske matmyndigheters anbefalinger.

Etter denne såkalte «Kellogg’s-dommen» er Mattilsynet nå nødt til å godkjenne produkter som de mener er fullstendig unødvendige for folkehelsa.

Vitamin Well er blant dem:

– Vi mener at det ikke er ønskelig å tilsette vitaminer og mineraler til matvarer, sier seksjonssjef i Mattilsynet Merethe Steen.

Vitamin Well kan komme med slike helsepåstander ved å formulere seg forsiktig.

«Legg inn et ekstra gir,» oppfordrer Vitamin Well Drive, som «inneholder B-vitaminene niacin, pantotensyre, B12 og folsyre, som alle kan bidra til mindre tretthet og utmattelse.»

De skriver med andre ord ikke at selve drikken bidrar til minsket utmattelse, men at den inneholder vitaminer som har denne funksjonen i menneskekroppen. Problemet er bare at Vitamin Well leverer et overskudd kroppen ikke kan nyttiggjøre seg av.

– Ikke et kosttilskudd

I et intervju med Matkontrollen underdriver Vitamin Well selv helsepåstandene som figurerer prominent på flaskene deres.

– Det er ikke et kosttilskudd. Det er en beriket drikk, en sunnere drikk, og ikke et kosttilskudd, sier eksportsjef Jan Enhager.

– Hva er «normal celledeling i kroppen»? Motvirker dette produktet kreft?

– Hvis du vil vite hva celledeling er, da får vi prate med noen som er ekspert på det området. Jeg kan ikke svare nøyaktig på det, sier Enhager.

– Mattilsynet og ernæringseksperter sier at dette produktet er fullstendig unyttig.

– Det blir opp til hver enkelt som dere har snakket med hva de ønsker å si. Vi forholder oss til EUs matrygghetsorgan EFSA, hva deres vitenskapsråd sier om hva de enkelte vitaminene gjør for kroppen.

Enhager henviser gjentatte ganger til EFSA. De detaljerte helsepåstandene på Vitamin Wells hjemmeside er nemlig EFSAs egne formuleringer, som produsenten ikke har lov til å vike fra.

Enhager trekker heller fram Vitamin Wells lave sukkerinnhold sammenlignet med brus og jus:

– Personlig synes jeg dette er et kjempealternativ. I stedet for en brus med 2,5 ganger mer sukker drikker du en drikk som inneholder vitaminer og mineraler og planteekstrakter som faktisk er bra for deg ...

– Som vi ikke har bruk for!

– Det er opp til hver enkelt hvordan man lever sitt liv. Hvis man har et allsidig kosthold, da kan man drikke Vitamin Well for smakens skyld.

– Så dette er først og fremst en leskedrikk med litt mindre sukker?

– Absolutt, sier eksportsjef for Vitamin Well Jan Enhager.

Merk: Etter intervjuet med Matkontrollen har Vitamin Well fjernet påstanden om «normal celledeling» fra sin produktinformasjon.

  • Se Matkontrollen torsdag klokken 20.00 på TV 2.