Beviset: Ingen har kollapset like mye som Chelsea på 137 år

Og her er TV 2-ekspertenes fire råd til hvordan Chelsea og Mourinho kan redde sesongen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg Chelsea-Sunderland og de andre kampene i PL-runden lørdag fra 15.50 på TV 2 Sport Premium 3

Chelseas trøblete start på sesongen er veldokumentert, men nå kan man med god dekning fastslå at den er historisk svak. 

Tallknuser og fotballekspert i The Times, Bill Edgar, har nemlig analysert Chelseas poengfangst og kommet frem til følgende:

Før tapet mot Leicester mandag, hadde Chelsea tatt 15 poeng på 15 kamper. Det blir ett poeng i snitt. Forrige sesong tok de 2,29 poeng per kamp. Fallet på 1,29 poeng er større enn man noen gang har sett tidligere fra sesongen i forveien til de første 15 kampene i den neste.

Fire ting som må gjøres
Går man ut i fra at én seier alltid har gitt tre poeng, er det ingen lag i den engelske toppdivisjonen som har opplevd en lignende kollaps noensinne. Og det inkluderer helt tilbake til man startet seriefotballen i 1888.

Legger man til at Chelsea nå har like mange poeng på 16 kamper, altså én mer kamp enn medregnet over, blir kollapsen enda større. 0,93 poeng per kamp i år gjør at forskjellen blir på hele 1,36 poeng.

Sheffield Uniteds 1,26 poeng i 1975-1976 er det nest største fallet, mens Liverpools 1,16 i 1899-1900 er på tredjeplass.

– Jeg kan virkelig ikke huske noen lignende kollaps. Det eneste som ligner må være da Juventus «rykket ned», men det var jo på grunn av kampfiksing, sier Simen Stamsø Møller, TV 2s Premier League-ekspert.

Spørsmålet blir så hva som kan gjøres for å snu den uforklarlig dårlige trenden.

Vi ba Pemier League-ekspertene Stamsø Møller og Petter Myhre om å trekke frem det aller viktigste som må gjøres i Chelsea nå.

Her er de fire hovedpunktene de kom frem til:

1. Hente nye spillere

– Slik fotballen helt seriøst har blitt, er det nye folk som må til. Det eneste lyspunktet for Mourinho nå er nok at januarvinduet snart åpner. Spillerne jobber hver for seg, de vil ikke noe sammen, de fungerer ikke... Spørsmålet er jo bare hvor man finner gode nok spillere midt i sesongen, sier Stamsø Møller.

Myhre er langt på vei enig.

– Det er viktig å presisere at Mourinho vet bedre enn meg hva som skal til, men det overrasket meg at han ikke fikk inn friskt blod i sommer. De var helt nede på tannkjøttet forrige sesong, så det overrasket meg veldig at det ikke ble gjort noe med det i sommer. Så han bør benytte muligheten nå i januar, og dette er ikke etterpåklokskap. Dette sa vi også før sesongen. Jeg mener laget trener mer kvalitet og større bredde, og garderoben vil ha godt an ny konkurranse.

2. Endre mediestrategi

– Han har sin filosofi, og den har han hatt enorm suksess med, så å endre spillestil eller formasjon vil ikke vært lurt. Spillerne ville begynt å lure om han forandret den nå, så han bør fortsette å jobbe med de tingene han har hatt suksess med i alle år. Jeg er mest kritisk til mediestrategien hans. Han leter etter unnskyldninger hos alle andre enn sitt eget lag, har fokus på motstandere, på dommere, sier at det er andres skyld, konspirasjonsteorier... Den strategien er sjanseløs. Jeg tror han har større sjanse for å få sparken på grunn av den elendige oppførselsen i media enn resultatene på banen. De må en gang snu. Han har fått klubben ned i gjørma med en oppførsel som ikke hører noe sted hjemme. Han gjør lurt i å ta neste tap eller seier med stil og svare fornuftig på spørsmålene i media. Spillerne får med seg at det er en slått mann som står der og ikke den hærføreren han alltid har vært. Han må være sjefen med stor «s», sier Myhre.

3. Slippe seg løs

– Mot Leicester så man at det plutselig fungerte ganske bra da John Terry ble tatt ut, og spillerne er kanskje nødt til å slippe seg litt mer løs. Man vil kanskje få flere sjanser imot bak, men man er nødt til å prøve å begeistre seg selv og ikke spille så kalkulert. Men det er jo klart en risiko ved dette også. Det kan jo fort se enda styggere ut bakover, sier Stamsø Møller.

4. Fokusere på cupene

Chelsea er ute av ligacupen og i praksis ute av kampen om ligagullet, men i Mesterligaen og i FA-cupen er det muligheter.

– Han kan redde sesongen med cuptitler. Seriesesongen er kjørt, og topp fire har vært kjørt en god stund - selv om mange av de andre topplagene også har avgitt poeng. Så jeg ville fokusert på cupene. Det er de som kan redde sesongen sportslig. Men skal de lykkes der, må de også få i stand et lag som fungerer i serien igjen. Det dreier seg om selvtillit, og jeg tror det er viktig ikke å fokusere så mye på resultater akkurat nå. Han må først få laget til å fungere igjen. Det viktige blir å få et tett og godt miljø og klima i garderoben. Da vil folk kunne føle seg trygge. For hver kamp de taper graver de hullet sitt dypere og dypere. Det viktigste og vanskeligste for en trener i en slik situasjon er å få spillergruppen til å fungere igjen, sier Myhre.

Vis flere