Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et svindelforsøk av det simple slaget ble oppdaget på Majorstuen i Oslo denne uka.

På en minibank hadde noen limt fast en ipod med dobbeltsidig tape. Skurkenes håp var at de skulle klare å filme folks pinkoder. I tillegg hadde de montert en innretning for å fange bankkortene som ble stukket inn.

Sto på opptak

– Dette er et veldig enkelt forsøk på å stjele noens pinkode. Hvem som helst kunne gjort det. De har limt fast en ipod til minibanken, uten å prøve å skjule den, og trykket på record, sier Morten Drægni, politioverbetjent ved Vinningsgruppen sentrum i Oslo politidistrikt.

Han forteller at kameraet på ipoden sto på opptak da politiet kom. Politiet har ennå ikke fått sjekket filmen.

– Hvilket terningkast vil du gi dette svindelforsøket?

– Jeg ville gitt terningkast én. Jeg har aldri sett en så enkel metode før.

Mistenker omreisende kriminelle

Det var en observant kunde som oppdaget ipoden. Politiet vil nå sjekke den for fingeravtrykk og DNA, og de håper det finnes video fra overvåkingskameraer som kan sette dem på sporet av svindlerne.

–  Vi vil også forhøre oss med andre politidistrikter og politi i utlandet om de har sett svindelforsøk med samme modus. Vi mistenker at omreisende kriminelle kan stå bak, sier Drægni.

Stadig nye triks

I dette tilfellet er det ingenting som tyder på at noen er blitt lurt. Men det skjer med jevne mellomrom at folk blir frastjålet kort og kode, eller at bankkortet blir kopiert, såkalt skimming. Som regel skjer det med utstyr som er noe mer avansert og vanskeligere å oppdage enn på Majorstuen.

– Forsøk på skimming ser vi i alle fall månedlig i Oslo politidistrikt. Alt er datastyrt, og fagfeltet vårt er i endring. I utlandet har vi blant annet sett at selve minibanken er blitt hacket til å spy ut penger. 

– Er pengene tapt hvis en blir lurt?

– Nei, heldigvis ikke. Kundene får tilbake pengene sine. Når det gjelder pinkode-snapping er det ofte en egenandel, men om en blir utsatt for skimming, er hovedregelen at en får tilbake pengene sine, sier Drægni.

LIK TV 2 Nyhetene PÅ FACEBOOK