FN: Ingen tvil – Norge er verdens beste land

Nok en gang topper Norge FNs rangering over hvilke land det er best å bo i.

VERDENS BESTE LAND: Julemarkedet i Oslo trekker folkemengder i førjulstida i verdens beste land å bo i. FOTO: GORAN JORGANOVICH / TV 2
VERDENS BESTE LAND: Julemarkedet i Oslo trekker folkemengder i førjulstida i verdens beste land å bo i. FOTO: GORAN JORGANOVICH / TV 2

For 12. gang siden 2001 topper Norge den menneskelige utviklingsindeksen til FNs utviklingsprogram (UNDP), som blant annet måler utdanningsnivå i befolkningen, barnedødelighet, likhet mellom kjønnene og bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger.

– Norge har over tid lyktes med å øke inntektene og samtidig sørge for at de er relativt jevnt fordelt. Norge har også lyktes i å investere i utdanning og i helseområdet. Dessuten har Norge et høyt nivå av likhet mellom menn og kvinner, og det går typisk hånd i hånd med et høyt menneskelig utviklingsnivå, sier Jens Wandel, assisterende generalsekretær i FN og sjef for UNDPs administrative avdeling, til NTB.

– Det betyr at nordmenn sammenlignet med andre lever et liv med gode valgmuligheter og gode muligheter for arbeid og for å leve et sunt liv, oppsummerer Wandel, som presenterte rapporten i Oslo mandag formiddag.

Norge er tett fulgt av Australia, Sveits, Danmark og Nederland på rangeringen. På bunn ligger Niger, Den sentralafrikanske republikk, Eritrea og Tsjad. (©NTB)