Sterkere juleøl i butikkene?

Til nå har du måttet gå på Vinmonopolet for å kjøpe juleøl sterkere enn pils. Nå kan det bli slutt på det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om det er lørdag, er Stortinget samlet også i dag. Da vil Venstre fremme et forslag om at regjeringen skal endre alkoholloven, slik at vanlige dagligvarebutikker skal kunne selge øl med en alkoholstyrke helt opp til sju prosent.

Kan skje allerede tidlig 2016

Siden 1993 har butikkene kun fått lov å selge pils med en maksimal alkoholstyrke på 4,75 prosent. Øl sterkere enn dette har kun vært lov å selge på Vinmonopolet.

– Ølkulturen har utviklet seg mye i Norge, og folk drikker andre typer øl enn den klassiske pilsneren, sier Venstres Sveinung Rotevatn til TV 2 Nyhetene.

Nyheten er ikke hyggelig for Vinmonopolet, som fra før av er presset på grunn av utenlandshandel og økende tax free-kvoter. På spørsmål fra TV 2 om en kommentar, sier informasjonssjef Jens Nordahl at de vil følge den politiske prosessen fremover, og vente med å ta del i debatten.

Forslaget er et såkalt Dokument 8-forslag. Det innebærer at en representant foreslår at regjeringen blir bedt om å komme tilbake til Stortinget med et forslag til en lovendring. Dette stemmer da stortingsrepresentantene over når det skjer. Dette vil trolig kunne skje i første kvartal av 2016.

Ønsker å støtte god ølkultur

Med Høyre og Fremskrittspartiet i ryggen, har forslaget flertall blant de folkevalgte. Et hovedargument for forslaget er at det skal legge bedre til rette for at de mindre bryggeriene, de såkalte mikrobryggeriene, skal få utvikle seg.

– Høyre ønsker å støtte opp om norske bryggerier og en god ølkultur, sier Høyres Arve Kambe, og blir supplert av Fremskrittspartiets Morten Wold;

– Dette er god distriktspolitikk og vil bidra til å skape flere arbeidsplasser i Norge, påpeker han.

Ikke overraskende er KrF imot forslaget. Striden vil da kunne stå om hvorvidt salg av denne typen øl i butikk er en vesentlig endring av norsk alkoholpolitikk, eller om det kan ses på som en mindre justering av politikken.

Om KrF står på det første, kan dette bety utfordringer for det borgerlige samarbeidet.