Molde og RBK har ført Norge opp i Europa-toppen

Kun åtte (!) nasjoner har gjort det bedre enn Norge i europacupene denne sesongen.

Det er som i X-Files: Du tror det ikke før du får se det.

Tippeligaen er langt fra den mest spektakulære og kvalitetsmessig beste ligaen i Europa, men i europacupene har norske klubber bitt godt fra seg denne sesongen.

Faktisk er det bare åtte nasjoner som har gjort det bedre enn Norge denne sesongen. De norske Tippeliga-klubbene Odd, Strømsgodset, Molde og Rosenborg har samlet flere Uefa-rankingpoeng enn lagene fra store fotballnasjoner som Nederland, Belgia og Tyrkia.

Spania, Tyskland, Russland, England, Italia, Frankrike, Portugal og Ukraina er landene som per dags dato ligger foran Norge i sesongen 2015/16. Først og fremst kan Norge takke Molde og Rosenborg for den gode plasseringen. Molde har samlet 11 poeng (se faktaboks), mens Rosenborg har samlet 8,5 poeng. 

Se hele listen her

Før torsdagens kamper var det var sju nasjoner som var bedre enn Norge, men Rosenborgs tap mot Dnipro sendte Ukraina forbi Norge.

– Vi har fått et Rosenborg-lag som har funnet tilbake til sitt gamle jeg. For Rosenborg har Europa alltid vært veldig viktig. Jeg synes Molde fikk dårlig betalt i ligaen, for jeg synes de har sett ganske bra ut, sier TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker.

– Det handler om å ta Europaligaen alvorlig. Man må ikke bruke det som en unnskyldning. Jeg synes det norske oppsvinget i Europa er veldig gledelig. Vi har Molde igjen i sluttspillet i Europaligaen, selv om kampene spilles på et kjipt tidspunkt for norske lag. Jeg er av dem som mener man bør spille fotball store deler av året for å nærme oss de andre landene i Europa. Molde har vist at det er mulig å skremme store lag. Man kan slå Sogndal borte jevnt og trutt uten å bli noe særlig bedre. Da smaker det bedre å slå Fenerbahce borte, sier Alsaker.        

Strømsgodset slipper første kvalikrunde
Norge var før årets sesong ranket som nummer 26 etter flere år med svake resultater i Europa. Kun de 12 beste nasjonene får direkteplass til Mesterligaen.

Denne sesongen har suksessen til Molde og Rosenborg sørget for at Norge foreløpig har klatret til 22. plass på rankingen. Norge har passert Danmark, Skottland, Bulgaria og Israel. Danmark, som fortsatt har FC Midtjylland med i Europaligaen, kan i teorien passere Norge i løpet av sesongen. 

Hva betyr det i praksis?

Cupvinneren fra nasjonene som er ranket fra 18.- 26. plass etter sesongslutt kommer direkte inn i 2. kvalifiseringsrunde (Q2) i Europaligaen 2017/18.

I utgangspunktet skal den norske cupvinneren i 2015 (Rosenborg) slippe å delta i første kvalifiseringsrunde i 2016. Siden Rosenborg vant ligaen (og dermed skal spille Mesterliga-kvalik), gis denne plassen til serietoer Strømsgodset.

Sesongen 2016/17 vil derfor Norge, i motsetning til i år, få ett lag inn i 2. kvalifiseringsrunde (Q2) i Europaligaen.

Norge vil få to lag (Stabæk og Odd) i 1. kvalifiseringsrunde (Q1) i Europaligaen. Serievinner Rosenborg vil komme inn i 2. kvalifiseringsrunde til Mesterligaen (Q2).

Dårlig sesong strykes
Om den norske suksessen ikke får en umiddelbar effekt, kommer poengene godt med i fremtiden. Uefas rankingsystem tar hensyn til de fem siste sesongene. Norge gjorde det veldig svakt i Europacupen i 2011/12-sesongen. Da tok vi kun 2.300 UEFA-poeng. Den sesongen strykes etter 2016/17-sesongen, og erstattes med våre Europa-prestasjoner neste sesong.

På 2017-listen ligger Norge på en foreløpig 20. plass i Europa med 16.450 poeng.  

Det er kort vei opp til Østerrike (17.975) på 17. plass, en plass som vil bety at norske lag får en enklere vei inn i gruppespillet i Europaligaen. Om Norge kommer seg opp på 17. plass i løpet av neste sesong vil cupvinneren gå rett inn i 3. kvalifiseringsrunde. Serietoeren vil gå inn i 2. kvalifiseringsrunde. Om Molde kommer lenger enn Rapid Wien i Europaligaen vil avstanden være enda mindre.   

Det er imidlertid et godt stykke opp til 15.plassen, som den Norge må opp på for å få merkbar bedring: Med topp 15 får vi: Serievinner inn i Q3 (Mesterligaen), serietoer inn i Q3 (Mesterligaen), to Europaliga-lag i Q3 og ett i Q2.

Neppe direkte Mesterliga-plass 
Steget opp til 12. plass, som gir lag rett inn i Mesterligaen, er langt tøffere. Etter neste år mister Norge de 4.900 UEFA-poengene fra 2012-13-sesongen. Sesongene 2013/14 (2.600 poeng) og 2014/15 (2.200 poeng) vil fortsette å ri Norge som en mare i årene fremover.

Norge trenger over 30.000 UEFA-poeng for å nå topp 12. Det betyr altså at med 7.000 i år (nå har Norge 6.750 poeng) – og fem slike sesonger etter hverandre (i snitt), så er Mesterliga-plassen i boks!