Mangemillionær Reidar (67) ble kidnappet i Bergen: – Nå dreper de meg

Reidar Osen ble stripset og fikk pose over hodet før han ble slått og sparket. I tre timer varte marerittet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 67 år gamle forretningsmannen Reidar Osen fra Bergen ligger hardt skadd på sykehus etter å ha blitt kidnappet for to dager siden.

Tre maskerte menn bortførte mangemillionæren midt i Bergen sentrum og mishandlet ham i timevis mens de truet med å drepe han.

Osen har vært en fargerik og til tider kontroversiell forretningsmann i Bergen i en mannsalder. 67-åringen har gjort det stort innen eiendom og kunst. Galleriet hans har huset utallige kjendisfester, blant annet med Kongefamilien da prinsesse Martha Louise feiret sin 30-årsdag.

I dag ligger forretningsmannen hardt skadet på Haukeland sykehus, etter marerittet han var gjennom onsdag.

– Det var et helvete i tre timer, forteller han til TV 2 fra sykesengen.

I denne bilen ble Osen stripset og banket mens kidnapperne fraktet ham vekk fra Bergen sentrum. FOTO: EIVIND ILEBEKK JOHANSEN/TV 2
I denne bilen ble Osen stripset og banket mens kidnapperne fraktet ham vekk fra Bergen sentrum. FOTO: EIVIND ILEBEKK JOHANSEN/TV 2

Ble overfalt i bilen sin

Skrekkopplevelsen startet da Osen skulle sette seg inn i varebilen sin like ved kunstgalleriet i Bergen sentrum. Kidnapperne ventet inne i bilen.

– Jeg kjente en som dro meg i høyrehånden innover i setet. Så fikk jeg en arm rundt halsen fra rommet bak i bilen som dro meg bakover. Da hadde de knust flexiruten som skiller lasterommet. Jeg fikk helt panikk og visste ikke hva som skjedde, det var så uventet. Jeg prøvde å komme meg fri, men så kom det en til mann fra utsiden og skubbet meg inn. Jeg var liksom låst på alle kanter, og de var helt desperate, sier Osen.

– De dro meg over setene og bakover i lasterommet. Så stripset de meg på armene og beina og kjørte avgårde, sier han.

Fikk pistol presset inn i munnen

De tre mennene med finlandshetter sa de visste at Osen hadde liggende et større pengebeløp, og ville vite hvor.

Ved denne garasjen ble Osen kidnappet onsdag. FOTO: EIVIND ILEBEKK JOHANSEN/TV 2
Ved denne garasjen ble Osen kidnappet onsdag. FOTO: EIVIND ILEBEKK JOHANSEN/TV 2

– Jeg fikk en pistol inn i munnen og de hadde en svær kniv med seg. Det var et sjokk, de skulle skremme vettet av meg. Og de skulle ha penger. De visste jeg hadde masse penger, det var ikke måte på. Det var ikke småpenger de var ute etter. De sa de ville ha millioner. At de visste at jeg hadde solgt noe greier, hus og eiendommer og slikt, sier han.

Ved hjelp av data fra Osens mobiltelefon har politiet rekonstruert kjøreturen kidnapperne tar med offeret sitt.

I nesten tre kvarter kjører mennene Osen mener er fra Øst-Europa sørover, mens de truer og mishandler 67-åringen.

Osen viser hvor han fikk en pistolmunning presset inn i munnen. FOTO: EIVIND ILEBEKK JOHANSEN/TV 2
Osen viser hvor han fikk en pistolmunning presset inn i munnen. FOTO: EIVIND ILEBEKK JOHANSEN/TV 2

– Nå dreper de meg

Det verste for Osen er at han ikke får puste fordi han får en pose over hodet.

– Det verste var at jeg holdt på å bli kvalt. Jeg holdt på å besvime flere ganger. «Nå dreper de meg på veien oppover her», tenkte jeg. Det var på grunn av plastposen over hodet. Det var ikke en sånn pose man kunne rive av, det var en slags fiberpose med snøring nede.

I over 45 minutter kjørte kidnapperne fra sentrum av Bergen og sørover. FOTO: EIVIND ILEBEKK JOHANSEN/TV 2
I over 45 minutter kjørte kidnapperne fra sentrum av Bergen og sørover. FOTO: EIVIND ILEBEKK JOHANSEN/TV 2

– Når jeg forsøkte å dra opp snøringen fikk jeg bare enda mer juling. Hendene mine var stripset sammen, men jeg var helt desperat etter å få luft, forteller han.

Ble ført til en grav

Underveis snakker de flere ganger om at de har gjort klar graven hans i tilfellet han ikke forteller dem det de vil vite.

– Vi kommer til å kjøre deg ut av byen og så graver vi deg ned. Vi har laget en grav og den skal du få se. Herregud, tenkte jeg. Da vi endelig kom frem til et stoppested klarte jeg på en eller annen måte å rive av meg posen. Alt jeg kunne se var en tett skog med en fylling nedover. Jeg var så mørbanket at jeg klarte ikke å gå, så de slepte meg bortover og ned den skråningen. Der hadde de laget til et hull akkurat som en grav, sier han.

Presset ned i graven

– De presset meg ned i den og tråkket på meg og begynte å hive på meg kvister.
Så pratet de sammen, og så var det plutselig snakk om at de skulle kjøre til byen for å sjekke at opplysningene mine var riktige. At de skulle skjære av meg en finger som de skulle ta med til samboeren min for å vise at dette var alvor, forteller han.

Kidnapperne forlot bilen og Osen på Bønes. FOTO: EIVIND ILEBEKK JOHANSEN/TV 2
Kidnapperne forlot bilen og Osen på Bønes. FOTO: EIVIND ILEBEKK JOHANSEN/TV 2

– Hva tenkte du da?

– Er det nå det skal skje, i en grøft ute, sier han.

Etter en ny kjøretur forlater kidnapperne bilen på Bønes, et stykke nærmere Bergen. Osen vet ikke hvorfor, men klarer da å få kontakt med noen vitner som hjelper ham.

– Jeg var bare så glad da at jeg hadde truffet noen normale folk igjen. Jeg var bare veldig lettet.

Store ressurser i saken

Politiet rykket raskt ut med store mannskaper da de fikk melding om kidnappingen og har etterforsket saken for fullt i to døgn.

– Det er en alvorlig sak som vi prioriterer og har mye ressurser på, sier Jannike Bremar Johannessen, fungerende seksjonsleder ved voldsseksjonen ved Hordaland politidistrikt til TV 2.

– Kan noen ha ønsket å skremme deg fordi du har gjort noe mot noen?

– Nei, ikke fordi jeg har gjort noe, men fordi de har lyst på ting jeg har, sier han.

– Skulle ikke tro det kunne skje i Norge

Selv om Osen pådro seg brudd i ribbeina, brystbena og har indre blødninger i tillegg til alle blåmerkene blir frykten det tyngste å bære når han skal skrives ut siden gjerningsmennene fremdeles er der ute.

– Det er nesten så at jeg ikke har lyst å reise hjem igjen. Hva skal jeg gjøre neste gang jeg skal hente bilen min? Det kan jo skje igjen. Jeg tror jeg kommer til å gå sammen med noen på kveldstid heretter.

– Jeg har ikke vært noen redd person som har gått og sett seg over skuldrene. Skulle ikke tro dette kunne skje i Norge, ihvertfall ikke i stille Bergen, sier Osen.