Mulla Krekar begjært utlevert til Italia

Justisdepartementet har mottatt en formell utleveringsbegjæring på mulla Krekar og en medsiktet fra italienske myndigheter.

Begge blir fremstilt for forlenget fengsling fredag, siktet for terrorplanlegging.

Torsdag i forrige uke ble Krekar og en medsiktet 42-åring fengslet i åtte nye dager i Oslo tingrett.

Fristen for at PST skulle motta den originale versjonen av utleveringsbegjæringen med underliggende kjennelse fra italiensk domstol, går ut i morgen, heter det i fengslingskjennelsen fra forrige uke. 

– Må finne så raske som mulige løsninger

Når en eventuell utlevering faktisk kan skje, er uklart.  

– Det er veldig vanskelig å si, for det første må vi få rettens avgjørelse på om vilkårene for utlevering er til stede. Dernest er det en del praktiske potensielle utfordringer, blant annet knyttet til rettssaken som nå er i gang i Norge, eller saker knyttet til Norge, sier justisminister Anders Anundsen til TV 2. 

– Det er den typen praktiske utfordringer som vi må finne så raske som mulige løsninger på, presiserer justisministeren. 

Politiadvokat Signe Aalling i PST bekrefter overfor NRK at norske myndigheter har mottatt en formell utleveringsbegjæring for mulla Krekar og en medsiktet 42-åring fra italienske myndigheter.

– Det er jeg som er Rawti

En utleveringsbegjæring skal fremmes «så snart som mulig», heter det i Justisdepartementets rundskriv om internasjonalt rettslig samarbeid. Ifølge politiadvokat Signe Aalling måtte italienske myndigheter innen 30 dager fremme en formell utleveringsbegjæring.

Under fengslingsmøtet forrige torsdag, avviste Krekar anklagene fra italienske myndigheter om at han leder en terrororganisasjon ved navn «Rawti Shax».

– Rawti er ingen organisasjon. Det er jeg som er Rawti, fastholdt Krekar i tingretten.

38-åring kan ikke utleveres

Italiensk politi vil også ha utlevert en 42 år gammel iraker bosatt i Drammen, som de mener har tilknytning til gruppen.

Den 38 år gamle kurderen fra Fredrikstad, som ble fengslet i fire nye uker i Oslo tingrett forrige torsdag, er norsk statsborger, og kan derfor ikke utleveres.

De tre ble pågrepet i en koordinert politiaksjon natt til 12. november. Krekar ble pågrepet på cella i Kongsvinger fengsel, i påvente av ankebehandlingen av en dom for trusler som kom frem under et intervju med NRK tidligere i år.

TV 2 har fått tilgang til 1200 sider med etterforskningsdokumenter i saken italiensk politi har mot mulla Krekar og de andre siktede i organisasjonen Rawti Shax som de mener 59-åringen leder. Svært mange timer med avlytting ligger til grunn for bevisene:

På spørsmål om hvordan Krekar forholder seg til den kommende behandlingen av utleveringsbegjæringen, svarer hans advokat, Brynjar Meling:

– Han avviser bastant alle anklager. Det synet som jeg tilkjennegav under fengslingen torsdag er hans standpunkt, som han står fast på.

TV 2 / NTB

Mer innhold fra TV 2