Utskjelt og elsket: 

Stylist: Derfor bør du velge plast-juletre

– De drysser ikke og de holder år etter år. Interiørstylist Tone Kroken forteller oss hvorfor vi bør bytte ut naturtreet

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 – Jeg elsker plasttrær, jeg! De er så lette å pynte og trærne har så bra kvalitet i dag. De ser kjempefine ut, sier interiørstylist Tone Kroken. 

Og det er mange som tenker som henne. Stadig flere av oss velger å gå for plast når årets juletre skal handles inn. Og trærne kommer i alle varianter: De helkitchy, halvkitchy og de naturtro. 

– De naturtro kan du få både i furu, gran og edelgran, forteller Kroken.

Må fordøyes

Men er vi nordmenn egentlig klare for å bytte ut det velduftende treet for et som verken drysser eller trenger vann?

– Jeg tror folk trenger litt tid til å se alle de nye trærne, for de er veldig fine. Men man må venne seg til det, sier Tone som selv har et tre av plast - ute. Inne har hun et ekte tre, enn så lenge.

Økonomisk på sikt

Skal du først gå til innkjøp av et plasttre må du ut med en god slump penger. Eksempelvis koster trærne fra plantasjen fra 3000 kroner og oppover. 

– Selv om det koster 2000-3.000 kroner, så sparer man inn dette veldig fort, for juletrær er veldig dyre, sier hun. 

Lette å pynte

De holder i år etter år og de er smarte økonomisk, men Kroken trekker også fram det estetiske når hun skal overbevise oss om plasttrærnes fortreffelighet. 

– På et plasttre kan jeg henge tunge kuler, og jeg kan henge pynten i tre rader bakover. Da får jeg virkelig frem dybden i treet, sier hun. 

Forleng jula

Og siden et plasttre ikke har en begrenset levetid, slik som ekte trær har, betyr det at du selv kan velge hvor lenge du vil at jula skal vare i stua di. 

– En av hovedgrunnene til at folk velger plastikktrær er at de ønsker å forlenge jula. Da pynter de kanskje treet til en fest i desember. Jeg har vært på en fest allerede hvor de hadde pynta treet sitt og da hadde de et svært et i en entrè. Det var kjempekult altså, sier Kroken. 

Ulike prisklasser

Som ofte henger pris og kvalitet sammen. Av trærne som ble vist frem i God morgen Norge sin sending hadde det dyreste, et høyt stort tre fra Hageland, en pris på hele 13.000 kroner. 

– Et slikt tre passer hvis du har det kjempehøyt under taket i en gammel byleieilighet for eksempel. Jeg hadde elsket å ha det treet, sier Kroken. 

Skal vi tolke ut ifra entusiasmen til Kroken vil 2014 være det siste året hvor et ekte tre fikk plass i stua hennes.

– Det er fint med vanlig juletre også altså, men jeg har veldig lyst på et plastikktre selv i år, sier hun.