UTEN PUNKTUM: Skal vi tro forskere ved Binghamton University i New York, blir du oppfattet som mer troverdig når du ikke bruker punktum i tekstmeldingen din. Med andre ord blir det Grandis til middag i dag! Foto: TV 2
UTEN PUNKTUM: Skal vi tro forskere ved Binghamton University i New York, blir du oppfattet som mer troverdig når du ikke bruker punktum i tekstmeldingen din. Med andre ord blir det Grandis til middag i dag! Foto: TV 2

Du avslutter vel ikke tekstmeldingen din med et punktum?

Forskere: Måten du avslutter en tekstmelding på avslører hvor troverdig du er. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På skolen lærer man å avslutte en setning med et punktum, men det er visst ikke så lurt når det kommer til tekstmeldinger.

Det er amerikanske forskere som har sett på hvordan vi oppfatter punktum i tekstmeldinger.

Studiet, som nylig ble publisert i Computers in Human Behavior, har de kalt «Texting insincerely: The role of the period in text messaging».

Det er forskere ved psykologisk faktultet på Binghamton University i New York som har fått 126 studenter til å lese ymse meldinger, enten skrevet som tekstmelding eller for hånd. 

Skal vi tro forskerne, gjør et punktum i tekstmeldingen din at du blir oppfattet mindre troverdig.

Kort og godt

I alle eksemplene ble meldingen avsluttet med et spørsmål, men alle svarene var korte, av typen «ok», «selvsagt», «jepp» og «ja».

Noen av de korte svarene hadde et punktum, mens andre ikke hadde det. 

Resultatet var at tekstmeldingene som ble avsluttet med et punktum ble ansett som mindre troverdige enn meldingene ute punktum.

Dette gjaldt ikke meldingene som var skrevet for hånd. 

Kompenserer med bildemeldinger

Studiens leder, psykologiprofessor Celia Klin uttaler dette i en pressemelding:

– Meldinger av typen SMS mangler mange av de sosiale faktorene vi bruker i ansikt til ansikt-samtaler. Når vi snakker, bruker vi mennesker blant annet ansiktsuttrykk, toneleie og pauser for å få frem sosial og emosjonell informasjon.

– Når man sender tekstmeldinger, så kan man opplagt ikke bruke de samme metodene. Derfor er det naturlig at avsenderen bruker det de har tilgjengelig, som emoticons (bildemeldinger, journ.anm), overlagte skrivefeil for å få frem lyder i språket, og også punktum.

Forsker videre på utropstegn

Forskerteamet er nå i full sving med å se på hvordan utropstegn brukes og oppfattes i håndskrevne beskjeder og i tekstmeldinger.

Foreløpig ser det ut til at utropstegn blir ansett som troverdig.

Studieleder Klin mener at dette underbygger deres funn om at vi sender tekstmeldinger i en form som etterligner verbale samtaler.