HÅPER FLERE GRIPER MULIGHETEN: Norge møter Puerto Rico mandag. TV 2s håndballekspert Randi Gustad håper flere av spillerne som ikke er faste på laget griper muligheten. Kanskje Stine Skogrand følger opp den gode prestasjonen da hun fikk muligheten mot Russland? Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HÅPER FLERE GRIPER MULIGHETEN: Norge møter Puerto Rico mandag. TV 2s håndballekspert Randi Gustad håper flere av spillerne som ikke er faste på laget griper muligheten. Kanskje Stine Skogrand følger opp den gode prestasjonen da hun fikk muligheten mot Russland? Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Gustad tror Norge kan sette scoringsrekord mot Puerto Rico

– Det er håndball på forskjellige planeter, sier TV 2s håndballekspert.

Se Puerto Rico-Norge på TV 2 og Sumo kl. 20.30!

Mandag skal frustrasjonen etter det bitre tapet for Russland vaskes bort. Håndball-miniputt og mesterskapsdebutant Puerto Rico er Norges motstander i Frederikshavn. Alt annet enn storseier er utenkelig.

Har tro på scoringsrekord
TV 2s håndballekspert tror til og med at Norges scoringsrekord fra VM i 2005 kan ryke. Da slo Norge Australia 47-10 i Russland-VM. I 2001 vant også Norge med 37 mål i 48-11-seieren over Uruguay. Håndballjentene har aldri vunnet med større margin enn 37 mål i VM-sammenheng. 

– Norge mot Puerto Rico er håndball på forskjellige planeter dersom man ser på det de to lagene kommer med. Det er ikke umulig at det blir scoringsrekord for Norge. Dette Puerto Rico-laget holder et svakt, svakt nivå, sier Randi Gustad.

– Jeg tror det er en realistisk å unngå tosifret antall baklengsmål for Norge, samtidig som man kan score over 40 fremover.

For Puerto Rico er ingen målestokk for de norske håndballjentene. De har ingen hjemlig håndball-liga, og spillerne har trent seg opp til VM med to-tre treningsøkter i uken i tillegg til det panamerikanske mesterskapet.

De måtte også starte med en keeper som egentlig ikke er keeper i det knusende 14-47-tapet for Romania i VM-åpningen.

– Min erfaring er at det er vanskelig å tenne de beste spillerne til sånne kamper. Det er viktig at det ikke blir en drittkamp. Vi bør score over 40 mål, sier Gustad.

Håper flere griper muligheten
Hun vet akkurat hva som venter de norske jentene. Gustad spilte selv kampen mot Australia i VM i 2005 da Norge satte scoringsrekord, og hun grep sjansen meg begge hender da hun fikk den. 

– Jeg scoret åtte mål i den kampen. Jeg var i en posisjon der jeg hadde hard konkurranse, så jeg måtte sette sjansene jeg fikk, sier Gustad.

– Det er faktisk lettere å motivere seg enn man skulle tro. Jeg husker at jeg tenkte «nå får jeg muligheten». Jeg elsket å spille angrep, og vi fikk mye rom å springe i. Det går på konsentrasjon – de ballene må settes i mål. Da tenker man ikke så mye på at motstanderen er dårlig.

Nettopp muligheten til å vise seg frem håper Gustad at flere av spillerne i vannskorpen benytter seg av i oppgjøret mot Puerto Rico. Landslagssjef Thorir Hergeirsson kommer trolig til å prøve å få i gang flere spillere i troppen.

– Det blir en tålmodighetsprøve der man skal balansere det å jobbe med eget spill, samtidig som man tenker at man må forbedre seg. For Norge handler det om å få i gang flere spillere. De fire som varmet benken i kampen mot Russland - Linn Jørum Sulland, Betina Riegelhuth, Vilde Mortensen Ingstad og Silje Solberg – blir viktig å få i gang, sier Gustad.

– Vi vet at det ender med seier, men for jentenes del handler det om å benytte seg av muligheten. De får ikke så mange kamper på seg til å imponere på landslaget.

– Litt ekkelt
Rekorden for den største seieren i en VM-kamp tilhører våre naboer i øst. Sverige knuste Australia 66-21 i den mestscorende kampen i VM-historien i 2009. Det er kanskje for mye å håpe på at Norge skal nærme seg 66 scoringer, men Gustad har store forventninger til at kant- og overgangsspillet til Norge skal flyte meget bra.

Det kan åpne muligheter for å løpe inn enn rekke scoringer. TV 2s ekspert «advarer» likevel de norske håndballjentene.

– Det er litt ekkelt som spiller å møte lag som er så mye dårligere. Det blir en utfordring, fordi nivåforskjellen er så stor. Motstanderen går ikke alltid på den første fintebevegelsen, samtidig som det er mange andre rare bevegelser som man ikke møter til vanlig. Det gjelder også målvaktene. Plutselig er den et pussig bevegelse. Det er en påminnelse for de norske spillerne at de må agere etter motstanderen, sier Gustad.