Større SUVer, som for eksempel Range Rover Sport (innfelt), kan få problemer med at bakluka åpner seg under bruk av automatisk bilvask. Resultatet av dette kan bli dyre skader. Nå går pressetalsmann i Tryg Forsikring Arvid Steen ut og advarer om faren for at dette kan skje.
Større SUVer, som for eksempel Range Rover Sport (innfelt), kan få problemer med at bakluka åpner seg under bruk av automatisk bilvask. Resultatet av dette kan bli dyre skader. Nå går pressetalsmann i Tryg Forsikring Arvid Steen ut og advarer om faren for at dette kan skje.

Plutselig åpnet bakluka seg– midt i bilvasken

Geir er ikke den eneste som har opplevd dette.

Nå på vinteren, er det flere om velger å vaske bilen i vaskeautomat enn om sommeren. Men det kan plutselig bli en dyr fornøyelse. Tryg Forsikring advarer nemlig nå om at bakluker på særlig store SUV-er kan åpne seg automatisk i vaskehaller.

– Vaskebørster trigger følsomme sensorer til å åpne bakluken, og resultatet kan i verste fall bety vannskader på opptil 50.000 kroner, sier pressetalsmann i Tryg, Arvid Steen.

I løpet av året har Tryg Forsikring fått inn flere hendelser der SUV-eiere har rapportert inn vannskader i bilen og skader på bakluken, etter vaskehall-ulykker.

Skadene går vel inn under kategorien «dette-har-jeg-aldri-hørt-om», men det skjer altså.

Se video: Hvem sa at bilvask ikke kan være livsfarlig

Lås bilen under bilvasken

Og det er du som har en stor SUV som bør være oppmerksom.

– Det er kun de største SUV-ene som har en følsom sensor på bakluken. Der er området hvor man tar hånden inn for å åpne bakluken, lettere tilgjengelig for vaskebørster, enn på mindre biler. Vi i Tryg anbefaler SUV-ere om å låse bilen når de vasker bilen i automatiske vaskehaller. Da er man sikker på at bakdøren ikke åpner seg under bilvasken, sier Steen.

Les også: Så skitten var bilen etter vasken som lovet "garantert rent bil"

– Fikk sjokk

Geir Diesen fra Slependen opplevde at bakluken på hans Range Rover Sport åpnet seg under en bilvask på en bensinstasjon.

– Jeg får ofte spørsmål fra bensinstasjonbetjeningen om jeg har takboks eller annet ekstrautstyr, men får aldri beskjed om å låse bilen under bilvask. Jeg ble sjokkert da bakluken åpnet seg midt under vasken. Heldigvis kom det lite vann inn i bilen, men en av baklukens løftesylindere, og noen deksler til en verdi av drøyt 12.000 kroner, gikk i stykker.

– At bakluken kunne åpne seg under bilvask har jeg aldri skjenket en tanke. Elektrisk åpning av bakluke trodde jeg var nokså vanlig på mange biler i dag. En absurd situasjon. Jeg regner jo med at jeg kan vaske bilen når jeg følger vaskeautomatens anvisning, sier Diesen.

Les også: Mener bilvask ga riper

Bør bli advart

– Neste gang låser jeg dørene. Da er problemet løst. Men siden dette tydeligvis ikke er et ukjent fenomen, så burde kanskje de ansatte på bensinstasjoner informere og merke vaskeautomaten om at elektrohydrauliske SUV-bakluker kan åpne seg under vask? spør Diesen.

Han vurderer nå om han skal ta saken på egenandelen, kjempe for at bensinstasjonen og deres forsikringsselskap skal ta regningen, eller ta regningen selv og unngå bonustap.

Se video: Denne hurtigvasken glemmer hun aldri