PASCAL PÅ BESØK: Få er mer lidenskapelig opptatt av sjokolade og konfekt enn Pascal Dupuy.  Foto: TV 2
PASCAL PÅ BESØK: Få er mer lidenskapelig opptatt av sjokolade og konfekt enn Pascal Dupuy.  Foto: TV 2

God morgen Norge-Wenches ukesmeny

Wenche gir deg gode førjulstips for uken som kommer. Se innslagene og la deg inspirere!

MANDAG:  God morgen Norges beste pai

Paibunn

Dette trenger du:

  • 225 g hvetemel
  • 150 g kaldt smør, helst usaltet
  • 1 krm salt
  • 1 eggeplomme
  • 1 ss kaldt vann

Slik gjør du:

Bruk en foodprocessor (eller smuldre sammen med hendene).
Kjør sammen hvetemel, kaldt smør i terninger og salt til en kornete masse.
Tilsett eggeplomme og vann, og kjør raskt sammen til deigen samler seg.
Pakk deigen i plast og legg i kjøleskapet i ca 30 min.
Kjevle ut deigen og legg over i en paiform ca 22 cm.
La den henge litt utover kanten.
Prikk deigen med en gaffel og stek i forvarmet stekeovn ved 200oC på nederste rille i 10-12 min.

Fyll med det du liker aller best.



Paifyll med smakfull ost og løk:

Passer som tilbehør til salt/røkt/gravet fisk eller spekemat.
Eller som en egen rett med en salat som tilbehør.

Dette trenger du:

  • 2 løk, gul eller rød
  • 1 stor sjalottløk
  • Olivenolje
  • ¼ dl eplemost eller hvitvin
  • 3 egg
  • 2 ½ dl matfløte eller kremfløte
  • Salt, pepper
  • revet muskatnøtt
  • 150–200 g myk hvit geitost, for eksempel chevre fra Haukeli

Slik gjør du:

Rens og del løk i to, og skjær i tynne skiver.
Surr løken i olje og hvitvin/eplemost i en stekepanne til løken er myk (ikke brun).
Fordel over den forstekte paibunnen.
Hell over sammenpisket egg og fløte, tilsatt salt og pepper.
Bryt chevre i små biter og fordel over.
Riv litt muskatnøtt over.
Stek videre i stekeovn på nederste rille ved 200oC i 20-25 min til eggestanden har stivnet.

 

Paifyll med ost og skinke

Dette trenger du:

  • Ca 2 dl strimlet kokt skinke, kalkun eller kyllingpålegg
  • Ca 200 g revet hvit ost
  • 3 egg
  • 2 ½ dl matfløte eller kremfløte
  • Salt, pepper

Slik gjør du:

Tørket urtekrydder. For eksempel provencekryddder, lett dryss med malt tørket paprika på toppen.
Fordel over den forstekte paibunnen; strimlet skinke, revet ost og fordel over egg og fløteblandingen tilsatt salt, pepper og urtekrydder.
Dryss over litt malt paprika før paien settes i stekeovnen.
Stek som beskrevet over.

Server eventuelt med salat.

 

TIRSDAG:  Hvite kakemenn og -kvinner

Denne oppskriften på hvite kakemenn gir deilige og tykkfalne julekaker med lang juletradisjon i spredte deler av landet.

Dette trenger du:

  • 100 g smør
  • 2 ½-3 dl melk
  • 3 ½ dl sukker
  • 1 ts hornsalt
  • 12 dl hvetemel

Pynt:

  • Rød konditorfarge

Slik gjør du:

Smelt smøret og bland med melken.
Bland de tørre ingrediensene.
Tilsett væsken i det tørre, og arbeid deigen raskt sammen. Det er viktig å elte inn alt hvetemelet, ellers vil kakene flyte ut under stekingen og miste fasongen.
Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med eltekrok for å få deigen smidig.
Dekk deigen med plast, og sett i kjøleskapet i 2 timer.
Kjevle ut deigen på lett melet underlag, til ca 1/2 cm tykkelse.
Stikk ut ønskede kakemenn og kvinner.
Legg figurene på bakepapirkledt stekebrett.
Stek midt i forvarmet stekeovn 180°C.
Steketid 8-10 min.
Kakene skal være hvite og porøse når de er ferdige.
Avkjøl kakene på rist til de er helt kalde.
Pynt kakene med melisglasur tilsatt litt konditorfarge.
Eller du kan pensle rød konditorfarge direkte på kakene.
Oppbevar pakket i plast, på den måten holder de seg myke.
Kakemenn/kvinner kan også fryses.

 

ONSDAG:  Vintercoleslaw servert med avocadosmørbrød

Coleslaw

Dette trenger du:

  • 3-4 dl finsnittet rødkål
  • 1 ts salt
  • Ca 2 dl strimlet grønnkål (finner den sammen med andre salatvarianter i grønnsakdisken) eller kinakål
  • Olivenolje
  • 1 finhakket rødløk
  • 2-3 stk grovt revede gulrøtter
  • 1-2 grovt revet eple + litt presset sitron
  • 1 1/2 dl matyoghurt
  • 1 dl majones
  • 2-3 ss sennep eller ravigottesaus
  • Pepper, eventuelt litt salt

Slik gjør du:

Finsnitt kålen, vend inn salt, og la kålen stå og safte seg ca 10 min.
Finhakk løken og legg i iskaldt vann i ca 10 min (for mildere smak og sprø løk).
Surr grønnkålen i olje i varm panne, ca 30sekunder.
Rens og riv gulrot og eple (press på litt sitron slik at eplet ikke blir brunt).
Bland sammen matyoghurt og smak til med sennep/ravigottesaus og tabasko.
Vend inn i grønnsakene.

Avocadosmørbrød:

Stek brødskiver på begge sider i litt olivenolje i en stekepanne.
Tilsett gjerne et fedd hvitløk delt i to i pannen sammen med oljen.
Smør de stekte skivene med avocado.
Press over litt sitron.
Legg over tomater i skiver og eventuelt paprika eller skiver av slangeagurk.
Legg en skive over (smurt med avocado) og press lett sammen.
Server med vintercoleslaw.

 

TORSDAG:  ”Reste” ratatouille, en fransk grønnsaksgryte

En fin måte å bruke opp restene i grønnsaksskuffen, bruk det du har!
Server på en skive brød med et godt dryss med revet ost, gjerne parmesan.
Smakfullt tilbehør til ris, pasta, bønner, fisk, stekt kylling/kalkun, kjøtt eller pølser.
Lage gjerne en stor porsjon, egner seg godt til frysing.

Dette trenger du:

  • 2 – 3 ss olivenolje
  • Grønnsaker feks: 1 løk, 2 fedd hvitløk, rotgrønnsaker/gulrøtter og/eller paprika
  • 4 modne flådde tomater, evt. 1 boks hermetiske tomater
  • 3-4 ss tomatpure
  • noen små buketter brokkoli
  • friske eller tørkede urter/urteblanding
  • 1 laurbærblad
  • 1 ts salt
  • grovmalt pepper
  • balsamicoeddik, soyasaus, sweet chili eller litt red curry for smak

Slik gjør du:

Rens og skjær løk i tynne båter eller skiver.
Finhakk hvitløk.
Varm olje ved middels varme i en vid gryte, eller panne, med høye kanter.
Tilsett løk og la surre i 2-3 min. til den er blank.
Tilsett hvitløk og andre valgfrie grønnsaker i skiver/biter, i tillegg til tomatpure.
Stek videre ved middels varme i 6-8 min.
Tilsett flådde kuttede tomater (evt. hermetiske), friske urtekrydder, eller 2-3 ts tørkede, for eksempel timian, oregano, knust laurbærblad, salt og pepper.
Kok videre under omrøring i 2-3 min.
Legg på lokk, senk temperaturen og la retten trekke i 30-40 min.
Smak til med urtekrydder, soyasaus og/eller sweet chilisaus, evt. red curry paste og litt salt og pepper.

 

FREDAG:  Pascals flytende julekaramell

Dette trenger du:

  • 240 g sukker
  • 240 g glukose
  • 1 boks vikingmelk
  • 1 vaniljestang
  • 90 g usaltet smør

Slik gjør du:

Smelt sukker og glukose i en stekepanne.
Tilsett vikingmelk og splittet vaniljestang, og kok opp.
Avkjøl til 45 oC og rør inn usaltet smør.
Rør om med en slikkepott til en glatt masse.
Smak til med havsalt, eller andre ønskede smakstilsetninger.

 

 

 

Mer innhold fra TV 2