Sensasjonell seier for Gangnes: – Det er jo helt uvirkelig

Tok sin første verdenscupseier og hoppguttas 100. totalt.

LILLEHAMMER/OSLO (TV 2 Sporten): Kenneth Gangnes kom fra det store intet og tok en svært overraskende andreplass på Lillehammer lørdag - bare 0,1 poeng bak vinneren Severin Freund.

Søndag fulgte han opp med en enda bedre prestasjon og hadde marginene med seg.

– Det er jo helt uvirkelig
26-åringen fra Kolbu ledet etter førsteomgang og måtte som sistemann ut i den andre omgangen levere fra øverste hylle for å ta seg forbi ledende Peter Prevc.

Det gjorde han til gagns.

99 meter, én mer enn i den første, var nok for Gangnes til å ta sin aller første verdenscupseier.

– Det blir jo en helt vanvittig dag. Jeg føler meg nesten helt tom. Det har kokt innvendig siden jeg stod på pallen. Når man skjønner at en av guttedrømmene har gått i oppfyllelse, blir man bare tom...

– Jeg så at du stod og ristet på hodet oppe på pallen.

– Ja, det er jo helt uvirkelig. 

– Hva skal du bruke kvelden på, da?

– Jeg skal hjem og prøve å «slippe meg ned» og slappe av litt. Være normal gutt igjen. Jeg fikk ikke sett Liverpool-kampen, så jeg får vel se noe annet på TV!

To pallplasseringer på to dager gjør at Gangnes også befinner seg på en smått utrolig andreplass sammenlagt i verdenscupen.

Stor norsk laginnsats
Seieren var også de norske hoppernes 100. totalt, og den kom 11 år (!) etter forrige norske individuelle seier på Lillehammer.

Passende nok for en så historisk dag var også laginnsatsen meget sterk.

Hele tre nordmenn var nemlig blant de fire beste etter den første omgangen.

Joachim Hauer, som har en 22. plass i verdenscupen som beste resultat fra før, mislyktes med sitt sistehopp og falt ned til en 19.plass, men Johann André Forfang håndterte presset bedre og tok tredjeplassen.

Med det tangerte han sin beste plassering i verdenscupen noensinne.

To seirer og fem pallplasser
Norge har fått en overraskende god start på sesongen.

Enkelte så mørkt på Norges sjanser i år etter at profilene og veteranene Anders Bardal og Anders Jacobsen la opp etter forrige sesong, men ungguttene på det norske laget har levert til langt over ståkarakter så langt denne sesongen.

Daniel-André Tande tok en oppsiktsvekkende seier i den første verdenscuphelgen i Klingenthal, og Gangnes og Andreas Stjernen havnet begge på pallen i lørdagens amputerte renn på Lillehammer.

Med to nye pallplasser søndag har hopperne to seirer og fem pallplasseringer allerede denne sesongen - og det med fire forskjellige utøvere.

Ny nordmann disket
Ikke alle nordmennene hadde dog en like god dag søndag.

Fire av de norske hopperne ble disket lørdag, og søndag var det Andreas Stjernen sin tur. 

Igjen var det for bruk av ulovlige hoppdresser, uten at noen på det norske laget hadde noen spesielt god forklaring på hvordan dette kunne skje for andre dagen på rad.