Bittert åpningstap for Norge: – Det er surt

Norge tapte åpningskampen mot Russland i VM.

Norge-Russland 25-26

Videosammendrag av kampen ser du øverst.

De norske jentene kjempet tappert, men til slutt var det Russland som trakk det lengste strået og som stakk av med seieren.

Norges kanskje beste spiller, målvakt Kari Aalvik Grimsbø, fremstod skuffet, men fattet da hun møtte TV 2 på indre bane et lite minutt etter kampslutt.

– Det var store svingninger, men i perioder føles det veldig bra, sier målvakten.

– Vi står på og vi gir oss aldri. Vi hadde gode muligheter til å vinne denne kampen, og vi viser at vi er mentalt sterke. Det må vi ta med oss videre, legger hun til.

Kapteinen: – Det var tungt
Stine Bredal Oftedal hadde mener det finnes forbedringspotensial over hele fjøla.

– Det holdt akkurat ikke inn, og det er selvsagt veldig irriterende. Vi spiller bra i perioder, men det blir for ustabilt. Det var tungt å jage hele kampen. Vi har litt å gå på, sier kapteinen som mener Norge har forbedringspotensial på de aller fleste punktene.

– Skoen trykker litt over alt, det gjør den.

Nora Mørk kjempet i likhet med resten av det norske laget hardt for å holde følge med russerne. I sluttsekundene, under kraftig press fra det russiske forsvaret, brente hun avslutningen som kanskje kunne sikret uavgjort for Norge.

– Jeg føler jeg blir tatt, og det er ganske surt. Jeg synes vi hadde fortjent poeng når vi fremstår slik vi gjør i dag. Men vi har fortsatt mye å gå på, fastslår høyrebacken som forlater Larvik til fordel for ungarske Györ etter sesongen.

Hergeirsson: – Det er surt
Trener Thorir Hergeirsson velger å fokusere på det positive.

– Det gikk mye opp i dag, men så får vi også noen downperioder. Avstanden mellom disse to er uansett mye mindre nå enn den var da vi spilte uavgjort mot Russland forrige uke. Russerne er blitt bedre siden den gang, men det er også vi. Jeg synes virkelig vi er på gang. Det er surt ikke å få med seg poeng i dag, sier islendingen, som legger til at han er spesielt fornøyd med det defensive.

– Jeg er fornøyd med forsvaret i store perioder av kampen, og jeg er fornøyd med Kari. Midtforsvaret tok også et stort steg i riktig retning.

– Vi blir litt for ivrige i førsteomgang, kaster bort noen baller og duellerer litt for mye, kommer det fra Hergeirsson.

Løke: – Må brette opp ermene
– Dette var en tøff kamp. Det er bare oss selv som kan gjøre noe med dette. Jeg er veldig skuffet nå, sier strekspiller Heidi Løke.

Mener du at dere rotet det bort?

– Ja, jeg synes det. Vi er ikke kompakte nok i forsvar. De dårlige perioden er veldig dårlig. Når vi gjør feil i forsvar, tar vi det med oss opp i angrep. Det er ikke bra. Nå må vi må brette opp ermene, sier Løke.

VM-debutant Stine Skogrand leverte varene og vel så det fra sin høyrekant-posisjon, men måtte likevel konstatere at det ble tap i sin første offisielle mesterskapskamp med flagget på brystet.

– Jeg hadde frysninger i 60 minutter. Jeg var sinnssjukt spent, men samtidig ganske rolig. Jeg trodde at dette var en kamp vi skulle vinne, sier Skogrand.

Lå under med tre til pause
Norge fikk en god start på kampen, og etter en russisk feil i det første angrepet, kontret Stine Bredal Oftedal og Norge inn 1-0. Russerne svarte imidlertid umiddelbart, og man kunne tidlig se at dette ikke bille bli noen enkel kamp for de norske jentene.

Aggressive og offensive russere ga sidebackene Nora Mørk og Veronica Kristiansen lite spillerom, men spesielt førstnevnte fant gode løsninger, og etter godt samarbeid med blant andre Heidi Løke på strek, ledet Norge 6-4 da det var spilt 13 minutter.

– I kjempetrøbbel
Tre minutter seinere hadde Russland hentet inn Norges tomålsledelse og stillingen var 7-7. Derfra og utover fulgte lagene hverandre til 10-10, før Russland scoret tre på rappen og gikk opp til 13-10. Da pausesignalet gikk i Frederikshavn viste måltavlen 14-11 favør Russland.

I løpet av de siste ti minuttene av 1. omgang scoret Russland fem, mens Norge bare scoret ett.

– Vi åpner bra, absolutt, men de siste ti minuttene av omgangen er vi rett og slett i kjempetrøbbel, kom det fra TV 2s håndballekspert Frode Scheie i pausen.

Fulgte hverandre
2. omgang åpnet atskillig bedre enn den første ble avsluttet. Heidi Løke reduserte til 12-14, og like etter reddet Kari Aalvik Grimsbø en sjumeter fra ellers så sikre Anna Vyakhireva.

I det påfølgende angrepet fikk Norge straffekast, og Nora Mørk reduserte til 13-14. Dermed så det straks litt lysere ut sett med norske øyne.

Fire minutter ut i 2. omgang ledet Russland 16-14, men da det gjenstod 20 minutter av åpningskampen hadde mesterskapsdebutant Stine Skogrand, Camilla Herrem og Nora Mørk sørget for at stillingen var 18-18 og lagene like langt.

Fra 20-23 til 23-23
Etter to praktscoringer fra Stine Skogrand og Camilla Herrem – og etter to baklengsmål – var 18-18 blitt til 20-20.

Deretter fulgte en forholdsvis lang periode uten mål, der både Russland og Norge gjorde mange tekniske feil. Da kampen gikk inn i de ti siste minuttene hadde Russland nok en gang skaffet seg eg forsprang på to mål, blant annet etter at Mari Molid hadde brent Norges andre sjumeter for kvelden.

22-20 ble til 23-20, men i løpet av to kjappe angrep satte Veronica Kristiansen, Camilla Herrem og Stine Bredal Oftedal inn henholdsvis Norges 21., 22. og 23. scoring.

De siste fire minuttene ble et drama uten sidestykke. Russland ledet 25-24, Heidi Løke satt inn 25-25, før Russland igjen tok ledelsen 26-25. I Norges siste angrep bommet Nora Mørk, og dermed endte det med et surt ettmålstap for Norge i åpningskampen i VM.

Slik startet Norge:
Målvakt: Kari Aalvik Grimsbø
Venstrekant: Camilla Herrem
Venstreback: Veronica Kristiansen
Midtback: Stine Bredal Oftedal
Høyreback: Nora Mørk (bytter med Mari Molid i forsvar)
Høyrekant: Amanda Kurtovic
Linjespiller: Heidi Løke

Følg og se alle VM-kampene i TV 2s livesenter!