Synne skapte 150-årsflom i Egersund

– Vannstanden er fortsatt på vei opp, sier en bekymret Egersund-ordfører.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Store deler av Agder-fylkene og Rogaland var lørdag kveld sterkt rammet av ekstremværet Synne.

Eigersund kommune måtte iverksette evakuering av utsatte områder langs Lundeåne i Rogaland. Røde Kors, Sivilforsvaret og politiet ble koblet inn.

Kommunen var i full beredskap etter at ekstremværet Synne lørdag kveld passerte 150-års flomnivå. Toppen er ventet å komme rundt midnatt.

Vi oppdaterer værsituasjonen direkte her!

Ifølge NVE kan det blir den høyeste målte vannstanden noen gang i enkelte vassdrag i Sør-Rogaland, så lenge målingene har pågått. Fra klokken 19 fredag til klokken 19 lørdag er det målt 134 millimeter nedbør på Eik-Hove i Lund kommune i Sør-Rogaland.

Lørdag kveld var over 150 personer i sving for å begrense skadene etter den kraftige nedbøren. Det ble satt opp betongelementer for å sikre at elveløpet ikke utvider seg i Egersund sentrum og Julebyen.

– Vannstanden er fortsatt på vei opp, det er høy vannstand lenger opp i vassdraget, sa Eigersund-ordfører Odd Stangeland til TV 2 i 22-tiden.

Evakuerte i Eigersund

Folk har forsøkt å sikre verdier, men det er ventet mer nedbør utover natten. 

I 22-tiden hadde Lundeåne steget rundt 1,5-2 meter, forteller TV 2s reporter Siri Wichne Pedersen.

– Alle husene langs elva, rundt 100 hus, er evakuert, sier hun.

Tidligere på kvelden fortalte NVE-direktør Morten Johnsrud i hydrologisk avdeling i NVE at nedbørsvarselet viste det høyeste nivået som er målt på opp mot 100 år.