EM-bronse til Henrik Christiansen etter ny monsterrekord

Henrik Christiansen sikret bronsemedalje på 1500 meter fri, da Gregorio Paltrinieri satte verdensrekord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se video fra løpet i Sportsnyhetene øverst.

Henrik Christiansen svømte inn til bronse på 1500 meter fri under kortbane-EM i Israel fredag.

Med tiden 14.23,60 forbedret han sin egen rekord fra forsøket med fire og et halvt sekund.

Totalt har han forbedret sin egen norske rekord med 14 sekunder fra det han hadde før han kom til mesterskapet. En enorm fremgang, og tiden er også nordisk rekord.

Ved passering 800 meter satte han også norsk rekord. 7.36,06 sletter 7.38,58 fra rekordbøkene.

Medaljen er Christiansens første internasjonale medalje på seniornivå.

– Dette er helt sykt, skrev Christiansens trener Ronnie Anstensen på Twitter underveis i løpet.

Verdensrekordløp

Adepten var et ekko av treneren da han kom opp av vannet etter løpet.

– Det er helt fantastisk. Jeg har faktisk ikke ord. Det er helt sykt, sier Christiansen til SVT etter løpet.

– Det er det kuleste jeg noensinne har vært med på. Det er helt magisk. Jeg er helt målløs. Det er dette jeg bruker utallige timer i trening på. Det er den beste følelsen i verden.

To italienere endte foran Christiansen i det som var et reelt rekordløp.

Gregorio Paltrinieri dro tidlig i fra resten av feltet og var i en klasse for seg. Han hadde sin egen agenda: den legendariske verdensrekorden til Grant Hackett fra 2001 (14.10,10).

SATTE VERDENSREKORD: Gregorio Paltrinieri jubler etter å ha satt verdensrekord på 1500m fri. FOTO: AFP PHOTO / JACK GUEZ FOTO: JACK GUEZ /
SATTE VERDENSREKORD: Gregorio Paltrinieri jubler etter å ha satt verdensrekord på 1500m fri. FOTO: AFP PHOTO / JACK GUEZ FOTO: JACK GUEZ /

Italieneren vant på tiden 14.08,06 - ny verdensrekord.

– Åpnet nok litt hardt

Christiansen lå lenge an til sølv, men i andre halvdel av løpet kom Paltrinieris landsmann Gabriele Detti sterkt. Detti sikret seg etterhvert sølvet og svømte inn på 14.18,00.

Christiansen var på et tidspunkt seks sekunder foran egen passering fra rekordløpet i forsøket. Det fikk han merke.

– Jeg åpnet nok litt hardt, men jeg er veldig stolt av meg selv og det jeg klarer å prestere. Det er nok bare starten på noe veldig stort, tror jeg. Det blir spennende i fremtiden.

Bronsemedaljen var aldri truet. Tsjekkiske Jan Micka ble nummer fire med 14.35,11.

– Jeg blir nesten målløs av det han får til her. Det er utrolig artig at Norge er iferd med å få frem et nytt flaggskip. Det trenger vi nå, sier landslagssjef Petter Løvberg til SVT.

Tettet generasjonsgapet

Langdistansesvømmerens store gjennombrudd på seniorsiden kom under VM langbane i sommer der han ble nummer fem på 800 meter fri. Onsdag ble 19-åringen nummer fire på 400 meter fri.

Han har selv sølv- og bronsemedaljer fra både junior-EM og ungdoms-OL på samvittigheten.

Christiansen har på mange måter tette generasjonsskiftegapet som har eksistert siden 2012. Alexander Dale Oens død, sammen med at flere medaljesankende profiler (Aleksander Hetland, Sara Nordenstam og Ingvild Snildal) ga seg kort tid etter, har medført et medaljevakuum for de norske svømmerne.

– Vi har måtte bygge opp et nytt lag siden 2012. Det er det laget som begynner å vise seg frem. Det er litt tidligere enn det vi hadde forventet. At han da gjør en slik verdensklassetid er strålende, sier Løvberg.

Medaljen er Norges første internasjonale seniormedalje siden Aleksander Hetlands VM-gull på 50 meter bryst kortbane i 2012. Det er den 39. EM-medaljen for Norge gjennom historien.

Ni ganger har norske svømmere blitt europamestere. Irene Dalby (x2), Terrie Miller, Alexander Dale Oen (x3), Aleksander Hetland, Sara Nordenstam og Ingvild Snildal er de eneste som har tatt to steg høyere enn Christiansen gjorde i Netanya denne fredagskvelden.