Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Ski Classics-guide: – Se opp for disse svenskene, gutter!

Johan Kaggestad gleder seg til årets Ski Classics-sesong. Her er hans guide til utøverne som kan gjøre seg gjeldende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag er langløpssirkuset i gang igjen med sjette utgave av Ski Classics.

For hvert år øker oppmerksomheten, arrangementene bedres og nivået på løperne heves. Av de ti rennene sendes ni på TV 2 – kun Birken går på statskanalen.

Starten går i vakre Livigno-dalen – nord i Italia mot den sveitsiske grensen. Lørdag er det lagtempo for herrene – en nyskapning i fjor, mens kvinnene går fellesstart.

For lagene summeres tidene på de tre beste på herrelaget i mål med beste kvinnes tid. Resultatene teller ikke i den individuelle rangeringen, kun i lagkonkurransen.

Søndag arrangeres La Sgambeda for 26. gang, men kun for andre gang som del av Ski Classics.

Anders Aukland kom seg løs i fjor i de lange krevende stigningene etter start, sammen med fjorårets store navn Petter Eliassen. Petter ble hengende etter mot slutten, men Anders holdt unna og vant foran Johan Kjølstad og Øystein ”Pølsa” Pettersen.

Sveitsiske Seraina Boner vant blant kvinnene foran Katerina Smutna, som etter Årefjellsloppet i april sto som totalvinner. Som Petter Eliassen fra Team Leaseplan. Seraina er for øvrig den klart mestvinnende løper i Ski Classics med 13 enkeltseire og tre totalseire.

Ski Classics består av ti enkeltrenn, med Marcialonga og Vasaloppet som de virkelig store begivenhetene. Renn som er blant årets viktigste vinter begivenheter uansett. Ca. 530 km skal tilbakelegges før det hele er over Årefjallsloppet 2. april.

I fjor var det stor norsk dominans blant herrene – Petter Eliassen, Anders Aukland og Tord Asle Gjerdalen tapetserte pallen. Mer internasjonalt blant kvinnene med Smutna, Boner og Birgitta Norgren Johansson i tet.

VINENR: Petter Eliassen vant forrige sesongs Vasalopp.
Foto: Ulf Palm / TT / NTB scanpix
VINENR: Petter Eliassen vant forrige sesongs Vasalopp. Foto: Ulf Palm / TT / NTB scanpix

Vær trygg på at svenskene kommer sterkere i år. Med de to olympiske mestre Johan Olsson og Daniel Richardsson i spissen. Sistnevnte kan bli den sterkeste utfordreren for Petter Eliassen som årets Ski Classics konge.

Permiepengene er totalt på 3,2 millioner norske kroner i potten.

Kampen mellom de beste lagene vil by på mye dramatikk.

Team Santander, med Anders Aukland og Gjerdalen i spissen vant knapt i fjor, men vil få enda sterkere konkurranse i år. Selv med Johan Olsson på laget og Justyna Kowaclzyk til start som tittelforsvarer i Vasaloppet.

VANT: Justyna Kowalczyk etter å ha vunnet Vasaloppet. FOTO:  AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY /ULF PALM
VANT: Justyna Kowalczyk etter å ha vunnet Vasaloppet. FOTO:  AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY /ULF PALM

Thomas Alsgaard har bygget et enda sterkere Team Leasplan rundt Petter Eliassen, med sultne unggutter som er den første generasjon rene langløpere.

United Bakeries har Johan Kjølstad tilbake etter beinbrudd, og John Kristian Dahl i storform etter en god sommer- og høsttrenings periode. I fjor slet Vasaloppsvinneren fra 2014 med mye sykdom i oppkjøringen.

Derimot er usikkerheten stor rundt formen til Øystein Pettersen, som kan ha gått på en skikkelig treningssmell?

Det svenske team Exspirit er gode nok til å vinne lagkonkurransen. Med Daniel Richardsson, Seraina Boner, Anders Sødergren. Og, ikke minst, Lillehammer-gutten Morten Eide Pedersen. Morten hadde et gjennombrudd i fjor, og vant Jizerska i Tsjekkia. Hans resultater fra sesongåpningen på Beitostølen borger for et enda høyere nivå i vinter. Det er bare å glede seg.

Seerne vil få se langrenn i verdensklasse, supplert med kommentarer fra Thomas Alsgaard. Jeg tviler på om sitter på mer langløpskompetanse enn Thomas.

Hans viten vil gi mye kunnskap for den interesserte turløper/seer som blir nyttig i treningsløypene utover vinteren. TV 2 har fått anledning til å kommunisere med Thomas underveis i rennene – spennende og lærerikt!

Da gleder vi oss, og løperne er klare for drøye 500km for å kåre årets vinnere av Ski - klassikere. Lykke til, og god fornøyelse! Lørdag kl 09.30 er vi i gang!