Dette skrev 34-åringen på den populære artisten og programlederens Facebook-side.   FOTO: SKJERMDUMP / FACEBOOK
Dette skrev 34-åringen på den populære artisten og programlederens Facebook-side.   FOTO: SKJERMDUMP / FACEBOOK

34-åring siktet for å ha hetset Haddy

Mannen erkjenner straffskyld. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hatkrimgruppa på Manglerud politistasjon har siktet en 34-åring for hatefulle ytringer mot Haddy N'jie etter at han blant annet kalte henne «Din frekke motbydelige halvape» på Facebook.

– Vi har opprettet en anmeldelse, og foretatt avhør av begge parter. Mannen er siktet etter paragraf 185 for hatefulle ytringer. Han har erkjent at det var han som skrev dette, og han har også erkjent straffskyld, sier lederen for hatkrimgruppa, Monica Lillebakken til TV 2.


Bare en hatmelding til Haddy 

Lillebakken sier at hetsen ser ut til å være motivert av negative holdninger til afrikanere. Det gjelder uttalelser her som "frekke motbydelige halvape" og "Jævla nigger", sier Lillebakken.

Haddy N'Jiesier dette er den første hatefulle kommentaren hun har fått. Nå er mannen anmeldt. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Haddy N'Jiesier dette er den første hatefulle kommentaren hun har fått. Nå er mannen anmeldt. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Haddy N'jie forkalarte seg for politiet torsdag, og sier til TV 2 at hun ikke ønsker å kommentere etterforskningen.

– Jeg har mottatt en eneste hatmelding i hele mitt liv, og den har fått nok oppmerksomhet nå, sier hun.

Hatkrimgruppens leder sier det kan ha en preventiv effekt å opprette straffesaker som følge av ytringer på sosiale medier.

– Det er viktig å komme ut med et signal til de som tror at man kan skrive hva man vil, at det ikke er noen absolutt ytringsfrihet, sier Lillebakken. Hun understreker at man ikke kan skrive eller si akkurat hva man mener. 

– Ytringsfriheten er begrenset blant annet av straffelovens paragraf 185.

Den siktede mannen skrev følgende på artistens blogg:

«Gratulerer har du klart å ligge deg til permanent oppholdstillatelse. Hvorfor kan du ikke ta med deg familien din å flytte tilbake til Afrika. Hvorfor kan du ikke vise såpas respekt, det er ikke krig der dere kommer fra. Din frekke motbydelige halvape. Kom deg ut av landet. Jævla Nigger».

Mannen er den samme som kalte TV2-reporter Kadafi Zaman for «muslimjævel» under en direktesending fra en Pegida-demonstrasjon i januar.

Bot på 8000 kr 

Hatkrimgruppen har tidligere opprettet anmeldelse på vegne av Fatima Almanea, som i et innlegg tok et oppgjør med Hans Rotmos muslimkritiske uttalelser.

I innlegget skrev Almanea «Jeg er en norsk muslim. Jeg er loppa du snakker om, jeg er lusa. Jeg er forurensingen du advarer mot, jeg er avviket. Jeg er nasjonen innen nasjonen, jeg er byllen du ønsker å fjerne».

Dette førte til at en 55 år gammel Oslo-mann kom med truende kommentarer mot henne på Facebook.

– Mannen vedtok i dag en bot på 8.000 kroner, sier Lillebakken til TV 2.